Μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων την ώρα που ο Μπάιντεν έλεγε πως τα αμερικανικά όπλα κάνουν τη διαφορά

Ο Τζο Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τις δαπάνες 33 δισ. δολαρίων προς βοήθεια της Ουκρανίας.
Smoke rises after missile strikes, as Russia's attack on Ukraine continues, in Lviv, Ukraine May 3, 2022. REUTERS/Vladyslav Sodel
Smoke rises after missile strikes, as Russia's attack on Ukraine continues, in Lviv, Ukraine May 3, 2022. REUTERS/Vladyslav Sodel
STRINGER via REUTERS

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας, το βράδυ της Τρίτης, στοχεύοντας ως επί το πλείστον σιδηροδρομικούς σταθμούς και υποδομές.

Αρκετοί από τους στόχους στις πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης φαίνεται να σχετίζονται με τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από χώρες του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία είχε απειλήσει να στοχεύσει αποστολές όπλων και τις διαδρομές τους.

Την ίδια ώρα ο Τζο Μπάιντεν πιέζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει το τελευταίο του νομοσχέδιο για τις δαπάνες που περιλαμβάνει 33 δισ. δολάρια επιπλέον σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία.

«Παρά την ασυνέπεια του Κιέβου και την έλλειψη ετοιμότητάς του για σοβαρή δουλειά, η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να είναι έτοιμη για διάλογο», είπε ο Βλάντιμιρ Πούτιν στον Εμανουέλ Μακρόν σε επικοινωνία που είχαν.

Περίπου 150 γυναίκες και παιδιά που είχαν παραμείνει για βδομάδες σε καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία Azovstal κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών έφτασαν την Τρίτη στη Ζαπορίζια όπως ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ. Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία είπε ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων παραμένει παγιδευμένος στην ”κόλαση” της Μαριούπολης.

Ολες οι εξελίξεις

23.41 Ο επικεφαλής του ΟΗΕ ελπίζει ότι θα οργανωθούν ”περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις”

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι ”περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις” θα μπορούν να οργανωθούν με την Ουκρανία και τη Ρωσία, στο μοντέλο αυτής που επέτρεψε την απομάκρυνση 100 αμάχων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal.

″Ελπίζω ότι ο συνεχιζόμενος συντονισμός με το Κίεβο και τη Μόσχα θα οδηγήσει σε περισσότερες ανθρωπιστικές παύσεις, που θα επιτρέψουν στους αμάχους να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις μάχες και η βοήθεια να φθάσει στους ανθρώπους εκεί όπου είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες”, δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τα μέρη.

Κατά τη διάρκεια βιντεοσύνδεσης με δημοσιογράφους στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων ΟΗΕ στην Ουκρανία Οσνάτ Λουμπράνι εξέφρασε επίσης την ελπίδα η επιχείρηση που οργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στη Μαριούπολη να μπορεί να επαναληφθεί.

Σε αυτό το εργοστάσιο χαλυβουργίας της πόλης, ”υπάρχουν άμαχοι που παραμένουν παγιδευμένοι, ορισμένοι μεταξύ αυτών ίσως φοβήθηκαν να βγουν ή πιθανόν δεν κατάφεραν να βγουν”, δήλωσε χωρίς να μπορεί να διευκρινίσει τον αριθμό.

Χρειάζεται ”επιπλέον δέσμευση και συνεχής δέσμευση μεταξύ των δυο πλευρών με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για να συνεχίζουμε να αναζητούμε και να προγραμματίζουμε άλλες επιχειρήσεις όπως αυτή για να σωθούν ζωές”, πρόσθεσε η αξιωματούχους επικαλούμενη ολόκληρη την Ουκρανία.

Όταν ρωτήθηκε εάν προγραμματίζονται άλλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης αμάχων επί του παρόντος στη χώρα, η Λουμπράνι απάντησε αρνητικά.

23.20 Αρκετές περιοχές στην Ουκρανία έγιναν στόχος πυραυλικών επιθέσεων

Smoke rises after missile strikes, as Russia's attack on Ukraine continues, in Lviv, Ukraine May 3, 2022. REUTERS/Vladyslav Sodel
Smoke rises after missile strikes, as Russia's attack on Ukraine continues, in Lviv, Ukraine May 3, 2022. REUTERS/Vladyslav Sodel
STRINGER via REUTERS

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν επιθέσεις με πυραύλους σε αρκετές περιοχές στα κεντρικά και δυτικά της χώρας.

Δύο πύραυλοι που πετούσαν πάνω από την πόλη Βινίτσια της νοτιοδυτικής Ουκρανίας καταρρίφθηκαν, σύμφωνα με τον Aντον Γκεραστσένκο, σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιοχής, είπε ότι δύο εκρήξεις που άκουσαν οι κάτοικοι της Βινίτσια ”ήταν από την αεράμυνα μας”. Γίνεται έρευνα για τα συντρίμμια των βλημάτων.

Ο Γκεραστσένκο είπε ότι ένας άλλος πύραυλος κρουζ μόλις καταρρίφθηκε από την αεράμυνα «καθ′ οδόν προς το Κίεβο» στην περιοχή του αυτοκινητόδρομου της Οδησσού.

Ο δήμαρχος της Ντολίνσκα, μιας πόλης στην κεντρική περιοχή Κιρόφοχραντ , είπε ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί στην περιοχή, προσθέτοντας πως ”δυστυχώς υπάρχουν νεκροί και τραυματίες”.

Πιο δυτικά, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης της Ζακαρπατία, Βίκτορ Μίκυτα, είπε ότι υπήρξε επίθεση με πυραύλους στην ορεινή περιοχή. «Διευκρινίζουμε τις πληροφορίες για τραυματισμούς και πιθανά θύματα», είπε.

Αρκετοί από τους στόχους στις πυραυλικές επιθέσεις της Τρίτης φαίνεται να σχετίζονται με τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει απειλήσει να στοχεύσει αποστολές όπλων και τις διαδρομές τους.

Στο Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, ο Mαξίμ Κοζίνσκι, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης, δήλωσε ότι τρεις υποσταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές μ′ αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές ρεύματος και πως δύο άτομα λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη αφού τραυματίστηκαν.

Οι διακοπές ρεύματος επηρεάζουν επίσης ορισμένες ιατρικές εγκαταστάσεις, προσθέτει σε μια ενημέρωσή του στο Telegram, και οι εποιθέσεις έχουν προκαλέσει ”σοβαρή ζημιά” στις κοινόχρηστες υποδομές, με πολλά σπασμένα παράθυρα και διακοπές και στο νερό.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν επίσης έξι σιδηροδρομικούς σταθμούς στην κεντρική και δυτική Ουκρανία, ανέφερε ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, Oλεξάντρ Kαμίσιν.

Λέει ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των εργαζομένων και των επιβατών των σιδηροδρόμων, αλλά οι ζημιές στις υποδομές είναι «σοβαρές».

Ξεχωριστά, η Κρατική Υπηρεσία Συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, δήλωσε ότι μια συνοριακή περιοχή στην περιοχή Σούμι στα βορειοανατολικά της χώρας επλήγη με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και όλμους.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης του Ντνιπροπετρόφσκ, δήλωσε ότι υπήρξαν δύο πυραυλικές επιθέσεις στην περιοχή Kαμιάνσκε στον ποταμό Δνείπερο.

″Έγιναν δύο επιθέσεις στην περιοχή Kαμιάνσκε. Οι πύραυλοι προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στη σιδηροδρομική υποδομή».

Ένα άτομο τραυματίστηκε, είπε ο Ρεζνιτσένκο, και η κίνηση των τρένων σταμάτησε.

Τρεις ακόμη πύραυλοι που στόχευαν στην περιοχή της Οδησσού καταρρίφθηκαν από δυνάμεις αεράμυνας, ανέφερε ο ουκρανικός στρατός.

23.14 Τα πυρηνικά όπλα ”θα βάλουν τέλος στην ανθρωπότητα, όχι στον πόλεμο”, προειδοποιεί ο Νομπελίστας δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ

22.51 Τζο Μπάιντεν για την αντίσταση της Ουκρανίας στη ρωσική επιθετικότητα: ”Αν δεν αντισταθείτε στους δικτάτορες...θα συνεχίσουν να έρχονται”

U.S. President Joe Biden delivers remarks on arming Ukraine, after touring a Lockheed Martin weapons factory in Troy, Alabama, U.S. May 3, 2022. REUTERS/Jonathan Ernst
U.S. President Joe Biden delivers remarks on arming Ukraine, after touring a Lockheed Martin weapons factory in Troy, Alabama, U.S. May 3, 2022. REUTERS/Jonathan Ernst
Jonathan Ernst via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε ένα εργοστάσιο στην Τροία της Αλαμπάμα, όπου η κατασκευάστρια εταιρεία όπλων, Lockheed Martin παράγει αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, οι οποίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των όπλων που προμηθεύει η Αμερική στην Ουκρανία.

Ξεκίνησε επαινώντας τον «ταχύ ρυθμό» του στρατιωτικού εξοπλισμού και της βοήθειας από τις ΗΠΑ προς την Ουκρανία τους δύο μήνες από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο.

«Διασφαλίσαμε ότι δεν υπάρχουν διακοπές στη ροή εξοπλισμού προς την Ουκρανία», είπε ο Μπάιντεν.

«Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από περισσότερους από δύο μήνες, έχουμε στείλει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία, μόνο εμείς, δεν υπολογίζουμε τους συμμάχους μας. Και αυτά τα χρήματα είναι μια άμεση επένδυση για την υπεράσπιση της ίδιας της ελευθερίας και της δημοκρατίας», συνέχισε.

Στη συνέχεια ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Επειδή, αν δεν αντισταθείτε στους δικτάτορες, η ιστορία μας έδειξε ότι συνεχίζουν να έρχονται. Η όρεξή τους για εξουσία συνεχίζει να αυξάνεται».

Εξάλλου επαίνεσε τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο, λέγοντας ότι τα χέρια τους είχαν κυριολεκτικά αγγίξει κάθε πύραυλο που χρησιμοποιείται από την Ουκρανία για να απωθήσει τη ρωσική προέλαση, λέγοντάς τους ότι πρέπει να είναι περήφανοι.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Lockheed Martin ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει στην Ουκρανία περισσότερους από 5.500 αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, τους οποίους κατασκευάζει αυτό το εργοστάσιο, και αυτό κάνει τη διαφορά στον πόλεμο. .

«Ειλικρινά, κάνουν χαζό τον ρωσικό στρατό, σε πολλές περιπτώσεις», είπε ο Μπάιντεν.

21.40 Σλοβακία: Η κρατική εταιρεία Konstrukta-Defence ανέλαβε την επισκευή ουκρανικών θωρακισμένων οχημάτων

Indian Army Mechanized Column Soviet-made BRDM-2 amphibious vehicle on display in Republic Day parade. (Photo by Robert Nickelsberg/Getty Images)
Indian Army Mechanized Column Soviet-made BRDM-2 amphibious vehicle on display in Republic Day parade. (Photo by Robert Nickelsberg/Getty Images)
Robert Nickelsberg via Getty Images

Μια σλοβακική εταιρεία ανέλαβε να επισκευάζει τα κατεστραμμένα ουκρανικά θωρακισμένα οχήματα, κατόπιν αιτήματος του Κιέβου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας από την Μπρατισλάβα.

«Η κρατική εταιρεία Konstrukta-Defence σύναψε σύμβαση με την ουκρανική πλευρά για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό ουκρανικού στρατιωτικού υλικού», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Μαρτίνα Κόβαλ Κακασίκοβα.

Η πρώτη παρτίδα στρατιωτικού υλικού που θα σταλεί στη Σλοβακία από την Ουκρανία θα αφορά δεκάδες θωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα BRDM-2, διευκρίνισε. Ο πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ και ο υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ είχαν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν την Ουκρανία να επισκευάσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της.

Η Konstrukta-Defence εδρεύει στο Λιέσκοβετς, στην ανατολική Σλοβακία, και επισκευάζει οχήματα και υλικά κάθε είδους που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Παρόμοια βοήθεια προσέφερε τον περασμένο μήνα στην Ουκρανία και η Τσεχία. Σε πρώτη φάση, οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Czechoslovak Group (CSG) θα αναλάβουν την επισκευή αρμάτων T-64, σοβιετικής κατασκευής, που χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις.

20.59 Εκρήξεις σημειώθηκαν στο Λβιβ το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης

Smoke rises after missile strikes, as Russia's attack on Ukraine continues, in Lviv, Ukraine May 3, 2022. REUTERS/Vladyslav Sodel
Smoke rises after missile strikes, as Russia's attack on Ukraine continues, in Lviv, Ukraine May 3, 2022. REUTERS/Vladyslav Sodel
Stringer . via Reuters

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 20:30 τοπική ώρα της Τρίτης σε πολλές κατευθύνσεις. Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Λβιβ.

Μέσω Twitter, ο Aντρέι Σαντόβγι συμβούλεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε καταφύγια βομβών.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν δύο υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να διακοοπεί η ηλεκτροδότηση σε τμήματα της πόλης, πρόσθεσε στο Twitter ο δήμαρχος.

Τα τρένα έχουν σταματήσει στην είσοδο του Λβιβ και ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει σιδηροδρομικούς υποσταθμούς, προκαλώντας καθυστερήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση των ουκρανικών σιδηροδρόμων.

«Λόγω του εχθρικού βομβαρδισμού σιδηροδρομικών υποσταθμών, ορισμένα τρένα θα κινούνται με καθυστέρηση», αναφέρει, ζητώντας από τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα καταφύγια κατά τη διάρκεια συναγερμών αεροπορικής επιδρομής.

Μετά από πολλές δυνατές εκρήξεις που τράνταξαν την πόλη, στήλες μαύρου καπνού υψώθηκαν από τα περίχωρά της, κοντά στο κλειστό αεροδρόμιο και όχι μακριά από μια σειρά από σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ τα πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν. Η δήλωση του δημάρχου δεν ανέφερε θύματα και είπε ότι η πόλη εργάζεται για την αποκατάσταση της ηλεκτρικής ενέργειας.

20.55 Στο Κιέβο ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς, συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Valentyn Ogirenko via Reuters

Με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλους κυβερνητικούς και κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους της χώρας συναντάται σήμερα στο Κίεβο ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντροχ Μερτς, ο οποίος μετέβη στην Ουκρανία προσκεκλημένος του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Σήμερα το βράδυ ο κ. Μερτς αναμένεται να συναντηθεί με τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, με τον οποίο θα παραχωρήσει και συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του γερμανού πολιτικού στην ουκρανική πρωτεύουσα, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επίθεση, για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις ημέρες., μετέδωσαν ουκρανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

Πριν φθάσει στο Κίεβο ο κ. Μερτς επισκέφθηκε την περιοχή Ιρπίν και δήλωσε σοκαρισμένος από τα θύματα των ρωσικών επιθέσεων εκεί. «Ο δήμαρχος της πόλης μου περιέγραψε με πολύ δραματικά λόγια τι συνέβη εδώ, ποιους πρέπει να θρηνήσουν, αλλά και ποιες καταπληκτικές στρατιωτικές επιτυχίες σημειώθηκαν», δήλωσε ο γερμανός χριστιανοδημοκράτης και πρόσθεσε ότι «στη Γερμανία είμαστε υποχρεωμένοι να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα και ειδικά πόλεις όπως το Ιρπίν για να ανοικοδομηθούν».

Από την ουκρανική πλευρά, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρόεδρου Ζελένσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του κ. Μετς, αλλά και την ελπίδα ότι θα μεταβεί στο Κίεβο και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς. Χθες το βράδυ ο κ. Σολτς αναφέρθηκε στον πρόσφατο αποκλεισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ουκρανία, ως «εμπόδιο» για πιθανή δική του επίσκεψη.

20.07 Δήμαρχος Ιρπίν: Τουλάχιστον 290 πτώματα αμάχων βρέθηκαν μετά την αποχώρηση των Ρώσων

Mεγάλος αριθμός τάφων βρίσκεται στο νεκροταφείο στο Irpin.
Mεγάλος αριθμός τάφων βρίσκεται στο νεκροταφείο στο Irpin.
SOPA Images via Getty Images

Tα πτώματα 290 αμάχων ανασύρθηκαν στην πόλη Ιρπίν, έξω από το Κίεβο, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε την Τρίτη ο δήμαρχος Ιρπίν Ολεξάντρ Μαρκούσιν.

Σε μια δήλωση στο Facebook, ο Μαρκούσιν είπε ότι 185 από τους νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί, η πλειοψηφία των οποίων ήταν άνδρες. Η αιτία του θανάτου ήταν «τραύματα από θραύσματα και πυροβολισμούς».

Σύμφωνα με τον Μαρκούσιν, τουλάχιστον πέντε από τους νεκρούς υπέστησαν εγκεφαλικές κακώσεις και ασιτία. Πέντε κάτοικοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στην αυλή πολυώροφου κτιρίου και σε εγκαταστάσεις κέντρου ανάπτυξης παιδιών.

20.03 Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, δηλώνει ο στρατηγός Μίλι

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλι αναγνώρισε ότι οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα δυτικά όπλα, που έχουν δώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους.

Ο αμερικανός στρατηγός έκανε την δήλωση αυτή κατά την διάρκεια ακροάσεων στην αμερικανική Γερουσία, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

«Βλέπουμε ότι παντού χρησιμοποιούνται υψηλής ακριβείας πολεμοφόδια, βλέπουμε ότι χρησιμοποιούνται μη επανδρωμένες πτητικές συσκευές, βλέπουμε μια πολύ αποτελεσματική χρήση των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο αμερικανός στρατηγός, απαντώντας στο ερώτημα πόσο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία.

Παράλληλα δήλωσε ότι πιο αποτελεσματικά χρησιμοποιούνται τα αντιαρματικά όπλα.

«Φυσικά, αυτά είναι τα συστήματα Javelin, αυτά που στέλνουμε εμείς. Όμως πολλά στέλνουν και οι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων τα αντιαρματικά συστήματα NLAW, οι εκτοξευτές χειροβομβίδων Gustaf, αντιαρματικά ρουκετοβόλα RPG και ένα ευρύ φάσμα αντιαρματικών», υπογράμμισε ο Μίλι.

Γι αυτόν τον λόγο «ο συνδυασμός αυτών των συνιστωσών είχε ως αποτέλεσμα οι Ρώσοι να μην σημειώσουν τις επιτυχίες τις οποίες σχεδίαζαν».

19.27 Ο Μακρόν προσφέρεται να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της συνομιλίας που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, ότι επιθυμεί να συνεργασθεί με τους διεθνείς οργανισμούς για να βοηθήσει στην άρση του ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσε το γραφείο του Μακρόν.

Το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανακοίνωσε επίσης ότι ο Μακρόν επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στην Ουκρανία, όπως και ότι εξέφρασε στον Πούτιν την βαθειά του ανησυχία για την κατάσταση στο Ντονμπάς και την Μαριούπολη.

«Κάλεσα την Ρωσία να ανταποκριθεί στην διεθνή της ευθύνη ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να θέσει τέλος σ’ αυτήν την καταστροφική επίθεση», δήλωσε ο Μακρόν σύμφωνα με την ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

19.21 Τουλάχιστον 10 νεκροί από ρωσικό βομβαρδισμό σε μονάδα οπτανθρακοποίησης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τον τοπικό κυβερνήτη

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων σε εργοστάσιο στην Αβντιίβκα, μια πόλη που βρίσκεται κοντά στο πεδίο των μαχών στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ.

«Τουλάχιστον δέκα νεκροί, 15 τραυματίες: οι συνέπειες του βομβαρδισμού του εργοστασίου οπτανθρακοποίησης στην Αβντιίβκα από τον Ρώσο κατακτητή», ανακοίνωσε στο Telegram ο Πάβλο Κιριλένκο, προειδοποιώντας ότι ο απολογισμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί.

«Οι Ρώσοι ήξεραν ακριβώς πού στόχευαν. Οι εργάτες μόλις είχαν τελειώσει τη βάρδιά τους και περίμεναν σε στάση λεωφορείου για να τους μεταφέρει στα σπίτια τους από το εργοστάσιο», συμπλήρωσε.

19.20 Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον βιασμό ως ”πολεμική τακτική”, δηλώνει η γενική εισαγγελέας χαρακτηρίζοντας ”εγκληματία πολέμου” τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova στην πόλη Irpin, έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας, 3 Μαΐου 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Η Γενική Εισαγγελέας της Ουκρανίας Iryna Venediktova στην πόλη Irpin, έξω από το Κίεβο της Ουκρανίας, 3 Μαΐου 2022. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko via Reuters

Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον βιασμό ως «τακτική» του πολέμου και αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «τον κυριότερο εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα».

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα του πρακτορείου Reuters να σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

Η γενική εισαγγελέας Ιρίνα Βενεντίκτοβα, που επισκέφθηκε την κατεστραμμένη πόλη Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, είπε ότι η Ουκρανία συλλέγει πληροφορίες για βιασμούς, βασανιστήρια και άλλα πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. Όπως είπε, οι καταγγελίες περιλαμβάνουν τον βιασμό γυναικών, ανδρών, παιδιών και μιας ηλικιωμένης. Όταν ρωτήθηκε, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αν ο βιασμός είναι μια σκόπιμη στρατηγική πολέμου των Ρώσων, απάντησε: «Είμαι σίγουρη ότι ήταν μια στρατηγική».

«Γίνεται, φυσικά, για να τρομοκρατηθεί η κοινωνία (…) για να κάνουν τα πάντα για (να αναγκάσουν την Ουκρανία) να συνθηκολογήσει», πρόσθεσε.

Η γενική εισαγγελέας δεν έδωσε συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τους βιασμούς, λέγοντας ότι ορισμένα από τα θύματα παρέμειναν στη χώρα και φοβούνται να μιλήσουν καθώς ανησυχούν μήπως επιστρέψουν οι ρωσικές δυνάμεις.

Η Βενεντίκτοβα τόνισε ότι ο Πούτιν φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, ως ανώτατος διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο Πούτιν είναι ο κυριότερος εγκληματίας πολέμου του 21ου αιώνα», συνέχισε, θυμίζοντας τις ρωσικές επεμβάσεις στη Γεωργία, την Τσετσενία, τη Συρία και την Ουκρανία το 2014. «Όλοι ξέρουμε ποιος ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο και το άτομο αυτό είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν», τόνισε.

18.37 Ο Ινδός πρωθυπουργός κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία

Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi μιλά δίπλα στον πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ειδήσεων στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού στο Marienborg, στο Kongens Lyngby, βόρεια της Κοπεγχάγης, Δανία, 3 Μαΐου 2022.
Ο Ινδός πρωθυπουργός Narendra Modi μιλά δίπλα στον πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ειδήσεων στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού στο Marienborg, στο Kongens Lyngby, βόρεια της Κοπεγχάγης, Δανία, 3 Μαΐου 2022.
Ritzau Scanpix Denmark via Reuters

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι έκανε σήμερα έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα.

″Κάνουμε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και για την υιοθέτηση του διαλόγου και της διπλωματίας προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα”, δήλωσε ο Μόντι σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη.

Από την πλευρά της η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν εκμεταλλεύθηκε την επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού στην Κοπεγχάγη για να τον καλέσει να ασκήσει όποια επιρροή έχει προκειμένου να τεθεί τέλος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Είπε πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να σταματήσει τον πόλεμο και τους σκοτωμούς και πρόσθεσε πως ελπίζει πως η Ινδία θα κάνει ό,τι μπορεί.

″Το μήνυμά μου είναι πολύ σαφές. Ο Πούτιν πρέπει να σταματήσει αυτό τον πόλεμο και να βάλει τέλος στους σκοτωμούς”, είπε. ”Ελπίζω, βεβαίως, πως η Ινδία θα επηρεάσει επίσης τη Ρωσία σε αυτή τη συζήτηση”.

Η Ινδία κρατάει ουδέτερη στάση στον πόλεμο στην Ουκρανία, απέχοντας από ψηφίσματα στον ΟΗΕ, ενώ δεν συμμετέχει στις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Ινδία αγοράζει επίσης μεγαλύτερες ποσότητες ρωσικού αερίου σε χαμηλή τιμή.

Το Νέο Δελχί έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για στρατιωτικό εξοπλισμό και ανταλλακτικά.

18.34 Η Επιτροπή θα υποβάλει προς έγκριση στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται σήμερα να υποβάλει προς έγκριση στα κράτη-μέλη της ΕΕ το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο για σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το 6ο πακέτο κυρώσεων έλαβε σήμερα την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων και η Πρόεδρος της Επιτροπής θα το παρουσιάσει αύριο το πρωί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, προτού λάβει την τελική έγκριση από τα κράτη-μέλη.

Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των χωρών της ΕΕ (COREPER) θα εξετάσουν αύριο την πρόταση της Επιτροπής για το 6ο πακέτο κυρώσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που αναμένεται να εισηγηθούν τροποποιήσεις στο σχέδιο για το εμπάργκο πετρελαίου, καθώς για τους δικούς τους λόγους το καθένα, διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την έκταση, τις επιπτώσεις και τον χρονικό ορίζοντα του σχεδίου αυτού. Ανάμεσά τους είναι ναυτιλιακές χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και το Βέλγιο και η Ολλανδία, οι οποίες διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με ένα εμπάργκο στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου προς τρίτες χώρες, λόγω των επιπτώσεων που θα μπορούσε να έχει ένα τέτοιο μέτρο στο ναυτιλιακό τους τομέα και κατ′ επέκταση στην οικονομία τους.

Εξάλλου, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, δύο ηπειρωτικές χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, ζητούν να εξαιρεθούν από την παύση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος του έτους και το πιθανότερο είναι ότι θα τους δοθεί περισσότερος χρόνος, έως και 12 μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κι′ άλλες χώρες ζητούν τώρα να επωφεληθούν από αυτήν την εξαίρεση (π.χ. η Τσεχία).

Εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το 6ο πακέτο κυρώσεων, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον αποκλεισμό κι′ άλλων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα συναλλαγών SWIFT. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, προτείνεται ο αποκλεισμός της μεγάλης ρωσικής τράπεζας Sberbank αλλά και μιας σημαντικής ρωσικής αγροτικής τράπεζας. Θα προστεθούν, επίσης, νέα πρόσωπα και οντότητες στη μαύρη λίστα των κυρώσεων.

Στόχος είναι η συμφωνία για το 6ο πακέτο κυρώσεων να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας.

18.31 Ερυθρός Σταυρός: Άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ”κόλαση” μετά την εκκένωση από τη Μαριούπολη

Ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία είπε σήμερα ότι ένας άγνωστος αριθμός αμάχων παραμένει παγιδευμένος στη Μαριούπολη και τα περίχωρά της, αφότου απομάκρυνε περισσότερους από 100 ανθρώπους από το εργοστάσιο Αζοφστάλ.

«Ελπίζαμε ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το κομβόι και να φύγουν από την κόλαση. Γι αυτό ακριβώς τα σύναισθήματά μας είναι ανάμεικτα», δήλωσε σε δημοσιογράφους μέσω Zoom ο Πασκάλ Χουντ της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι έχουν επαναληφθεί οι σφοδρές μάχες εντός και περιμετρικά του εργοστασίου, όμως τόνισε πως η Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις για πρόσβαση στους εναπομείναντες αμάχους.

18.28 Η ΕΕ θα παρουσιάσει σχέδιο για αντικατάσταση των 2/3 του ρωσικού φυσικού αερίου φέτος

18.11 Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι η Ρωσία έχει προφυλακίσει αδικαιολόγητα την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ

Το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η Ρωσία προφυλάκισε αδικαιολόγητα την Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκρίνερ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Ρωσία ανακοίνωσε, ότι είχε συλλάβει τον Φεβρουάριο την επτά φορές All-Star παίκτρια του WNBA Μπρίτνεϊ Γκρίνερ για κατοχή φυσιγγίων ατμού που περιείχαν χασισέλαιο.

17.51 Ουκρανός υποδιοικητής: «Ισχυρή επίθεση» σε εξέλιξη στο Azovstal

Πίσω στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη, όπου περίπου 200 άμαχοι παραμένουν στα υπόγεια καταφύγια, ένας Ουκρανός στρατιωτικός διοικητής λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση.

«Μια ισχυρή επίθεση στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Azovstal βρίσκεται σε εξέλιξη με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων και τανκς», δήλωσε ο Σβιάτοσλαβ Παλαμάρ, αναπληρωτής διοικητής της στρατιωτικής μονάδας Azov της Ουκρανίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν «να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό πεζικού με βάρκες». Ο Παλαμάρ πρόσθεσε ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν. Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των παραπάνω πληροφοριών.

17.19 Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, λέγοντας ότι συμβάλλουν σε «κτηνωδίες». Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας, ο Ρώσος ηγέτης είπε επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμο για διαπραγματεύσεις με το Κίεβο κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία για «απροθυμία» να διαπραγματευτεί σοβαρά, σύμφωνα με δήλωση του Κρεμλίνου.

16.53 Η αυτοκινητοπομπή της ΔΕΕΣ με 100-150 αμάχους που απομακρύνθηκαν από το Azovstal έφτασε στη Ζαπορίζια

Περίπου 150 γυναίκες και παιδιά που είχαν παραμείνει για βδομάδες σε καταφύγια κάτω από την τεράστια χαλυβουργία της Μαριούπολης κατά τη διάρκεια των ρωσικών βομβαρδισμών έφτασαν την Τρίτη στο πάρκινγκ ενός καταστήματος οικιακών ειδών στη Ζαπορίζια και στην σχετική ασφάλεια της ελεγχόμενης από την Ουκρανία περιοχής σε μια σπάνια νίκη της διπλωματίας.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) δήλωσε ότι η μεταφορά αμάχων που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη έφτασε στη Ζαπορίζια.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΕΣ ανέφερε:

Μια συνοδεία λεωφορείων και ασθενοφόρων συνοδευόμενη από ομάδες της ΔΕΕΣ και των Ηνωμένων Εθνών ενώθηκαν από οικογένειες και άτομα με ιδιωτικά οχήματα στην πορεία. Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που φέραν τραύματα, έφτασαν την Τρίτη στη Ζαπορίζια. Άλλα άτομα από το εργοστάσιο πήγαν αλλού, η ΔΕΕΣ δεν οργάνωσε ούτε συνόδευσε αυτές τις κινήσεις πολιτών.

Μία αξιωματούχος της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ επιβεβαιώσε ότι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 101 άνθρωποι από το εργοστάσιο χαλυβουργίας του Αζοφστάλ, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έφυγαν βρίσκονται στη Ζαπορίζια, όπου λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Είμαι χαρούμενη και νιώθω ανακούφιση, καθώς επιβεβαιώνω ότι 101 άμαχοι απομακρύνθηκαν με επιτυχία από το χαλυβουργείο του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη», είπε η Οσνάτ Λουμπρανί, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

«Χάρη στην επιχείρηση, 101 γυναίκες, άνδρες, παιδιά και πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι μπόρεσαν τελικά να φύγουν από τα καταφύγια που βρίσκονται κάτω από το χαλυβουργείο Αζοφστάλ και να δουν το φως της ημέρες έπειτα από δύο μήνες», επισήμανε, σε μια ανακοίνωση που εστάλη σε δημοσιογράφους, η Λουμπρανί.

16.29 Περισσότεροι από 100 άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο Azovstal αναμένεται να φτάσουν στη Zαπορίζια την Τρίτη

via Associated Press

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iρίνα Βέρεστσουκ δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Zαποριζία ότι μια αυτοκινητοπομπή που μεταφέρει 106 ατόμα που απομακρύβθηκαν από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη αναμένεται να φτάσει αργότερα στην πόλη την Τρίτη.

Ωστόσο, είπε ότι εκατοντάδες άλλοι που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες περιοχές που κατέχονται από τη Ρωσία εμποδίζονταν να το πράξουν από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η Βερεστσούκ είπε ότι η κατάπαυση του πυρός γύρω από το Αζόβσταλ δεν ήταν αρκετά μεγάλη προκειμένου να απομακρυνθούν όλοι οι άμαχοι, «έτσι εκατοντάδες ακόμη γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».

Είπε ότι υπάρχουν επίσης 40 σοβαρά τραυματισμένοι στρατιώτες που έχουν παγιδευτεί στο εργοστάσιο που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

Από τα 150 άτομα που κατάφεραν να φύγουν από το ερειπωμένο συγκρότημα, είπε, τα 106 είχαν διακομιστεί στη Ζαπορίζια.

Η Βερεστσούκ κατηγόρησε τους Ρώσους ότι άλλαξαν τις συμφωνίες για τις εκκενώσεις, πράγμα που σήμαινε ότι οι άνθρωποι από κατεχόμενες πόλεις όπως η Τοκμάκ και η Βασίλιβκα, που βρίσκονται νότια της Ζαπορίζια, δεν μπορούσαν να φύγουν.

Η εκκένωση από το Azovstal έγινε με τη μεσολάβηση και την οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

«Είναι τεράστια ανακούφιση που ορισμένοι άμαχοι που υπέφεραν εδώ και εβδομάδες είναι τώρα έξω», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Πίτερ Μάουρερ.

«Η ΔΕΕΣ δεν έχει ξεχάσει τους ανθρώπους που είναι ακόμα εκεί, ούτε εκείνους σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις εχθροπραξίες ή εκείνους που έχουν απόλυτη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας, όπου κι αν βρίσκονται. Δεν θα αφήσουμε καμία προσπάθεια για να τους προσεγγίσουμε», πρόσθεσε.

16.27 Συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, ανακοίνωσε την Τρίτη το Παρίσι.

Αναμένεται ανακοινωθέν σύντομα.

16.08 Ομιλία Μπόρις Τζόνσον στο ουκρανικό κοινοβούλιο: ”Η Ουκρανία θα νικήσει”

Απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοκλήσης την Τρίτη, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι «η Ουκρανία θα κερδίσει» εναντίον της Ρωσίας και «θα είναι ελεύθερη», αναφέρει το Reuters.

Ο Τζόνσον, ο πρώτος παγκόσμιος ηγέτης που μίλησε στη Βερχόβνα Ράντα από την έναρξη της σύγκρουσης, είπε επίσης:

Η λεγόμενη ακαταμάχητη δύναμη της πολεμικής μηχανής του Πούτιν έχει θρυμματιστεί από το ακίνητο αντικείμενο του ουκρανικού πατριωτισμού και της αγάπης για την πατρίδα».

Οι δηλώσεις του Τζόνσον έρχονται καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δώρισε 13 τεθωρακισμένα οχήματα για να βοηθήσει στην απομάκρυνση αμάχων από τις πολιορκημένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, αναφέρει το Reuters.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανόιας, Λιζ Τρας είπε:

″Αυτή η τελευταία δωρεά τεθωρακισμένων οχημάτων θα βοηθήσει στην προστασία των αθώων Ουκρανών που προσπαθούν να διαφύγουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και θα στηρίξει τους Ουκρανούς αξιωματούχους που εκτελούν ζωτικής σημασίας έργο”.

Νωρίτερα, αναφέραμε την υπόσχεση της Βρετανίας να παράσχει 300 εκατομμύρια £ επιπλέον στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού ηλεκτρονικού πολέμου και ενός συστήματος αντι-πυροβολικού ραντάρ, πέραν της βοήθειας περίπου 200 εκατομμυρίων λιρών μέχρι στιγμής.

15:55 Ο Ισπανός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο που έχει προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και ότι θα επαναλάβει τη «δέσμευση» της Μαδρίτης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία που πολεμά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

«Πρόκειται να συναντήσω τον πρόεδρο Ζελένσκι τις επόμενες ημέρες και θα του μεταφέρω την αταλάντευτη, σαφή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία είναι και αυτή της ισπανικής κυβέρνησης, της ισπανικής κοινωνίας, για ειρήνη» στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ένα κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, στην νότια Ισπανία.

Ο Σάντσεθ θα ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών άλλων ευρωπαίων ηγετών, ανάμεσά τους και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθώς και των πρωθυπουργών της Δημοκρατίας της Τσεχίας και της Βρετανίας, που ταξίδεψαν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα σε ένδειξη υποστήριξης προς τον πρόεδρο και τον ουκρανικό λαό.

Η ανακοίνωση αυτού του επικείμενου ταξιδιού του Ισπανού σοσιαλιστή ηγέτη στην ουκρανική πρωτεύουσα έγινε χθες Τρίτη από την κυβέρνηση, η οποία δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία επίσκεψης για λόγους ασφαλείας.

Η Ισπανία θα συνεχίσει να εργάζεται για την ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά θα συνεχίσει επίσης να στέλνει «όλη την απαραίτητη ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια», ενώ θα εγγυάται την «υποδοχή στο έδαφός μας» των Ουκρανών προσφύγων, πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

15:36 Η Ρωσία διατηρεί ηγεμονική θέση στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας, αλλά δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί κατά των ουκρανικών ακτών

Ηγεμονική δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα, η Ρωσία δεν έχει την ικανότητα να επιτεθεί κατά των ουκρανικών ακτών που διαφεύγουν του ελέγχου της, από την Οδησσό μέχρι το σύνορο με την Ρουμανία, σύμφωνα με τους δυτικούς παρατηρητές: οι ναυτικές δυνάμεις της Ουκρανίας εξουδετερώθηκαν, αλλά το Κίεβο δεσπόζει στον ορίζοντα χάρις στις παράκτιες συστοιχίες πυροβολικού.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι για τους Ρώσους από την έναρξη του πολέμου «η δική τους Mare Nostrum», λέει ο πλοίαρχος Ερίκ Λαβό, εκπρόσωπος του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Και αυτό, ακόμη και αν όλες οι υπόλοιπες παράκτιες χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή επιθυμούν να γίνουν.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μία θάλασσα όπου οι Ρώσοι κυριαρχούν με μία εικοσάδα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσία Πληροφοριών, με τις εξόδους της προς τον Βόσπορο και τα Δαρδανέλια να είναι σφραγισμένες από το τέλος του Φεβρουαρίου από την Τουρκία κατ′ εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ (1936).

Αλλο ατού των Ρώσων, η κατάληψη της Μαριούπολης και η πλήρης κατοχή των ουκρανικών ακτών της Αζοφικής που τους επιτρέπει να τροφοδοτούν με απευθείας εφοδιαστική αλυσίδα τις στρατιωτικές μονάδες που η Μόσχα έχει αναπτύξει στο Ντονμπάς μέσω του λιμανιού του Νοβοροσίσκ, σύμφωνα με τον Ερίκ Λαβό.

15:21 Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή κυρώσεων στη Δύση σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε αντίποινα για ”εχθρικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών”, ανέφερε σήμερα το Κρεμλίνο. Το έγγραφο δεν αναφέρει λεπτομέρειες για τα άτομα ή τις οντότητες που μπορεί να επηρεαστούν από τα μέτρα. Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες στα οποία επέβαλε κυρώσεις.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένους υπηκόους και οντότητες που πλήττονται από τις ρωσικές κυρώσεις και επιτρέπει σε Ρώσους ομολόγους τους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους. Βάσει του διατάγματος, η ρωσική κυβέρνηση έχει δέκα ημέρες προκειμένου να συντάξει καταλόγους ξένων προσώπων και εταιριών σε βάρος των οποίων θα επιβληθούν κυρώσεις και να ορίσει ”επιπλέον κριτήρια” για τις συναλλαγές που μπορεί να υπόκεινται σε περιορισμούς.

15:17 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι άρχισε να βομβαρδίζει τη χαλυβουργία Αζοφστάλ στην Μαριούπολη αφότου η Ουκρανία εκμεταλλεύτηκε την εκεχειρία

Οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν τις εκτενείς εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή Ουκρανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν την εκεχειρία που κηρύχθηκε εκεί για να μετακινηθούν σε καλύτερες θέσεις, μετέδωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

″Κηρύχθηκε εκεχειρία, άμαχοι έπρεπε να απομακρυνθούν από το έδαφος της Αζοφστάλ. Ουκρανοί στρατιωτικοί και του (τάγματος) Αζόφ, που βρίσκονται στο εργοστάσιο, το εκμεταλλεύτηκαν. Βγήκαν από τα υπόγεια, πήραν θέσεις βολής στο έδαφος και στα κτίρια του εργοστασίου”, προσθέτει το υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το RIA.

″Τώρα μονάδες του ρωσικού στρατού και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, χρησιμοποιώντας το πυροβολικό και την αεροπορία, αρχίζουν να καταστρέφουν αυτές τις θέσεις βολής”, καταλήγει το ρωσικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

14.34 Τουλάχιστον εννέα άμαχοι νεκροί στο Ντόνετσκ

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά στην περιοχή του Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram, ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής του Ντόνετσκ, Παύλο Κιριλένκο ανέφερε: «Οι ακριβείς συνέπειες των βομβαρδισμών και δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί, αλλά τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν και 8 σπίτια υπέστησαν ζημιές».

«Αλλοι τρεις σκοτώθηκαν ενώ έπιναν νερό στην πόλη Βουγκλεντάρ και άλλοι τρεις στο Λιμάν», έγραψε.

Νωρίτερα την Τρίτη, το γραφείο του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι άλλες περιοχές του Ντόνετσκ υφίστανται συνεχή πυρά, καθώς οι περιφερειακές αρχές προσπαθούν να απομακρύνουν τους αμάχους από τις πρώτες γραμμές.

14.00 Ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για νέες κυρώσεις ως αντίποινα κατά της Δύσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για οικονομικές κυρώσεις ως απάντηση στις «μη φιλικές ενέργειες ορισμένων ξένων κρατών και διεθνών οργανισμών».

Σκληρές κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε ρωσικές εταιρείες και σε εκείνες που συνδέονται με το Κρεμλίνο λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η Ρωσία θα απαγορεύσει την εξαγωγή προϊόντων και πρώτων υλών σε άτομα και οντότητες που έχει επιβάλει κυρώσεις.

Το διάταγμα απαγορεύει επίσης τις συναλλαγές με ξένα άτομα και εταιρείες που πλήττονται από τις κυρώσεις της Ρωσίας και επιτρέπει στους Ρώσους αντισυμβαλλομένους να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους απέναντί τους.

Τα ονόματα των ατόμων ή οντοτήτων που επηρεάζονται από τα μέτρα δεν περιλαμβάνονται στο έγγραφο. Ωστόσο, το διάταγμα δίνει στη ρωσική κυβέρνηση 10 ημέρες για να καταρτίσει μια λίστα με εκείνους που θα επιβληθούν κυρώσεις, καθώς και περιθώριο να περιγράψει «πρόσθετα κριτήρια» για τον αριθμό των συναλλαγών που θα μπορούσαν να περιοριστούν.

13.16 Ανησυχία ΠΟΥ για την υγειονομική κατάσταση στην Ουκρανία

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε σήμερα ότι το ευρωπαϊκό του τμήμα θα πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα για τον αντίκτυπο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην υγεία και την υγειονομική φροντίδα.

«Θα υπάρξει μια συνεδρίαση στις 10 Μαΐου για τον αντίκτυπο του πολέμου στο υγειονομικό σύστημα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Τάρικ Γιασάρεβιτς σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Το Κίεβο είχε ζητήσει τη συνεδρίαση αυτή, επικαλούμενο επιστολή της ουκρανικής διπλωματικής αποστολής στη Γενεύη που υπέγραψαν 38 ακόμα χώρες.

12.30 Ουγγαρία και Σλοβακία ενίστανται στο σχεδιαζόμενο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Η Ουγγαρία δεν θα ταχθεί υπέρ κυρώσεων που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου και αερίου στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Οπως είπε οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Ντρουζμπά αντιστοιχούν περίπου στο 65% του πετρελαίου που χρειάζεται η Ουγγαρία και δεν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές τροφοδοσίας που να μπορούν να την αντικαταστήσουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από το οποίο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο επόμενο πακέτο κυρώσεών της σε βάρος της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Δύο αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν χθες ότι η Κομισιόν ίσως εξαιρέσει τη Σλοβακία και την Ουγγαρία από εμπάργκο στην αγορά ρωσικού πετρελαίου, λαμβάνοντας υπόψιν την εξάρτηση των δύο χωρών από το ρωσικό αργό.

Η Σλοβακία λαμβάνει σχεδόν το σύνολο του εισαγόμενου αργού της από τη Ρωσία και η χώρα έχει δηλώσει ότι έχει αποθέματα για 120 ημέρες.

12.12 Η Μόσχα ανακοίνωσε πως έπληξε κοντά στην Οδησσό κέντρο όπου παραδίδονταν όπλα από το εξωτερικό

Ρωσικοί πύραυλοι υψηλής ακριβείας έπληξαν κέντρο επιμελητείας σε στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην Οδησσό, το οποίο χρησιμοποιούνταν για την παράδοση οπλισμού που προσφέρεται από τη Δύση στο Κίεβο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Υπόστεγα, στα οποία βρίσκονταν μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, καθώς και πύραυλοι και πυρομαχικά από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες, καταστράφηκαν», αναφέρεται στη δήλωση.

Χθες, Δευτέρα, το βράδυ, ο κυβερνήτης της Οδησσού Μαξίμ Μαρτσένκο, έγραψε στο Telegram πως επίθεση με ρουκέτες πραγματοποιήθηκε εναντίον της Οδησσού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

11.46 Νέες ρωσικές προκλήσεις κατά Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας συνέχισε τη διπλωματική του επίθεση στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, γράφοντας στο Twitter: «Δώσαμε προσοχή στις αντιιστορικές δηλώσεις του επικεφαλής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γαΐρ Λαπίντ, οι οποίες εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης να υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο.

11.29 Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία από την Περιφέρεια Αττικής

Μεγάλη δράση συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας διοργανώνει την Πέμπτη η Περιφέρεια Αττικής μαζί με το «Ολοι μαζί μπορούμε» και 50 δήμους της.

Ολοι μαζί με τους πολίτες, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. στα προσδιορισμένα από τους συμμετέχοντες δήμους σημεία, δημιουργούν μια ισχυρή αλυσίδα ανθρωπιστικής βοήθειας για τον Ουκρανικό λαό και τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στη χώρα μας κι αυτή τη στιγμή ανέρχονται στους 20.000.

Τα είδη που θα συγκεντρωθούν είναι: Φάρμακα, υγειονομικό υλικό, κουβέρτες, υπνόσακοι, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικές τροφές, γάλατα, πάνες, τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη κουζίνας (όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, κατσαρόλες, φούρνοι μικροκυμάτων, μικρά φουρνάκια) και ρούχα (σε καλή κατάσταση, έτοιμα να φορεθούν).

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να συμβάλουν θα βρουν στο oloimaziboroume.gr, το ακριβές σημείο συγκέντρωσης του κάθε δήμου που συμμετέχει, καθώς και τον πλήρη κατάλογο των αναγκαίων ειδών.

11.13 Ο Πούτιν ίσως κηρύξει επίσημα πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας έως τις 9 Μαΐου - Τι σημαίνει μια τέτοια εξέλιξη

10.45 Ο Πάπας Φραγκίσκος ακόμη περιμένει την απάντηση του Πούτιν για συνάντηση

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι ζήτησε να έχει συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να προσπαθήσει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση.

Ο Πάπας δήλωσε επίσης ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, ο οποίος έχει προσφέρει την αμέριστη στήριξή του στον πόλεμο, «δεν μπορεί να γίνει το παπαδοπαίδι του Πούτιν».

Ο Ποντίφικας ζήτησε από τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη του Βατικανού να αποστείλει μήνυμα στον Πούτιν. Το μήνυμα αυτό ήταν, σύμφωνα με τον Πάπα Φραγκίσκο, «ότι προτίθεμαι να πάω στη Μόσχα. Σίγουρα ήταν απαραίτητο ο ηγέτης του Κρεμλίνου να επιτρέψει ένα άνοιγμα. Δεν έχουμε ακόμη λάβει απάντηση και επιμένουμε ακόμη».

«Φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή την συνάντηση αυτή την στιγμή. Αλλά πώς μπορείς να μην σταματήσεις τόση βαναυσότητα;» πρόσθεσε ο Πάπας.

10.02 Μόσχα: 1.847 παιδιά μεταξύ των 11.500 αμάχων που μεταφέρθηκαν στη Ρωσία

Πάνω από 11.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους 1.847 παιδιά, μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στη Ρωσία χθες Δευτέρα χωρίς τη συμμετοχή των αρχών του Κιέβου, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει άμαχους που απομακρύνθηκαν από τις περιφέρειες που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη προτού προχωρήσει την 24η Φεβρουαρίου στην εισβολή στην Ουκρανία.

Η ρωσική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι άμαχοι αυτοί απομακρύνονται οικειοθελώς. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προχωρά σε εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς Ουκρανών.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σχεδόν 200.000 παιδιά ήταν ανάμεσα στους 1,1 εκατ. ανθρώπους που μεταφέρθηκαν από την ουκρανική στη ρωσική επικράτεια μετά την 24η Φεβρουαρίου.

09.54 Στους 24.474 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (02/05/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 263 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 56 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 123

Από Ευζώνους: 17

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 77

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 27, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 12 και στα λοιπά αεροδρόμια 7.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 24.474 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 6.653 ανήλικοι.

09.33 «Σημαντικά πιο αδύναμος» ο ρωσικός στρατός λόγω της εισβολής

Ο ρωσικός στρατός είναι πλέον σημαντικά πιο αδύναμος ως αποτέλεσμα της εισβολής του στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η τελευταία έκθεση έκθεση στρατιωτικών πληροφοριών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας διπλασιάστηκε περίπου μεταξύ του 2005 και του 2018, με επενδύσεις σε αρκετές υψηλές εναέριες, χερσαίες και θαλάσσιες δυνατότητες. Ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός του φυσικού της εξοπλισμού δεν έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να κυριαρχήσει στην Ουκρανία. Οι αποτυχίες τόσο στον στρατηγικό σχεδιασμό όσο και στην επιχειρησιακή εκτέλεση την έχουν αφήσει ανίκανη να μεταφράσει την αριθμητική δύναμη σε αποφασιστικό πλεονέκτημα. Ο ρωσικός στρατός είναι πλέον σημαντικά πιο αδύναμος, τόσο υλικά όσο και εννοιολογικά, ως αποτέλεσμα της εισβολής του στην Ουκρανία. Η ανάκαμψη του θα επιδεινωθεί από τις κυρώσεις. Αυτό θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει συμβατική στρατιωτική δύναμη».

09.06 Καταδίωξη ρωσικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους από γερμανικά μαχητικά

Δύο καταδιωκτικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Γερμανίας απογειώθηκαν κατεπειγόντως από βάση στο κρατίδιο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν το σαββατοκύριακο καθώς ρωσικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών εντοπίστηκε στη Βαλτική, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου.

Το αεροσκάφος της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας βρισκόταν στον διεθνή εναέριο χώρο, πάνω από το νησί Ρούγκεν. Τα καταδιωκτικά το προσέγγισαν και το συνόδευσαν ωσότου απομακρύνθηκε από τη Γερμανία.

Ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε εξάλλου τον εναέριο χώρο της Δανίας, εξωθώντας το υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη να καλέσει τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να διαμαρτυρηθεί.

Τόσο η Δανία, όσο και η Σουηδία ερίζουν ότι ρωσικό αεροσκάφος Αντόνοφ AN-30 παραβίασε τον εναέριο χώρο και των δύο κρατών το βράδυ της Παρασκευής. Πετούσε ανατολικά του δανικού νησιού Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, στα ανοικτά των νοτιοανατολικών ακτών της Σουηδίας.

Στις αρχές Μαρτίου, τέσσερα ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο.

08.34 Η Μόσχα εστιάζει σε Ρουμπίζνιε και Ποπάσνα

Η Ρωσία αναπληρώνει σημαντικές απώλειες εξοπλισμού και συνεχίζει να επικεντρώνεται στην καθιέρωση πλήρους ελέγχου στους οικισμούς Ρουμπίζνιε και Ποπάσνα στην περιοχή του Ντόνετσκ, σύμφωνα με τον στρατό της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί υπερασπιστές λένε ότι απέτρεψαν με επιτυχία 24 ρωσικές επιθέσεις, και κατέστρεψαν έξι άρματα μάχης, πέντε συστήματα πυροβολικού και 22 μονάδες τεθωρακισμένου εξοπλισμού μάχης, σύμφωνα με την τελευταία επιχειρησιακή έκθεση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

08.26 Θρίλερ δίχως τέλος στο Azovstal και νέα επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων

Αμαχοι και Ουκρανοί στρατιώτες, που έχουν βρει καταφύγιο στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη αντιμετωπίζουν «ασταμάτητα» βομβαρδισμούς, με τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται καθώς αξιωματούχοι αγωνίζονται να απομακρύνουν όσους βρίσκονται μέσα.

Περίπου 100 άμαχοι απομακρύνθηκαν από το εργοστάσιο την Κυριακή, αλλά μια περαιτέρω προγραμματισμένη εκκένωση τη Δευτέρα δεν πραγματοποιήθηκε. Περισσότεροι από 200 άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι με μαχητές στο τεράστιο εργοστάσιο, σύμφωνα με τον δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στο εσωτερικό της εγκατάστασης είναι ζοφερή, με ελάχιστες προμήθειες νερού και τροφίμων.

Η απομάκρυνση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη πρόκειται να επαναληφθεί την Τρίτη 3 Μαΐου, ανακοίνωσε την ίδια ώρα το δημοτικό συμβούλιο. Σε μια ενημέρωση μέσω Facebook, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η απομάκρυνση των αμάχων είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει στις 7 το πρωί τοπική ώρα.

08.12 Η σημασία της Ουκρανίας ως ένα πολύ επιθυμητό έπαθλο

07.45 Η Ρωσία ετοιμάζεται να προσαρτήσει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ

Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες η Μόσχα θα προχωρήσει στην προσάρτηση των δύο περιοχών, όπως έκανε με την Κριμαία το 2014.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα: «Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες αναφορές, πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη ″Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ″ και τη ″Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ″. Οι εκθέσεις αναφέρουν ότι η Ρωσία σχεδιάζει να οργανώσει δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου. Αυτό είναι βγαλμένο κατευθείαν από τη στρατηγική του Κρεμλίνου».

Alexander Ermochenko via Reuters

Ο Κάρπεντερ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει να παρόμοιο σχέδιο σε μια τρίτη περιοχή, τη Χερσώνα, όπου η Μόσχα παγίωσε πρόσφατα τον έλεγχό της και επέβαλε τη χρήση του νομίσματός της (ρούβλι).

«Πιστεύουμε ότι οι αναφορές είναι πολύ αξιόπιστες. Τέτοια ψεύτικα δημοψηφίσματα - κατασκευασμένες ψηφοφορίες - δεν θα θεωρηθούν νόμιμες, ούτε οποιεσδήποτε απόπειρες προσάρτησης ουκρανικού εδάφους. Αλλά πρέπει να δράσουμε με την αίσθηση του επείγοντος», τόνισε ο Κάρπεντερ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι επίσης πιθανό οι ηγέτες της Ρωσίας να προσπαθήσουν να καταλάβουν άλλα μέρη της Ουκρανίας, επιβάλλοντας «μαριονέτες και πληρεξούσιους» στις τοπικές κυβερνήσεις και αναγκάζοντας σε αποχώρηση τους δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τον ίδιον αυτός φαινόταν να είναι ο αρχικός στόχος της Μόσχας στο Κίεβο - ένα σχέδιο που περιελάμβανε την εγκατάσταση ενός νέου συντάγματος στην Ουκρανία - αλλά οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν στα ανατολικά και νότια της χώρας αφού δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

07.30 Ζελένσκι: Η Ρωσία ξέχασε τα μαθήματα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το σχόλιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, πως ο ηγέτης των Ναζί, Αδόλφος Χίτλερ, είχε εβραϊκή καταγωγή δείχνει ότι η Μόσχα ξέχασε ή δεν έμαθε ποτέ τα μαθήματα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχω λόγια... Κανείς δεν άκουσε καμία άρνηση ούτε καμία δικαιολογία από τη Μόσχα. Το μόνο που έχουμε από εκεί είναι σιωπή... αυτό σημαίνει ότι η ρωσική ηγεσία έχει ξεχάσει όλα τα μαθήματα του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι, ο οποίος είναι Εβραίος, σε νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Ή ίσως δεν έμαθαν ποτέ αυτά τα μαθήματα» κατέληξε.

07.15 Νέες κυρώσεις με το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο «πολύ πιθανό»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σκοπό να εγκρίνει τον έκτο γύρο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία στο προσεχές Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο Τζοζέπ Μπορέλ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη του Παναμά, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη, πως η ΕΕ ευελπιστεί πως το νέο πακέτο κυρώσεων θα συμπεριλάβει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Erick Marciscano via Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει το έκτο πακέτο κυρώσεων εντός της εβδομάδας, που αναμένεται να συμπεριλάβει το εμπάργκο. Το μέτρο θα στερούσε από τη Μόσχα μεγάλα έσοδα, ωστόσο ως τώρα διχάζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ο Μπορέλ, ο οποίος προεδρεύει στα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων, είπε πάντως πως ελπίζει η ΕΕ να λάβει «μέτρα για να περιορίσει κατά πολύ» τις εισαγωγές ρωσικού αργού στην Ευρώπη, παραδεχόμενος, πάντως, πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ομοφωνία.

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων προγραμματίζεται να συνεδριάσει τη 10η και τη 16η Μαΐου.

«Πολύ πιθανό» χαρακτήρισε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη συνεδρίαση του έκτακτου συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Χάμπεκ παραδέχθηκε, πάντως, ότι ενδεχόμενο πετρελαϊκό εμπάργκο θα επηρεάσει και τη Γερμανία, με αύξηση των τιμών.

Δημοφιλή