Λευκός Καπνός στην Ιταλία. Οι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα κατέληξαν σε κοινό πολιτικό πρόγραμμα

Ωστόσο δεν υπάρχει απόφαση για τον επόμενο πρωθυπουργό
Antonio Masiello via Getty Images

To Kίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα κατέληξαν στο τελικό πρόγραμμα για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters. Δέσμευση των δύο κομμάτων είναι η μείωση των φόρων και η αύξηση των δαπανών κοινωνικής πρόνοιας. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται, οι νέες εξελίξεις στην Ιταλία αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη από τότε που η Βρετανία πριν από δύο χρόνια αποφάσισε να εγκαταλείψει το μπλοκ.

Οι αρχηγοί των κομμάτων, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, διαπραγματεύτηκαν την κοινή ατζέντα που θα ακολουθήσουν κατά τη διάρκεια μιας πολύωρης συνάντησης που είχαν. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σημείωσαν πως είναι πολύ κοντά στην απόφαση για τον επόμενο πρωθυπουργό, δεν ανακοίνωσαν ωστόσο κάποιο πιθανό όνομα.

Tο πρόγραμμα δεν περιέχει τίποτα για έξοδο από το ευρώ ή κάτι που θα προκαλούσε ανησυχία σχετικά με τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Οι ηγέτες των δυο αυτών κομμάτων, ο Λουίτζι Ντι Μάιο και ο Ματέο Σαλβίνι, συνεδρίασαν για πάνω από 4 ώρες για την λεπτομερή συγγραφή του «κυβερνητικού συμβολαίου». Προς το παρόν η πρωθυπουργία φέρεται να έχει εξασφαλισθεί από τα Πέντε Αστέρια, που έχουν παρουσιάσει λίστα με αρκετά ονόματα υποψηφίων.

Η Λέγκα επιμένει ότι θέλει να εξασφαλίσει το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ στους πεντάστερους πρόκειται, όπως φαίνεται, να δοθεί εκείνο των Εξωτερικών. Το σαββατοκύριακο, τα μέλη των δυο κομμάτων θα πρέπει να εκφραστούν (στο διαδίκτυο αλλά και στις κύριες πλατείες της χώρας) σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας και να την απορρίψουν ή να την εγκρίνουν.

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα έχει πάντως διαμηνύσει στην Λέγκα και στα Πέντε Αστέρια ότι κατά την επόμενη συνάντησή μαζί του στο προεδρικό μέγαρο θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού προγράμματος, αλλά και στο όνομα του νέου πρωθυπουργού.

Δημοφιλή