ΔΙΕΘΝΕΣ
29/06/2021 09:13 EEST

Κρίση στο Τιγκράι: Οι αντάρτες ελέγχουν την πρωτεύουσα - Μονομερής εκεχειρία από την Αιθιοπία

ΗΠΑ, Ιρλανδία και ΗΒ ζητούν κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ.

YASUYOSHI CHIBA via Getty Images

Με την κρίση στο Τιγκράι να αναζωπυρώνεται μετά και την επιστροφή των ανταρτών στην πρωτεύουσα Μεκέλε την Δευτέρα, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κηρύσσει μονομερή κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη περιοχή.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δεν έχει επιβεβαιώσει την κατάληψη της πόλης, σχεδόν οκτώ μήνες μετά την απομάκρυνση των δυνάμεων των ανταρτών από την περιοχή, ωστόσο αναφορές κατοίκων κάνουν λόγο για σκηνές χαράς με χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους να κυματίζουν σημαίες και να πετάνε πυροτεχνήματα.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ξεκίνησε μια επίθεση για την απομάκρυνση του κυβερνώντος κόμματος της περιοχής, του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), τον περασμένο Νοέμβριο.

Το κόμμα συγκρούστηκε σφοδρά με τον πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ για τις πολιτικές αλλαγές που σχεδιάζονταν στο εθνοτικά βασισμένο ομοσπονδιακό σύστημα της χώρας, αν και η κατάληψη στρατιωτικών βάσεων από το TPLF στο Τιγκράι ήταν ο καταλύτης της εισβολής.

Όλες οι πλευρές έχουν κατηγορηθεί ότι διαπράττουν μαζικές δολοφονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν την περιοχή σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ 350.000 αντιμετωπίζουν λιμό.

Τα γεγονότα της Δευτέρας αφορούν αναφορές για κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ του TPLF και των κυβερνητικών δυνάμεων έξω από την πόλη Μεκέλε.

Ο Getachew Reda, εκπρόσωπος του TPLF, δήλωσε αργότερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η πόλη είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους.

TIGRAY GUARDIANS 24 via TIGRAY GUARDIANS 24 via REUTERS

Αίτημα για σύγκληση ΟΗΕ

Οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου ζήτησαν χθες Δευτέρα να συγκληθεί δημόσια κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου οι δυνάμεις των ανταρτών επέστρεψαν στην πρωτεύουσα Μεκέλε, κατά διπλωματικές πηγές.

Η συνεδρίαση αυτή ενδέχεται να διεξαχθεί την Παρασκευή, κατά τις ίδιες πηγές.

Αφότου ξέσπασε η σύρραξη στην επαρχία τον Νοέμβριο του 2020, δεν κατορθώθηκε ποτέ να διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ για την Τιγκράι, καθώς αφρικανικές χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και άλλα κράτη μέλη κρίνουν ότι η κρίση αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας.

Νωρίτερα χθες αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF) επέστρεψαν στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα από όπου είχαν εκδιωχθεί, και κατέλαβαν πολλές θέσεις, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αντίς Αμπέμπα ανακοίνωνε – καταλαμβάνοντας εξαπίνης πολλούς – πως κηρύσσει εκεχειρία στη βόρεια εμπόλεμη περιοχή ως το τέλος της περιόδου «της συγκομιδής», ώστε να επιτρέψει «στους αγρότες» να προχωρήσουν στις σοδειές τους.

Η περίοδος της συγκομιδής διαρκεί συνήθως ως τον Σεπτέμβριο.

Κατά πληροφορίες, στελέχη της κεντρικής κυβέρνηση έφυγαν εσπευσμένα από τη Μεκέλε.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνομίλησε με τον αιθίοπα πρωθυπουργό Άμπι Άχμεντ και κατόπιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύρραξη θα τερματιστεί, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση εξαιρετικά ανησυχητική.

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

YASUYOSHI CHIBA via Getty Images

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν καταγγελίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια για να ζήσουν· όμως οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πλήρη πρόσβαση λόγω του ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και των γραφειοκρατικών προσκομμάτων που προβάλλει η Αντίς Αμπέμπα.

Ο στρατός της Αιθιοπίας κατέστρεψε εξοπλισμό της UNICEF

Μέλη του στρατού της Αιθιοπίας κατέστρεψαν τη Δευτέρα στην επαρχία Τιγκράι εξοπλισμό του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), κατήγγειλε η υπηρεσία του ΟΗΕ, που επίσης καταδίκασε την επίθεση.

«Μέλη των αιθιοπικών δυνάμεων εθνικής άμυνας μπήκαν σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) στο γραφείο μας στη Μεκέλε, στην Τιγκράι της Αιθιοπίας, και διέλυσαν τον δορυφορικό εξοπλισμό μας VSAT», υπογράμμισε η UNICEF σε ανακοίνωσή της.

«Η προτεραιότητα της UNICEF στην Τιγκράι και σε όλη την Αιθιοπία είναι να προσφέρει βοήθεια στα πιο ευάλωτα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων 140.000 παιδιών που είναι ήδη αντιμέτωπα με συνθήκες παρόμοιες με αυτές του λιμού. Δεν είμαστε, και δεν πρέπει ποτέ να είμαστε, στόχος» στρατιωτικών επιχειρήσεων, υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Κατά τον Στεφάν Ντουζαρίκ, τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Οργανισμός καταδικάζει «κάθε επίθεση εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις ή φθορά του εξοπλισμού τους» και «όλα τα μέρη» στη σύρραξη «οφείλουν να εγγυώνται την προστασία των αμάχων και της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη».

Την 11η Ιουνίου η UNICEF προειδοποίησε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που υποφέρουν ήδη από υποσιτισμό, κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα στην εμπόλεμη βόρεια επαρχία της Αιθιοπίας. Η Αντίς Αμπέμπα αρνείται πως η κατάσταση είναι τόσο καταστροφική.

Πηγές: BBC, AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ