Λίβανος: Μια έκρηξη με απρόβλεπτες εξελίξεις

Δεν αποκλείεται να πυροδοτηθούν περαιτέρω «εκρήξεις» στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτικο-θρησκευτικών ομάδων που συναπαρτίζουν την λιβανική κοινωνία.
Βηρυτός - Μετά την έκρηξη - 5 Αυγούστου 2020(AP Photo/Hussein Malla)
Βηρυτός - Μετά την έκρηξη - 5 Αυγούστου 2020(AP Photo/Hussein Malla)
ASSOCIATED PRESS

Την επαύριον της πολύνεκρης έκρηξης σε αποθήκη εύφλεκτου υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού και ενώ τα ερωτήματα παραμένουν, η διεθνής κοινότητα επικεντρώνεται στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο και στην κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων.

Παρ′ όλα αυτά, η Χεζμπολάχ, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στην παρούσα κυβέρνηση, τίθεται στο στόχαστρο των επικρίσεων καλείται να αντιμετωπίσει πιθανές επικρίσεις που σχετίζονται με τις πληροφορίες ότι ο οπλισμός που εξερράγη ήταν υπό την δική της ευθύνη και ιδιοκτησία.

Η αμηχανία της λιβανικής πολιτικής ηγεσίας εκδηλώθηκε από τη σημερινή δήλωση του Χάσαν Σλάλα, συμβούλου επικοινωνίας του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Αούν. Ο κ. Σλάλα φέρεται να δήλωσε σε λιβανικά μέσα ότι όχι μόνο η Χεζμπολάχ δεν σχετίζεται με το εύφλεκτο υλικό στο λιμάνι της πρωτεύουσας, αλλά και ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται περί οπλισμού ή πυρομαχικών. Ο κ. Σλάλα πρόσθεσε ότι σήμερα θα συσταθεί ειδική εξεταστική επιτροπή που θα καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα περί των αιτίων που συνετέλεσαν στο πολύνεκρο συμβάν.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ισραήλ ο πρώην Υπουργός Επικοινωνιών και βουλευτής του κόμματος Λικούντ, Αγιούμπ Κάρα, ο οποίος ανήκει στην θρησκευτική ομάδα των Δρούζων που κατοικούν στο Ισραήλ, δήλωσε σήμερα το πρωί στο ισραηλινό κρατικό ραδιόφωνο τα εξής: Ύστερα από επικοινωνία που είχε με συμπατριώτες του, Δρούζους, που κατέχουν υψηλά ιστάμενες θέσεις στην λιβανική κρατική μηχανή, επιβεβαιώθηκε ότι το υλικό που εξερράγη ήταν οπλισμός που ανήκε στην Χεζμπολάχ - γεγονός το οποίο τελούσε εις γνώσιν των λιβανικών αρχών - , ότι ήταν γνωστό ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα προστασίας - τα οποία ωστόσο δεν ελήφθησαν - . Ο κ. Κάρα τόνισε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έλαβε από τους υψηλά ιστάμενους Δρούζους ομοθρήσκους του στην Βηρυτό, τα όπλα που εξερράγησαν ήταν χημικά - γεγονός που αποδεικνύεται από την έκταση της καταστροφής και της ταχύτητας του ωστικού κύματος που προκλήθηκε από την έκρηξη.

Οι δηλώσεις Κάρα θα πρέπει να εκτιμηθούν με προσοχή, καθότι είναι γνωστή η εθνοτική αντιπαράθεση μεταξύ Δρούζων και Σιιτών Μουσουλμάνων στον Λίβανο.

Από την άλλη, άγνωστες ακόμα παραμένουν οι συνέπειες στην λιβανική πολιτική πραγματικότητα, μιας και η χθεσινή έκρηξη στην Βηρυτό δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει περαιτέρω «εκρήξεις» στις σχέσεις μεταξύ των εθνοτικο-θρησκευτικών ομάδων που συναπαρτίζουν την λιβανική κοινωνία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση που θα κρίνει εάν τέσσερα στελέχη της Χεζμπολάχ ευθύνονται ή όχι για την δολοφονία του Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Το περιεχόμενο της απόφασης - εάν τελικά δεν αναβληθεί η ανακοίνωσή της εξ αιτίας της παρούσας έκτακτης κατάστασης - δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει νέες αλυσιδωτές αντιδράσεις σε μία χώρα που ανέκαθεν ταλαιπωρείται από εθνοτικούς ανταγωνισμούς, οι οποίοι την έχουν θέσει επανειλημμένως στην τροχιά παρατεταμένων εμφυλίων συγκρούσεων.

Όσον αφορά στις σχέσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ, αυτό που σαφώς προκύπτει από τις δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών είναι ότι καμία από τις δύο δεν επιθυμεί να εκτραχυνθεί το ήδη τεταμένο μεταξύ τους κλίμα - γεγονός το οποίο απομακρύνει το ενδεχόμενο μίας νέας στρατιωτικής αναμέτρησης, τουλάχιστον για την ώρα.

Από την άλλη όμως, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Λίγες ώρες μετά την χθεσινή πολύνεκρη έκρηξη, η οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απόψε, Τετάρτη 5/8, ο ηγέτης της Χάσαν Νασράλα επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα - στο οποίο προφανώς θα επιρρίπτονταν ευθύνες στους υπεύθυνους του δραματικού αυτού συμβάντος. Ουδείς μπορούσε να αποκλείσει ότι ο Νασράλα θα υποστήριζε ότι το Ισραήλ είναι εκείνο που βρίσκεται πίσω από αυτό το γεγονός.

Όμως, αργά το βράδυ χθες, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι το προγραμματισμένο για απόψε διάγγελμα του ηγέτη της αναβάλλεται - χωρίς να γνωστοποιηθεί πότε ο Χασάν Νασράλα θα εκφράσει την επίσημη θέση της οργάνωσης και ποιούς παράγοντες (εντός ή εκτός Λιβάνου) θα θεωρήσει υπεύθυνους.

Προκειμένου να εκτιμηθεί βάσιμα η περαιτέρω έκβαση των πολιτικών εξελίξεων στον Λίβανο, αλλά και της ήδη υπάρχουσας έντασης μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, είναι απαραίτητο να αξιολογηθεί το περιεχόμενο του διαγγέλματος του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα - το οποίο, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστο.

Δημοφιλή