Λία Tόμας: «Οι τρανς γυναίκες δεν αποτελούν απειλή για τα γυναικεία αθλήματα»

Η πρώτη τρανς κολυμβήτρια που κέρδισε το κολλεγιακό πρωτάθλημα στις ΗΠΑ απαντά σε όσους λένε ότι έχει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της.
LOADINGERROR LOADING

Η τρανς αθλήτρια Λία Τόμας απάντησε στους επικριτές της κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης που παραχώρησε μετά την ιστορική της νίκη στο πρωτάθλημα κολύμβησης NCAA (Εθνικός Κολεγιακός Αθλητικός Σύνδεσμος των ΗΠΑ), επαναλαμβάνοντας ότι «οι τρανς γυναίκες δεν αποτελούν απειλή για τα γυναικεία αθλήματα».

«Σκοπεύω να συνεχίσω να κολυμπάω», είπε σε μια συνέντευξή της στην εκπομπή «Good Morning America» του ABC News, αφού έγραψε ιστορία τον Μάρτιο ως η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα NCAA Division I σε οποιοδήποτε άθλημα.

Η Τόμας κέρδισε τον τίτλο του NCAA στα 500 μέτρα ελεύθερο με τον καλύτερο χρόνο της σεζόν, 4 λεπτά και 33,24 δευτερόλεπτα.. Η πολιτική της αμερικανικής ομοσπονδίας κολύμβησης ορίζει ότι οι τρανς αθλητές πρέπει να υποβληθούν σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης τρία χρόνια πριν τους επιτραπεί να αγωνιστούν. Η Τόμας ήθελε άλλους έξι μήνες όταν κέρδισε τον τίτλο, αλλά το NCAA, το διοικητικό όργανο των κολεγιακών αθλημάτων στις ΗΠΑ, αποφάσισε τότε να μην υιοθετήσει ακόμα τους κανόνες της Ομοσπονδίας Κολύμβησης και της επέτρεψε να αγωνιστεί καθότι το δικό της χρονικό όριο θεραπείας ορμονικής υποκατάσταση ήταν το διαστήμα εκείνο το ένα έτος.

Η Τόμας αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια αυτόν τον Μάιο αφού αγωνίστηκε πρώτα για τρία χρόνια στην ανδρική ομάδα κολύμβησης και στη συνέχεια στη γυναικεία ομάδα την περασμένη σεζόν μετά την αλλαγή φύλου. Πλέον όπως αποκάλυψε σχεδιάζει να παρακολουθήσει τη νομική σχολή με στόχο να συμμετάσχει στα προκριματικά των Ολυμπιακών ομάδων των ΗΠΑ το 2024 ώστε να διεκδικήσει μια θέση στους Αγώνες του Παρισιού.

«Ήταν στόχος μου να κολυμπήσω σε Ολυμπιακά προκριματικά εδώ και πολύ καιρό και θα ήθελα πολύ να τα καταφέρω», είπε.

Αλλά η νίκη της στο NCAA έγινε αίτιο αντιπαράθεσης με τους επικριτές της να λένε ότι είχε ένα αθέμητο, σωματικό πλεονέκτημα απέναντι στις γυναίκες ανταγωνίστριες της cisgender. Μερικά μέλη της δικής της ομάδας κολύμβησης είπαν ότι τη στηρίζουν μεν ως τρανς γυναίκα, αλλά υποστήριξαν δε, ότι αποτελεί απειλή για τα γυναικεία αθλήματα και δεν θα έπρεπε να ανταγωνίζεται γυναίκες cisgender.

Η Τόμας απέρριψε την υποτιθέμενη υποστήριξή των συναθλητριών της.

«Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος και να λες ”υποστηρίζω τις τρανς γυναίκες και τους τρανς ανθρώπους, αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου”».

«Η μεγαλύτερη παρανόηση, νομίζω, είναι ο λόγος που άλλαξα φύλο», πρόσθεσε. «Ο κόσμος θα πει, ”Ω, έκανε την αλλαγή για να έχει ένα πλεονέκτημα, ώστε να μπορέσει να κερδίσει.” Έκανα την αλλαγή φύλου για να είμαι χαρούμενη, να είμαι αληθινή με τον εαυτό μου.”

Εθεσε επίσης το ερώτημα εάν θα πρέπει να επιτρέπεται σε ορισμένες γυναίκες cisgender που έχουν εκ γενετής υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και μεγαλύτερη σωματική δομή και σωματική διάπλαση των οστών, να ανταγωνίζονται άλλες γυναίκες cisgender, εφόσον άτομα σαν αυτήν αποκλείονται.

«Δεν είμαι ειδικός ή γιατρός, αλλά υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις μεταξύ των αθλητών cis», είπε.

Then-University of Pennsylvania swimmer Lia Thomas accepts the winning trophy for the 500 Freestyle finals during the NCAA Swimming and Diving Championships in Atlanta in March.
Then-University of Pennsylvania swimmer Lia Thomas accepts the winning trophy for the 500 Freestyle finals during the NCAA Swimming and Diving Championships in Atlanta in March.
Icon Sportswire via Getty Images

Τι λένε οι πολέμιοι

Τον Μάρτιο, ο πρόεδρος του World Athletics (πρώην Διεθνής Ένωση Ομοσπονδιών Κλασικού Αθλητισμού, ΙΑAF) Σεμπάστιαν Κόου είπε ότι οι τρανς αθλητές αποτελούν κίνδυνο για την ακεραιότητα του γυναικείου αθλητισμού.

«Το φύλο δεν μπορεί να υπερισχύσει της βιολογίας. Ως πρόεδρος ομοσπονδίας δεν έχω αυτή την ”πολυτέλεια”. Είναι μια πολυτέλεια που έχουν άλλες αθλητικές ομοσπονδίας που πρακτικά δεν έχουν λόγο να ασχοληθούν με αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο Κόου στην Daily Telegraph.

Οι Ρεπουμπλικάνοι σε όλες τις ΗΠΑ έχουν εισαγάγει νομοσχέδια για τον περιορισμό της συμμετοχής τρανς αθλητών στον αθλητισμό. Υποστηρίζουν ότι προστατεύουν έτσι το ”ευ αγωνίζεσθαι” στον γυναικείο αθλητισμό. Η Τόμας διαφωνεί.

«Οι τρανς γυναίκες που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα δεν απειλούν τον γυναικείο αθλητισμό στο σύνολό τους», είπε. «Οι τρανς γυναίκες αποτελούν μια πολύ μικρή μειοψηφία όλων των αθλητριών. Οι κανόνες του NCAA σχετικά με τις τρανς γυναίκες που αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα υπάρχουν περισσότερα από 10 και πλέον χρόνια. Και δεν έχουμε δει κανένα τεράστιο κύμα τρανς γυναικών να κυριαρχεί».

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι τρανς αθλητές θα πρέπει να αγωνίζονται στη δική τους ξεχωριστή κατηγορία, αλλά η Τόμας απορρίπτει τέτοιες προτάσεις για την κολύμβηση.

«Αν πείτε, για παράδειγμα, μπορείτε να αγωνιστείτε, αλλά δεν μπορείτε να κερδίσετε ή θα κολυμπάτε σε μια επιπλέον ένατη λωρίδα, αυτό είναι μια έντονη ετεροποίηση για τα τρανς άτομα», είπε η Τόμας. «Και δεν τους δίνει το ίδιο επίπεδο σεβασμού αλλά και ευκαιρίας να ανταγωνιστούν».

Στον ”αέρα” το μέλλον των τρανς αθλητών

Το μέλλον των τρανσέξουαλ αθλητών που αγωνίζονται με τρόπους όπως η Τόμας παραμένει αβέβαιο, ωστόσο, καθώς ο NCAA άλλαξε τον Ιανουάριο τις οδηγίες καταλληλότητας για τρανς αθλητές. Από το νέο έτος η κάθε ομοσπονδία αθλήματος μπορεί να θεσπίσει τους δικούς της κανόνες οι οποίοι πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την επόμενη σεζόν.

Τουλάχιστον 18 πολιτείες έχουν εν τω μεταξύ θεσπίσει νόμους που απαγορεύουν ή περιορίζουν τις τρανς αθλήτριες να συμμετέχουν σε αθλήματα κοριτσιών στα δημόσια σχολεία. Ορισμένες πολιτείες έχουν επίσης εγκρίνει ή προσπάθησαν να εγκρίνουν νομοθεσία που στοχεύει κατά της πρόσβασης των τρανς στις τουαλέτες.

Η Τόμας αναφέρθηκε προσωπικά ως ο λόγος πίσω από ορισμένες από αυτές τις αλλαγές αθλητικών κανόνων. Ο Ρεπουμπλικανός Κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος πέρυσι εξέδωσε μια τέτοια απαγόρευση στην πολιτεία του, δεν αναγνώρισε επίσημα τη νίκη της Tόμας στο πρωτάθλημα NCAA τον Μάρτιο, ενώ ονόμασε την αθλήτρια που κατέλαβε τη δεύτερη θέση ως τη «νόμιμη νικήτρια».