Λύση στον γρίφο του ΔΝΤ αναζητούν οι Ευρωπαίοι

Λύση στον γρίφο του ΔΝΤ αναζητούν οι Ευρωπαίοι
Adrees Latif / Reuters

Λύση στο γρίφο της σχέσης με το ΔΝΤ αναζητούν οι Ευρωπαίοι και συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις ώστε όποια και να είναι η τελική απόφαση του Ταμείου να μην οδηγήσει σε αναταράξεις με απρόσμενες εξελίξεις. Ο χρόνος μέχρι το τέλος του τρίτου Μνημονίου πλέον είναι ελάχιστος, γεγονός που σημαίνει ότι όποια και να είναι η απόφαση των τεχνοκρατών του Ταμείου θα είναι καθαρά τυπική.

Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται στις λεπτές ισορροπίες οι οποίες διαμορφώνονται στο τρίγωνο Βερολίνου, Βρυξελλών, Ουάσιγκντον την ώρα που η Αθήνα περιμένει τις αποφάσεις για το πλαίσιο της επόμενης ημέρας. Το Βερολίνο αναζητά την καλύτερη λύση προκειμένου να διατηρήσει τις εσωτερικές ισορροπίες. Η πορεία μοιάζει να γίνεται σε τεντωμένο σκοινί από τη στιγμή που η πλειοψηφία στη Γερμανική βουλή επιμένει στην παραμονή του Ταμείου.

Τις λεπτές ισορροπίες τις χειρίζεται ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο άνθρωπος που επέβαλε μαζί με την κυρία Μέρκελ το Ταμείο και τώρα από κοινού καλούνται να αποφασίσουν για την τύχη του. Δεδομένο είναι ότι το Ταμείο έχει περιορίσει αισθητά τις απαιτήσεις του σχετικά με το Ελληνικό ζήτημα. Οι κινήσεις προσέγγισης που έκανε το τελευταίο διάστημα βελτιώνοντας τις εκτιμήσεις του για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας δείχνουν ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση αποχώρησης του.

Παρά τις όποιες όμως υποχωρήσεις το Ταμείο εμμένει στην άποψη του ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προχωρήσουν σε μια γενναία αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο. Η επιμονή του ΔΝΤ αυτή τη φορά έχει να κάνει με την θέση του ότι το Ελληνικό χρέος δεν μπορεί να καταστεί βιώσιμο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στις αγορές και ερωτήματα για την αντίδραση των οίκων αξιολόγηση μετά την ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος.

Βέβαια η αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ φαίνεται να αποκαλύπτει την πρόθεση των δανειστών να μην προχωρήσουν στη σύναψη ακόμα ενός προγράμματος με την Ελλάδα. Και αυτό γιατί όλες οι πλευρές δείχνουν ότι θέλουν να τελειώνουν με την Ελληνική υπόθεση.

Αξιολόγηση στην Αθήνα

Αν και το κλίμα σε ανώτατο επίπεδο μοιάζει να είναι τεταμένο οι τεχνικές διαπραγματεύσεις δείχνουν να μην έχουν επηρεαστεί. Αντίθετα πληροφορίες από αξιωματούχους της Ελληνικής πλευράς αναφέρουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια δείχνουν διάθεση να βρεθούν λύσεις στα ανοιχτά μέτωπα και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την τεχνική συμφωνία έως την Παρασκευή.

Η πρώτη ημέρα κύλησε χωρίς εντάσεις, ενώ σήμερα αναμένεται ακόμα ένας κρίσιμος γύρος επαφών από τις 10.30 το πρωί όταν και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθεί η πορεία των δημοσιονομικών. Για το περιεχόμενο της συνάντησης με θέμα τα δημοσιονομικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι κάθε τέτοια συνάντηση αφορά το που συγκλίνουν και που αποκλίνουν οι πλευρές. «Θα δούμε τα στοιχεία, τις νέες προβλέψεις και το πόσο κοντά είμαστε για να φτάσουμε στους στόχους. Αν υπάρχουν κάπου επιπτώσεις και προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δημοφιλή