Λιάν Μασκέλ: Ως μοντέλο ταπεινώθηκα και γελοιοποιήθηκα - Το μόντελινγκ δεν είναι ένα παραμύθι

Η Μασκέλ, μιλάει αναλυτικά για την εμπειρία της και την σκοτεινή πραγματικότητα του επαγγέλματος.

H Λιάν Μασκέλ είναι πρώην μοντέλο με πάνω από 13 χρόνια εμπειρίας που παράτησε το μόντελινγκ για να ασχοληθεί με την Νομική. Είναι συγγραφέας του βιβλίου The Model Manifesto, ένας οδηγός κατά της εκμετάλλευσης των μοντέλων.

Η Μασκέλ, μιλάει αναλυτικά για την εμπειρία της και μοιράζεται μέσω του μανιφέστου της, την σκοτεινή πραγματικότητα του επαγγέλματος.

«Μεγάλωσα σε έναν κόσμο που τα μοντέλα λατρεύονται. Είναι μια καριέρα που συχνά απεικονίζεται ως παραμύθι και σε μετατρέπει σε μια θεά που το πρόσωπό σου βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα πασίγνωστων περιοδικών».

«Ως κάποια που το έχει βιώσει όμως, σας το λέω. Είναι όλα μια ψευδαίσθηση. Πίσω από την πρόσοψη της ομορφιάς και της πολυτέλειας, βρέθηκα να κάνω μια δουλειά χωρίς δυνατότητα εξέλιξης, να νιώθω μια συνεχής αίσθηση εκμετάλλευσης από κάθε άποψη και να αντιμετωπίζω προβλήματα ψυχικής υγείας».

«Ξεκίνησα να εργάζομαι ως μοντέλο όταν ήμουν 13 ετών και η μητέρα μου έστειλε μια φωτογραφία μου σε ένα τοπικό πρακτορείο. Αυτό που δεν σου λέει κανείς όμως είναι πως, ως μοντέλο, έχεις ελάχιστο έλεγχο στο συμβόλαιο. Δεν διαλέγεις τις δουλειές σου, ούτε το ποσό που θα πληρωθείς. Πολλές φορές, δεν πληρωνόμουν για δουλειές και μια μέρα ανακάλυψα πως χρωστούσα κιόλας χρήματα. Άρχισα να έχω κρίσεις πανικού και όταν προσπάθησα να φύγω, με απείλησαν νομικά».

«Μερικές φορές στα castings, με ταπείνωναν και με αντιμετώπιζαν ως αντικείμενο. Ένας πελάτης μάλιστα, παραπονιόταν για 2 ολόκληρες ώρες για το ύψος των φρυδιών μου».

«Ένα πρακτορείο μου είχε ζητήσει να χάσω 7 εκατοστά από τους γοφούς μου. Όταν αρνήθηκα τα μείωσαν στα 3 εκατοστά. Προσπάθησα για μήνες να τα χάσω και όταν τα κατάφερα μου ζήτησαν να χάσω άλλα δύο. Κατάλαβα ότι ποτέ τίποτα δεν θα ήταν αρκετό. Μου φέρθηκαν ταπεινωτικά και μου εξευτέλισαν λέγοντάς μου πως δεν είμαι αρκετά λεπτή».

«Σε ένα άλλο casting, που έγινε σε δωμάτιο ξενοδοχείου, όπως συχνά συνηθίζεται, ο πελάτης μου ζήτησε να γδυθώ μπροστά του. Όταν αρνήθηκα, μου είπε ότι μπορώ να ταξιδέψω μαζί του στο Ντουμπάι, κερδίζοντας χιλιάδες λίρες για μια ημέρα. Δεν είμαι εργάτρια του σεξ, και το γεγονός ότι με με έβλεπε έτσι με έκανε να αισθανθώ εξαιρετικά ανασφαλής».

«Ενώ τα πρακτορεία δεν θέλουν τα μοντέλα τους να έχουν αρνητικές εμπειρίες, η βιομηχανία είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Είμαι σίγουρη, ότι αν τα μοντέλα γνώριζαν τα δικαιώματά τους, πολλές από αυτές τις εμπειρίες μπορούν να αποφευχθούν».

Η Μασκέλ, εργαζόταν ως μοντέλο για περιοδικά όπως Vogue, ASOS αλλά και για την εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο.

Πηγή: Independent