ΔΙΕΘΝΕΣ
06/07/2020 07:09 EEST

Λύθηκε το μυστήριο με το δεύτερο μεγαλύτερο αυγό στον κόσμο

Πιθανότατα ανήκε σε ένα τεράστιο θαλάσσιο ερπετό που έζησε πριν περίπου 68 εκατομμύρια χρόνια.

via REUTERS
Reuters

Επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να λύσουν το μυστήριο ενός τεράστιου αυγού που ανακαλύφθηκε στην Ανταρκτική πριν από μια δεκαετία περίπου.

Για χρόνια οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν το είδος του απολιθώματος, που μοιάζει με ξεφούσκωτη μπάλα αμερικάνικου ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα να αποκτήσει το ψευδώνυμο «The Thing», από την ομώνυμη αμερικανική κινηματογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας τρόμου του 1982.

Αλλά τώρα, οι επιστήμονες λένε ότι το αυγό πιθανότατα ανήκε σε ένα τεράστιο θαλάσσιο ερπετό που έζησε πριν περίπου 68 εκατομμύρια χρόνια. Υπολογίζουν μάλιστα ότι είναι το μεγαλύτερο αυγό ερπετού στον κόσμο.

Το απολίθωμα - το οποίο έχει μέγεθος 11 επί 7 ίντσες (28 εκατοστά έως 18 εκατοστά) - βρέθηκε από ερευνητές από τη Χιλή το 2011, αλλά χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2018, όταν ένας επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να είναι ένα «ξεφουσκωμένο» αυγό.

via REUTERS
reuters

Ενώ το μέγεθος του αυγού υποδηλώνει ότι ανήκε σε ένα ζώο μεγέθους ενός μεγάλου δεινοσαύρου, το μαλακό κέλυφος του ήταν «εντελώς αντίθετο με ένα αυγό δεινοσαύρων», δήλωσε ο Λούκας Λέτζεντρ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν.

«Μοιάζει περισσότερο με αυγό από σαύρες και φίδια, αλλά προέρχεται από ένα τεράστιο σε μέγεθος συγγενή αυτών των ζώων».

Συγκρίνοντας το μέγεθος εκατοντάδων ερπετών που ζουν σήμερα και τα αυγά τους, οι ερευνητές λένε ότι το ζώο από το οποίο προήλθε το αυγό πρέπει να είχε μήκος τουλάχιστον επτά μέτρων.

Να σημειωθεί πως άλλα απολιθώματα που βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, υποδηλώνουν ότι το αυγό θα μπορούσε να ανήκε σε ένα γιγαντιαίο θαλάσσιο ερπετό που ονομάζεται Μοσάσαυρος, αν και δεν είναι σαφές εάν το αυγό γεννήθηκε στην στεριά ή την θάλασσα.

 

Πηγή: Reuters