Λευκορωσία: Σε 15 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η αρχηγός της αντιπολίτευσης

Η Σβιατλάνα Τσικχανούσκαγια και τέσσερα άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης δικάστηκαν ερήμην τους στο Μινσκ.
ARND WIEGMANN via Reuters

Η Σβιατλάνα Τσιχανούσκαγια, η εξόριστη αρχηγός της αντιπολιτεύσης στη Λευκορωσία καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 15 χρόνια φυλάκισης.

Η Τσιχανούσκαγια η οποία απουσίαζε από τη δική της, καταδικάστηκε μεταξύ άλλων για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης, την τελευταία κίνηση σε μια πολύμηνη προσπάθεια της κυβέρνησης Λουκασένκο να καταστείλει τους διαφωνούντες.

Η Τσιχανούσκαγια έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του αυταρχικού προέδρου Aλεξάντερ Λουκασένκο τον Αύγουστο του 2020, στις εκλογές που του έδωσαν την έκτη θητεία του στην εξουσία και θεωρήθηκε ευρέως ως νοθευμένες. Χαρακτήρισε την καταδίκη της πράξη εκδίκησης από τις αρχές της Λευκορωσίας και υποσχέθηκε να συνεχίσει να «παλεύει για την ελευθερία».

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του Αυγούστου του 2020, προκάλεσαν τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στην ιστορία της χώρας. Ο Λουκασένκο εξαπέλυσε μια βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι σχεδίαζε την ανατροπή της κυβέρνησης και η Τσιχανούσκαγια αναχώρησε για τη Λιθουανία υπό πίεση.

via Associated Press

Άλλοι βασικοί πολιτικοί και ακτιβιστές είτε συνελήφθησαν είτε πιέστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η Τσιχανούσκαγια και τέσσερα άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης δικάστηκαν ερήμην τους στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. Οι κατηγορίες εναντίον τους περιελάμβαναν επίσης την σύσταση και την ηγεσία μιας εξτρεμιστικής ομάδας, την υποκίνηση μίσους και τη βλάβη της εθνικής ασφάλειας.

Η Τσιχανούσκαγια είπε στο Associated Press σε συνέντευξή της ότι ο δικηγόρος της που ορίστηκε από το δικαστήριο δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί της ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια της δίκης και δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά της να εξετάσει τους φακέλους της υπόθεσης.

Υποστήριξε ότι ο νόμος και το δικαστικό σύστημα στη Λευκορωσία δεν λειτουργούν πλέον και ότι το κράτος «έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη KGB».

«Το καθεστώς εκδικείται εμένα και όλους τους Λευκορώσους ― εκδικείται για το γεγονός ότι επιλέξαμε την ελευθερία το 2020, επειδή δεν παραιτηθήκαμε, δεν υποχωρήσαμε, αλλά συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε».

«Αν μπορούσε ο Λουκασένκο, θα τους είχε φυλακίσει όλους», πρόσθεσε.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης, η Τσιχανούσκαγια καταδικάστηκε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 11.000 δολαρίων. Ένας άλλος εξόριστος πολιτικός της αντιπολίτευσης, ο Πάβελ Λατούσκα, καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση. Στον Λατούσκα, ο οποίος κάποτε υπηρέτησε ως υπουργός Πολιτισμού της Λευκορωσίας και στη συνέχεια ως πρεσβευτής σε πολλά ευρωπαϊκά έθνη, του απαγορεύτηκε επίσης για πέντε χρόνια να κατέχει δημόσιο αξίωμα.

Οι Μαρίγια Μαρόζ, Βόλια Καβάλκοβα και Σιάρχεϊ Ντιλέφσκι καταδικάστηκαν σ 12ετή κάθειρξη.

Όλοι τους αναχώρησαν από τη Λευκορωσία μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων τον Αύγουστο του 2020. Οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες και οι πιο συνεχείς από τότε που ανέλαβε ο Λουκασένκο το αξίωμα το 1994. Η κυβέρνησή του εξαπέλυσε μια βίαιη καταστολή των διαδηλωτών, προσάγοντας περισσότερα από 35.000 άτομα και ξυλοκοπώντας χιλιάδες.

Ο πιο εξέχων υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας και ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης 2022, Αλές Μπιαλιάτσκι, ήταν μεταξύ των συλληφθέντων. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση την περασμένη εβδομάδα.

Ο Αλές Μπιαλιάτσκι
Ο Αλές Μπιαλιάτσκι
via Associated Press

Τον περασμένο μήνα, ένα δικαστήριο στη Λευκορωσία πρόσθεσε άλλους 18 μήνες στην ποινή του Τσικχανούσκι για φερόμενες παραβιάσεις των σωφρονιστικών κανονισμών.

Ο Τσικχανούσκι υποστήριξε την αθωότητά του κατά τη διάρκεια της δίκης που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με το λευκορωσικό κέντρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Viasna. Για δύο μήνες, ο πολιτικός κρατήθηκε «σε απάνθρωπες συνθήκες» σε κελί απομόνωσης, ανέφερε η ομάδα.

Η Viasna έχει καταμετρήσει συνολικά 1.456 πολιτικούς κρατούμενους στη Λευκορωσία.

Η Τσιχανούσκαγια είπε ότι η καταστολή στη Λευκορωσία εντείνεται και κάθε μέρα 15-20 άνθρωποι στη χώρα φυλακίζονται, κάτι που «δείχνει πόσο λίγη εμπιστοσύνη έχει το καθεστώς στον εαυτό του».

«Αν ο Λουκασένκο πιστεύει ότι αυτό το καθεστώς φυλάκισης θα με σταματήσει, θα σταματήσει τους Λευκορώσους, είναι λάθος — θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία ακόμη πιο ενεργά», είπε.

Δημοφιλή