ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2019 19:34 EEST

Κράτηση 14 ημερών του ιρανικού δεξαμενόπλοιου αποφάσισε το δικαστήριο στο Γιβλαρτάρ

Κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία.

JORGE GUERRERO via Getty Images

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιβραλτάρ αποφάσισε σήμερα την παράταση της κράτησης του ιρανικού δεξαμενόπλοιου έως τις 19 Ιουλίου, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας του βρετανικού εδάφους.

Το πλοίο, που κρίθηκε ύποπτο για μεταφορά πετρελαίου στη Συρία κατά παράβαση των διεθνών κυρώσεων κατά της Δαμασκού, συνελήφθη χθες στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ. Οι αρχές μπορούσαν να το ακινητοποιήσουν για 72 ώρες πριν ζητήσουν παράταση από τις δικαστικές αρχές.

Η δικαστική αρχή έκρινε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρηθεί ότι το δεξαμενόπλοιο Grace 1 παραβίαζε τις κυρώσεις, μεταφέροντας πετρέλαιο στη Συρία. Το πλοίο βρίσκεται δεμένο στα ανατολικά του «Βράχου».

Η Τεχεράνη κάλεσε την Πέμπτη τον Βρετανό πρέσβη στο Ιράν για να διαμαρτυρηθεί και την Παρασκευή ζήτησε από το Λονδίνο την «άμεση απελευθέρωση» του πετρελαιοφόρου καταγγέλλοντας την αναχαίτιση του πλοίου ως πράξη «πειρατείας».

Τα μέλη του πληρώματος του Grace 1 και ο Ινδός καπετάνιος ανακρίνονται ως αυτόπτες μάρτυρες και όχι ως ύποπτοι από τις αστυνομικές αρχές του Γιβραλτάρ, σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)