Λύθηκε το μυστήριο υποβρυχίου των Ναζί που χάθηκε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Λύθηκε το μυστήριο υποβρυχίου των Ναζί που χάθηκε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου

Το μυστήριο ενός εξελιγμένου υποβρυχίου των Ναζί που είχε εξαφανιστεί στα τέλη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πυροδοτώντας εικασίες για το πού μπορεί να κατέληξε και τι/ ποιους μπορεί να μετέφερε, έλυσαν ερευνητές στη Δανία.

Ειδικότερα, το Μουσείο Θαλάσσιου Πολέμου Γιουτλάνδης, στο Θίμπορον της Δανίας ανακάλυψε μέσα στον Απρίλιο το ναυάγιο του γερμανικού U-boat υπ’αριθμόν U-3523, το οποίο είχε δεχτεί επίθεση με βόμβες βυθού στο Σκάγκερακ (Σκαγεράκη) από ένα βρετανικό Β24 Liberator στις 6 Μαΐου 1945. Την προηγούμενη ημέρα οι γερμανικές δυνάμεις στη Δανία, τη βορειοδυτική Γερμανία και την Ολλανδία είχαν παραδοθεί, και θεωρείται πως το υποβρύχιο δεν είχε βγει για περίπολο/ αποστολή, αλλά προσπαθούσε να διαφύγει.

Sea War Museum Jutland

Το U-3523 ήταν ένα από τα νέα και εξελιγμένα σκάφη τύπου ΧΧΙ, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είχαν επηρεάσει την έκβαση του πολέμου εάν αρκετά από αυτά είχαν ναυπηγηθεί και τεθεί εγκαίρως σε υπηρεσία. Είχε αρχίσει η κατασκευή 118 εξ αυτών, αλλά μόνο δύο τέθηκαν σε υπηρεσία, και κανένα δεν είδε κανονική πολεμική δράση.

Sea War Museum Jutland

Μετά τον πόλεμο κυκλοφόρησε έντονη φημολογία για κορυφαίους αξιωματούχους του Γ′ Ράιχ που διέφυγαν με υποβρύχια, μεταφέροντας τον χρυσό τον Ναζί σε άγνωστους προορισμούς, και η περίπτωση του U-3523 ήταν μία από αυτές που τροφοδότησαν τις φήμες αυτές. Το σκάφος αυτό ήταν το πρώτο που μπορούσε να ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για μεγάλο χρονικό διάστημα, και είχε εμβέλεια που θα μπορούσε να του επιτρέψει να φτάσει στη Νότια Αμερική. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει εάν αυτός ήταν όντως ο προορισμός του σκάφους, ούτε αν είχε πολύτιμα αντικείμενα ή επιβάτες πέρα από το 58μελές πλήρωμα, που χάθηκε μαζί με το σκάφος του.

Η ανακάλυψη

Sea War Museum Jutland

Το U-3523 βρέθηκε κατά τις έρευνες στον πυθμένα της θάλασσας σε απόσταση δέκα ναυτικών μιλίων βόρεια του Σκάγκεν, στο ευρύτερο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό και την καταγραφή ναυαγίων στη Βόρεια Θάλασσα και το Σκάγκερακ. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος 123 μέτρων- κάτι που καθιστά πολύ δύσκολη την πρόσβαση σε αυτό- ενώ το εμπρόσθιο τμήμα του είναι θαμμένο, με το οπίσθιο να ανυψώνεται 20 μέτρα πάνω από τον πυμένα.

Sea War Museum Jutland

Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι το U-3523 είχε βυθιστεί στα νερά βορειοανατολικά του Σκάγκεν, αλλά η θέση στην οποία υπολογιζόταν πως είχε βουλιάξει ήταν λάθος, καθώς το υποβρύχιο βρίσκεται περίπου 9 ναυτικά μίλια δυτικότερα.

Το Μουσείο Θαλάσσιου Πολέμου Γιουτλάνδης έχει μέχρι τώρα ανακαλύψει 450 ναυάγια στη Βόρεια Θάλασσα και το Σκάγκερακ, εκ των οποίων 12 ανήκουν σε υποβρύχια (3 βρετανικά και 9 γερμανικά).

Πήγαινε στην αρχική σελίδα