Δολοφονίες τριών μελών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αιθιοπία

Αντάρτες και κυβέρνηση δεν θέλουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους χιλιάδες ανθρώπου που λιμοκτονούν.
MSF
MSF
MSF

Τρία μέλη της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην εμπόλεμη περιοχή του Τιγκράι της Αιθιοπίας δολοφονήθηκαν σε μια εμφανής προσπάθεια να πληγεί κάθε προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) καταδίκασε τις δολοφονίες ενώ ο Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε «σοκαρισμένος» και χαρακτήρισε το γεγονός ως «απαράδεκτη και φρικιαστική παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» ενώ κάλεσε να «βρεθούν και να τιμωρηθούν αυστηρά οι δράστες». Παράλληλα εξέφρασε την «αλληλεγγύη στους εταίρους μας» οι οποίοι «διακινδυνεύουν τη ζωή τους» για να «ανακουφίσουν τον λαό της Τιγκράι».

Η 35χρονη Ισπανίδα Μαρία Ερνάντες, συντονίστρια της οργάνωσης, ο Γιοχάνες Χαλεφόμ Ρέντα και ο Τέντρος Γκεμπρεμαριάμ Γκεμπρεμιχαέλ, 31 ετών και οι δύο, Αιθίοπες πολίτες, βοηθός συντονιστής και οδηγός της ΜΚΟ, βρέθηκαν νεκροί σε μικρή απόσταση από το αυτοκίνητό τους μία ημέρα αφού χάθηκε κάθε επαφή μαζί τους, ανέφερε η ΜΚΟ.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες δολοφονήθηκαν δεν είναι ακόμη σαφείς.

Το βράδυ της Παρασκευής ο ομοσπονδιακός στρατός της Αιθιοπίας ανέφερε ότι απήχθησαν και δολοφονήθηκαν από αντάρτες του Μετώπου Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Αλλά ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης ανέφερε μέσω Twitter ότι δολοφονήθηκαν από κυβερνητικούς στρατιώτες που υποχωρούσαν, στους οποίους επέρριψε επίσης την ευθύνη για τις δολοφονίες έξι αμάχων σε κοντινό καταυλισμό εκτοπισμένων.

Είναι πρακτικά αδύνατο να επαληθευτεί οποιαδήποτε εκδοχή στην εμπόλεμη περιοχή από ανεξάρτητες πηγές.

Τι συμβαίνει στο Τιγκράι

Στις αρχές Νοεμβρίου του 2020, ο αιθίοπας ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ανακοίνωνε πως διέταξε τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Στον πόλεμο, στον οποίο ενεπλάκη και η γειτονική Ερυθραία, υπάρχουν πληροφορίες για τη διάπραξη σωρείας ωμοτήτων, ιδίως γενικευμένων βιασμών και σφαγών αμάχων.

Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πλήρη πρόσβαση λόγω του ότι οι εχθροπραξίες αλλά και γραφειοκρατικών προσκομμάτων που προβάλλει η Αντίς Αμπέμπα.

Με τους φόνους των τριών εργαζομένων των MSF έφθασαν τα τουλάχιστον 12 τα μέλη ΜΚΟ που έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισε η σύρραξη.

Και βομβιστική επίθεση με νεκρή εργαζόμενη των ΓΧΣ

Στο μεταξύ μία ακόμη εργαζόμενη στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σκοτώθηκε την Πέμπτη σε επίθεση ενόπλων εναντίον οχηματοπομπής της ΜΚΟ στο βόρειο τμήμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.

«Δύο οδηγοί μοτοσικλετών που είχε μισθώσει η ΜΚΟέπεσαν σε ενέδρα ενόπλων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ενώ μετέφεραν ασθενείς στη Μπατανγκαφό», πόλη που απέχει 380 χιλιόμετρα προς βορρά από την πρωτεύουσα Μπανγκί, ανέφεραν οι ΓΧΣ διευκρινίζοντας ότι μια γυναίκα σκοτώθηκε και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους μια μητέρα και το βρέφος της.

Η οχηματοπομπή έφερε «ευδιάκριτα διακριτικά» της MSF, με λογότυπα στις πλάτες των οδηγών και σημαιάκια στις μοτοσικλέτες, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Καρολίν Ντουκάρμ, η επικεφαλής της αποστολής της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ανθρωπιστική οργάνωση «καταδικάζει τα ασταμάτητα συμβάντα που πλήττουν την ιατρική αποστολή (της) στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού». Αυτή «ήταν η τρίτη επίθεση μέσα στον Ιούνιο εναντίον της MSF και ασθενών μας στη ζώνη», που βρίσκεται περίπου εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Τσαντ, υπογράμμισε η ΜΚΟ.

Πηγές: DPA, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή