ΔΙΕΘΝΕΣ
09/12/2019 08:38 EET

Λίβανος: Ο Χαρίρι ξανά υποψήφιος πρωθυπουργός μετά την απόσυρση του Σαμίρ Χατίμπ

Είχε παραιτηθεί στις 29 Οκτωβρίου.

ASSOCIATED PRESS

Ο ισχυρότερος σουνίτης μουσουλμάνος πολιτικός του Λιβάνου, Σαάντ αλ Χαρίρι, αναδείχθηκε ξανά ως υποψήφιος πρωθυπουργός την Κυριακή, αφού ο επιχειρηματίας Σαμίρ Χατίμπ απέσυρε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία μιας κυβέρνησης που πρέπει να διαχειριστεί μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν απάντησε αναβάλλοντας ως τις 16 Δεκεμβρίου τις διαβουλεύσεις με βουλευτές που αναμενόταν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη του Χατίμπ ως πρωθυπουργού τη Δευτέρα. Η αναβολή ζητήθηκε από τα περισσότερα κόμματα του κοινοβουλίου, ανέφερε η προεδρία.

Ο Χαρίρι παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού στις 29 Οκτωβρίου, λόγω μαζικών διαδηλώσεων εναντίον ενός ολόκληρου πολιτικού κατεστημένου που κατηγορείται για διαφθορά στην κυβέρνηση και για τη χειρότερη οικονομική κρίση από τον εμφύλιο του 1975-1990.

Στο πλαίσιο του συστήματος διαμοιρασμού εξουσίας της χώρας ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι σουνίτης μουσουλμάνος. Ο Χαρίρι έχει συνεχίσει να κυβερνά ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να ανακηρυχθεί νέος.

Μετά την παραίτηση Χαρίρι, οι συνομιλίες για τη σύνθεση ενός νέου υπουργικού συμβουλίου χαρακτηρίστηκαν από διχασμούς μεταξύ του Χαρίρι, που πρόσκειται στη Δύση και τις χώρες του Περσικού Κόλπου, και αντιπάλων του, μεταξύ των οποίων η υποστηριζόμενη από το Ιράν σιιτική Χεζμπολά του Λιβάνου. Πέρυσι ο Χαρίρι είχε αποσύρει επίσημα την υποψηφιότητά του γαι την πρωθυπουργία.

Ομοφωνία σχετικά με τον Χατίμπ άρχισε να διαμορφώνεται την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ των κυρίων κομμάτων. Ωστόσο ο Χατίμπ δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκή στήριξη από τους σουνίτες μουσουλμάνους.

Ο μεγάλος μουφτής σεΐχης Αμπντούλ Λατίφ Ντεριάν, ο πρεσβύτερος σουνίτης κληρικός του Λιβάνου, είπε στον Χατίμπ σε συνάντησή τους την Κυριακή ότι υποστηρίζει τον Χαρίρι, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Χατίμπ. Στη συνέχεια πήγε να δει τον Χαρίρι στην οικία του στη Βηρυτό, όπου και ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.