Κρανία 3.300 ετών αποκάλυψαν ότι οι Αιγύπτιες φορούσαν extension

Πολλές κυρίες στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν extensions. Mάλιστα τις έθαψαν φορώντας τα.
Cambridge University’s Institute of Archaeological Research

Οι περισσότερες γυναίκες σήμερα πιστεύουν ότι τα εξτένσιονς (και άλλες καλλυντικές τροποποιήσεις) είναι σχετικά σύγχρονες εφευρέσεις. Ωστόσο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι, ήταν ένας πολύ προηγμένος και εκλεπτυσμένος λαός όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά εύρηματα που σχετίζονται όχι μόνο με διαδικασίες ταρίχευσης αλλά μέχρι με κουρέματα και βαφές μαλλιών.

Χάρη στους Αιγύπτιους, αποδεικνύεται ότι τεχνικές και χτενίσματα που οι κομμωτές θεωρούν ως την τελευταία λέξη της μόδας, είναι 3.300 ετών. Πολλές κυρίες στην αρχαία Αίγυπτο χρησιμοποιούσαν επεκτάσεις (extensions), τις οποίες διασημότητες όπως η Κιμ Καρντάσιαν προτιμούν συχνά. Μάλιστα τις έθαβαν κιόλας φορώντας τες.

Στο νεκροταφείο της πόλης Eλ-Aμάρνα υπόκειται σε μελέτη και ανασκαφές από το 1977. Το 2014 οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πως οι κυρίες της αρχαίας Αιγύπτου, κοσμούσαν τα μαλλιά τους με περίπλοκα updos, extensions, ακόμη και σκουφάκια πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι ειδικοί προσπάθησαν να αναπαραγάγουν πώς θα έμοιαζε ακριβώς το αιγυπτιακό μουμιοποιημένο σώμα όταν ήταν ζωντανό με το χτένισμα του άθικτο - αφού ανακαλύφθηκε ένα κρανίο πριν από έξι χρόνια με περίπου 70 επεκτάσεις μαλλιών ακόμα συνδεδεμένες.

Cambridge University’s Institute of Archaeological Research

Η ανασκαφή διεξάγεται από το Ινστιτούτο Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με τη συνεργασία και την έγκριση του Υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Τα χτενίσματα που ανακαλύφθηκαν υποδηλώνουν ότι οι αρχαίες Αιγύπτιες κυρίες προτιμούσαν περίπλοκα στυλ μαλλιών με μια σειρά από στρώσεις και μήκη.

Αρκετά αιγυπτιακά κρανία έχουν διατηρηθεί καλά, επιτρέποντας στους αρχαιολόγους να αποκτήσουν μια σαφή, περιεκτική εικόνα για το ποιες τάσεις και χρώματα της μόδας ήταν δημοφιλή εκείνη την εποχή. Η χέννα πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τα γκρίζα μαλλιά στο κρανίο μιας γυναίκας, δίνοντάς της ένα πιο πλούσιο κοκκινωπό χρώμα και, πιθανότατα, μια πιο νεανική εμφάνιση.

Το Amarna Project συνεχίζει να σηκώνει το πέπλο αυτής της αρχαίας μητρόπολης, η οποία εγκαταλείφθηκε μετά τον θάνατο του φαραώ που την δημιούργησε. Η τοποθεσία χωρίζεται σε πολλές ζώνες, μία από τις οποίες είναι γνωστή ως Κεντρική Πόλη, και έχει κυβερνητικά κτίρια, ναούς και παλάτια που ιδρύθηκαν όταν χτίστηκε για πρώτη φορά η πόλη. Ο Ακενατόν, ο Αιγύπτιος φαραώ, κυβέρνησε από το 1353 έως το 1335 π.Χ. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος στον λαό του, σύμφωνα με τους ιστορικούς, ήταν μια στροφή στη θρησκεία τους, η οποία μετατοπίστηκε πλήρως στη λατρεία του ήλιου. Η Aμάρνα ”χτίστηκε” πάνω σ αυτά τα ιδανικά, αλλά μετά τον θάνατο του Φαραώ, οι κάτοικοι σταδιακά απομακρύνθηκαν απόαυτή τη μητρόπολη της ερήμου. Το Amarna Project συνεχίζει να ρίχνει φως στα έθιμα, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τις κοινωνικές συμβάσεις της αρχαίας Αιγύπτου. Οι γυναίκες με αυτά τα απίστευτα κουρέματα αποτελούν μονάχα ένα ακόμα κομμάτι του παζλ που αποκαλύπτει τόσα πολλά για το παρελθόν, το παρόν και, ίσως, το μέλλον της Αιγύπτου.

Πηγή: weird but true

Δημοφιλή