Πάσχα του πολέμου στην Ουκρανία. Συνάντηση Γκουτέρες- Πούτιν στη Μόσχα την Τρίτη

Φόβοι για ομαδικούς τάφους με έως 9.000 σορούς στην Μαριούπολη. Καταγγελίες για προετοιμασία "ψευτοδημοψηφισμάτων" σε Χερσώνα, Ζαπορίζια.
Μαριούπολη, 21 Απριλίου 2022.
Μαριούπολη, 21 Απριλίου 2022.
Chingis Kondarov via Reuters

Καμία κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία για τις ημέρες του Αγίου Πάσχα των Ορθοδόξων αφού σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Μόσχα απέρριψε το αίτημα το Κιέβου. Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα επισκεφθεί τη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν την επόμενη εβδομάδα, ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε τέλμα.

Στο μεταξύ, κορυφαίος Ρώσος αξιωματικός φέρεται να είπε ότι στόχος είναι η κατάληψη του Ντονμπάς, ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας και η πρόσβαση στην Υπερδνειστερία.

Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή της Μαριούπολης καταγγέλλει πως ο ρωσικός στρατός μπορεί να έχει θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της σε ομαδικό τάφου, στο κοντινό χωριό στο χωριό Μανχούς. Σε ό,τι αφορά την ίδια την πόλη, αν και ο Πούτιν ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη της οι ΗΠΑ αμφισβητούν το ισχυρισμό υποστηρίζοντας πως δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να κρατούν τις θέσεις τους. Στο μεταξύ μαχητές και άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι πλέον, στο εργοστάσιο Azovstal, ενώ συνεχίζονταν οι βομβαρδισμοί.

Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην Αν.Ουκρανία συνεχίζονταν και σε μία μέρα, την Μ.Πέμπτη, πήρε τον έλεγχο 40 χωριών στο πέρασμά του ενώ το Κίεβο καταγγέλλει πως η Μόσχα ετοιμάζει ”ψευτοδημοψηφίσματα” σε Χερσώνα και Ζαπορίζια κατά τα πρότυπα εκείνου στην Κριμαία που οδήγησε στη προσάρτησή της.

Όλες οι εξελίξεις

21.59 Μεγάλοι φόβοι για τη Μαριούπολη: Αναφορές για θηριωδίες και ομαδικούς τάφους

Ένας νέος ομαδικός τάφος έχει αναφερθεί κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον σύμβουλο του δημάρχου της πόλης, Πέτρο Αντριουστσένκο.

Γράφοντας στο Telegram o Αντριουστσένκο είπε ότι αξιωματούχοι έλαβαν πληροφορίες για έναν «ομαδικό τάφο με νεκρούς κατοίκους της Μαριούπολης σε μια απόπειρα συγκάλυψης των ιχνών εγκλημάτων πολέμου».

Ο Αντριουστσένκο ζήτησε από δημοσιογράφους να βρουν φωτογραφίες του σε δορυφορικές εικόνες, λέγοντας ότι ήταν στο Λιβομπερέτσνι, κοντά στο νεκροταφείο του χωριού Βινοχράντνε.

Όπως πρόσθεσε, «αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως οι κατακτητές συλλέγουν και θάβουν ή αποτεφρώνουν νεκρούς κατοίκους της Μαριούπολης σε κάθε περιοχή της πόλης».

Ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, μίλησε νωρίτερα στο BBC και, ερωτηθείς για τις αναφορές θηριωδιών στην πόλη, είπε ότι «υπάρχουν ήδη αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες – κατοίκους της Μαριούπολης για τις θηριωδίες που είχαν και βλέπουν ακόμα, δυστυχώς».

Όπως είπε, ο αριθμός των νεκρών στην Μαριούπολη είναι τρομακτικός, «πάνω από 20.000». Παράλληλα τόνισε πως δορυφορικές εικόνες από τη Maxar Technologies δείχνουν ομαδικούς τάφους και «υπάρχουν κάποια στοιχεία που αποκτήσαμε σήμερα, από διαφορετική περιοχή».

21.13 Σχέδια για επίσκεψη Ντράγκι στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προτίθεται να μεταβεί στο Κίεβο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Δεν έχει ακόμη οριστεί σχετική ημερομηνία, λόγω και του ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ακόμη θετικός στον κορονοϊό.

Από μέρους της ιταλικής κυβέρνησης δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις, αλλά τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη είναι πολύ πιθανό να πραγματοποιθεί σύντομα.

21.05 Προσπάθεια από τον ΟΗΕ

20.31 Λαβρόφ: Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις

via Associated Press

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου, που στοχεύουν στο να διευθετηθεί η σύρραξη, «βρίσκονται σε τέλμα», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς οι συνομιλίες δεν έχουν οδηγήσει σε καμία ξεκάθαρη πρόοδο.

«Βρίσκονται σε τέλμα, καθώς μια πρόταση που καταθέσαμε στους Ουκρανούς διαπραγματευτές πριν από πέντε ημέρα και η οποία είχε διατυπωθεί λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλιά τους παραμένει αναπάντητη», είπε ο Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Μόσχα με τον ομόλογό του από το Καζακστάν Μουκτάρ Τλεουμπερντί.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε, επιπλέον, ότι διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της ουκρανικής ηγεσίας να συνεχίσει αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Είναι πολύ περίεργο για εμένα να ακούω καθημερινά δηλώσεις (…), μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο της Ουκρανίας και τους συμβούλους του, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν έχουν καθόλου ανάγκη αυτές τις διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο Λαβρόφ, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συνομιλίες σήμερα, όπως είπε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Μόσχας.

19.31 Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην περιοχή του Χαρκόβου

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε μια μεγάλη αποθήκη όπλων στην περιοχή του Χαρκόβου, στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει, επίσης, ότι στην αποθήκη όπλων βρίσκονταν χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών, σύμφωνα με το TASS.

19.19 Συνάντηση Πούτιν- Γκουτέρες

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα επισκεφθεί τη Μόσχα την Τρίτη για συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ανέφερε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

19.13 Σκληρή επίθεση από την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ

18.30 Μπορέλ: Θηριωδίες εναντίον αμάχων στη Μαριούπολη

Chingis Kondarov via Reuters

Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από την Azovstal και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της «απελευθέρωσης» της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.

18.29 Οι βομβαρδισμοί στην Azovstal δεν σταματούν, λέει αξιωματούχος

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη χαλυβουργία Azovstal, σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουστσένκο, σύμβουλο του δημάρχου της πολιορκημένης Μαριούπολης.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε χθες τις ρωσικές δυνάμεις να μην κάνουν έφοδο στο βιομηχανικό συγκρότημα, μα να το αποκλείσουν. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, 300-1.000 άτομα, περιλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, ίσως είναι ακόμα παγιδευμένα εκεί.

Την Πέμπτη ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία πως κρύβει στοιχεία εγκλημάτων πολέμου στη Μαριούπολη κρύβοντας πτώματα αμάχων σε νέο ομαδικό τάφο σε κοντινό χωριό.

18.20 «Καθοριστικές» οι επόμενες εβδομάδες

Η Ρωσία πιθανόν να αυξήσει τις στρατιωτικές επιθέσεις της στην ανατολική Ουκρανία και κατά μήκος των ακτών της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, με τις επόμενες εβδομάδες να θεωρούνται πιθανόν καθοριστικές για την έκβαση του πολέμου.

«Δεν πρόκειται για ένα παραμύθι με επικείμενο αίσιο τέλος. Νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια πολύ σημαντική αύξηση στην σφοδρότητα των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων στα ανατολικά, νομίζω ότι πιθανόν να δούμε μια εντατικοποίηση των ρωσικών στρατιωτικών επιθέσεων κατά μήκος των ακτών», είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

«Νομίζω ότι θα δούμε ότι είναι καθοριστικές οι επόμενες δύο εβδομάδες», κατέληξε.

18.06 «Χώρος υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς»

17.34 «Μεγάλης διάρκειας συνομιλίες»

Ο επικεφαλής των Ρώσων διαπραγματευτών επιβεβαίωσε ένα ρεπορτάζ ότι «αρκετές μεγάλης διάρκειας συνομιλίες» πραγματοποιήθηκαν σήμερα με τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία υπέβαλε μια νέα γραπτή πρόταση, αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν την έχει δει, ούτε έχει ακούσει κάτι σχετικό.

16:49 Τηλεφωνική επικοινωνία Μισέλ- Πούτιν

«Ζήτησα έντονα άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις, ακόμα περισσότερο λόγω του Ορθόδοξου Πάσχα» δήλωσε μέσω Twitter για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Επανέλαβα τη θέση της ΕΕ: Στήριξη προς την Ουκρανία και την εθνική κυριαρχία της, καταδίκη και κυρώσεις για τη ρωσική επιθετικότητα. Η ενότητα, οι αρχές και οι αξίες μας δεν παραβιάζονται» πρόσθεσε.

Ο Μισέλ υπογράμμισε τις «λάθος εκτιμήσεις και τις απώλειες» της Ρωσίας, ενώ πηγή ανέφερε στο BBC πως παρουσίασε τις θέσεις της ΕΕ στον Πούτιν με «άμεσο και ευθύ τρόπο», προσθέτοντας πως σκοπός ήταν να «διαπεράσει το κενό πληροφόρησης» που ίσως υπάρχει γύρω του.

Το Κρεμλίνο από πλευράς του είπε ότι ο Πούτιν είπε στον Μισέλ ότι θα είχε απευθείας συνομιλίες με τον Ζελένσκι μόνο εάν οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αποδώσουν χειροπιαστά αποτελέσματα. Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Μισέλ ότι το Κίεβο έδειχνε πως δεν ήταν έτοιμο για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά για ασυνέπεια στις διαπραγματεύσεις.

15:37 Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Θα επιτρέψουμε να φύγουν άμαχοι από την Azovstal αν παραδοθούν οι ουκρανικές δυνάμεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι ήταν έτοιμο να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη χαλυβουργία Azovstal στην πολιορκημένη Μαριούπολη εάν παραδίνονταν οι ουκρανικές δυνάμεις. σύμφωνα με το AFP.

Μια τέτοια κατάπαυση πυρός για «ανθρωπιστική παύση» θα άρχιζε με την «ύψωση λευκής σημαίας» από τις ουκρανικές δυνάμεις σε όλη την περίμετρο ή σε συγκεκριμένες περιοχές της Azovstal, σύμφωνα με το υπουργείο.

Εάν γίνει κάτι τέτοιο, οι ρωσικές δυνάμεις θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες και θα επιτρέψουν ασφαλή έξοδο, αναφέρθηκε, με τους αμάχους να συνοδεύονται σε περιοχές ελεγχόμενες από την Ουκρανία ή τη Ρωσία κατά τη βούλησή τους. Επίσης, προστέθηκε πως δίνονται εγγυήσεις για τη ζωή των Ουκρανών στρατιωτών που παραδίνονται.

15:33 Σολτς: Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω κλιμάκωση που θα έφερνε Γ′ Παγκόσμιο Πόλεμο

«Θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και υπερασπίστηκε τις επιλογές της κυβέρνησής του σε ό,τι αφορά την παράδοση οπλισμού στην Ουκρανία. Δήλωσε δε τη διαθεσιμότητα της Γερμανίας ως εγγυήτριας δύναμης και ζήτησε για μία ακόμη φορά άμεση κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η ειρήνη στην Ουκρανία είναι εφικτή μόνο εάν αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο κ. Σολτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel που θα κυκλοφορήσει αύριο. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, πρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν», επανέλαβε, ενώ ξεκαθάρισε ότι μια ειρηνευτική συμφωνία, προκειμένου να είναι αποδεκτή, θα πρέπει να διασφαλίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα. «Θα τους εξοπλίσουμε κατά τρόπο ώστε να είναι εγγυημένη η ασφάλειά τους. Είμαστε διαθέσιμοι ως εγγυητές. Δεν θα υπάρξει μια υπαγορευμένη ειρήνη, όπως την είχε εδώ και καιρό στο μυαλό του ο Βλαντίμιρ Πούτιν», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κριτική που δέχεται και ο ίδιος προσωπικά για την απροθυμία του να παραδώσει βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία, ο Όλαφ Σολτς υπενθύμισε ότι η Γερμανία - όπως και δεκάδες σύμμαχοι - έχει ήδη παραδώσει αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα, πυρομαχικά, οχήματα και πολύ υλικό από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεων.

Πρόκειται, εξήγησε, για οπλισμό που βοήθησε άμεσα την Ουκρανία στον αμυντικό αγώνα της. «Το βλέπουμε στις στρατιωτικές επιτυχίες του ουκρανικού στρατού», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός καγκελάριος και επισήμανε ότι οι επιλογές των ενόπλων δυνάμεων της Γερμανίας είναι «σε μεγάλο βαθμό εξαντλημένες». Διευκρίνισε επίσης ότι σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία και σε συνεννόηση με το ουκρανικό υπουργείο ’Αμυνας, έχει καταρτιστεί κατάλογος εξοπλισμού που μπορεί να παραδοθεί γρήγορα. «Γιατί δεν κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να στηρίξετε στρατιωτικά την Ουκρανία;», ρωτήθηκε ο κ. Σολτς, για να απαντήσει: «Κάνουμε ακριβώς αυτό» και, απαντώντας στην κριτική, η οποία προέρχεται ακόμη και από τους κυβερνητικούς εταίρους (Πράσινους, FDP), να σημειώσει ότι η Ουκρανία βοηθάται με εξοπλισμό ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα, χωρίς μακρά εκπαίδευση. «Ο πιο γρήγορος τρόπος για να γίνει αυτό είναι με όπλα από πρώην σοβιετικά αποθέματα, με τα οποία οι Ουκρανοί είναι καλά εξοικειωμένοι», δήλωσε και αναφέρθηκε στη συμφωνία με εταίρους από την πρώην ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να παραδώσουν στην Ουκρανία εξοπλισμό τον οποίο κατόπιν θα τους αντικαταστήσει η Γερμανία.

Για τον Όλαφ Σολτς, βασικό ζητούμενο σε αυτή τη σύρραξη είναι το ΝΑΤΟ να μην εξελιχθεί σε εμπόλεμο μέρος: «θα κάνω τα πάντα για να αποτρέψω μια κλιμάκωση η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του κόμματός του (SPD) έναντι της Ρωσίας, ο καγκελάριος δεν βλέπει τον λόγο να αναθεωρηθούν με αυτοκριτική διάθεση.

15:01 Επικοινωνία με Πούτιν και Ζελένσκι προανήγγειλε ο Ερντογάν

Την πρόθεσή του να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα στις επόμενες ημέρες εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με την ελπίδα, όπως είπε, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί τους να οδηγήσει σε μια συνάντηση των ηγετών στην Τουρκία με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

″Δεν έχουν εξαντληθεί οι ελπίδες μας”, είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

″...Σχεδιάζουμε να έχουμε και πάλι τηλεφωνική επικοινωνία με τον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και τον (ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ) Ζελένσκι σήμερα ή αύριο. Με την τηλεφωνική επικοινωνία σκοπεύουμε να μεταφέρουμε την διαδικασία της Κωνσταντινούπολης σε επίπεδο ηγετών”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

14:44 Έκκληση Μισέλ σε Πούτιν για για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανάρτησή του στο τουίτερ.

«Καλούμε σθεναρά για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία του Ορθόδοξου Πάσχα» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, επανέλαβε την θέση της ΕΕ για υποστήριξη στην Ουκρανία και την κυριαρχία της, την καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων για την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Η ενότητα, οι αρχές και οι αξίες μας είναι απαραβίαστες» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

14:25 Μόσχα: Δεν εμποδίζουμε την απομάκρυνση μαχητών και αμάχων από το Αzovstal

Η Ρωσία είναι έτοιμη να κατεβάσει το όπλα, προκειμένου οι στρατιώτες και οι άμαχοι που παραμένουν εντός του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη να αποχωρήσουν, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Παράλληλα, η Μόσχα χαρακτηρίζει «ανεδαφικούς» τους ισχυρισμούς του Κιέβου και δυτικών χωρών ότι εμποδίζει την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις εγκαταστάσεις.

14:20 Τζόνσον: Είναι πιθανό ο πόλεμος να διαρκέσει έως το τέλος του 2023

Ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε εάν συμφωνεί με την εκτίμηση των μυστικών υπηρεσιών πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει έως τα τέλη του επόμενου έτους και απάντησε πως μια ρωσική νίκη είναι μια ”ρεαλιστική πιθανότητα”.

Συνεχίζοντας είπε πως ”Ο Πούτιν έχει έναν τεράστιο στρατό...Είναι και σε μια πολύ δύσκολη πολιτική θέση γιατί έκανε μια καταστροφική γκάφα. Η μόνη επιλογή που έχει τώρα, πραγματικά, είναι να συνεχίσει να προσπαθεί να χρησιμοποιεί την απαίσια, σκληρή προσέγγισή του προσπαθώντας να συντρίψει τους Ουκρανούς», είπε κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο Δελχί ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου και πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα» από τη στρατιωτική υπεροχή που ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να είναι σε θέση να επιδείξει τους επόμενους μήνες «δεν θα μπορέσει να κατακτήσει το πνεύμα του ουκρανικού λαού”.

14:12 ΟΗΕ: Αυξανόμενες αποδείξεις για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εκκλήσεις σε Κίεβο και Μόσχα

13:56 Επόμενος στόχος η Οδησσός; Σχόλιο του επικεφαλής του γραφείο των FT στη Μόσχα

Ο δημοσιογράφος των FT, Μαξ Σέντον, μετά την είδηση για τις δηλώσεις του ρώσου υποστράτηγου πως στόχος της Μόσχας είναι η κατάκτηση ανατολικής και νότιας Ουκρανίας για τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου προς Κριμαία και πρόσβαση την Υπερδνειστερία (αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας) σχολίασε στο Twitter πως κάτι τέτοιο δείχνει ότι μια επίθεση εναντίον της Οδησσού βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

13:43 Ανοίγει ξανά τη πρεσβεία του στο Κίεβο το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να ανοίξει ξανά την πρεσβεία του στην ουκρανική πρωτεύουσα όπως ανακαοίνωσε πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης στην Ινδία.

13:26 Ενας νεκρός και δύο τραυματίες από τη συντριβή μεταγωγικού αεροσκάφους στην περιφέρεια Ζαπορίζια

Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός από την πτώση και συντριβή ενός ουκρανικού μεταγωγικού αεροσκάφους Αντόνοφ AN-26 κατά τη διάρκεια «τεχνικής πτήσης» σήμερα στην περιφέρεια Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Είναι άγνωστο πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος.

Οι περιφερειακές αρχές της Ζαπορίζια ανακοίνωσαν ότι σύμφωνα με τις πρώτες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το αεροπλάνο χτύπησε πάνω σε έναν στύλο ηλεκτροδότησης και ο κινητήρας του άρπαξε φωτιά.

13:17 Περισσότερα για τις δηλώσεις Ρώσου στρατηγού- Στόχος ένας χερσαίος διάδρομος από το Ντονμπάς έως την Υπερδνειστερία με κατάληψη και του ουκρανικού Νότου

13:01 Ο Πάπας δεν θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη της Ρωσίας

Ανεστάλησαν τα σχέδια για μια συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο με τον προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος στηρίζει στηρίξει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Nacion, ο Ποντίφικας εξέφρασε την λύπη του που το σχέδιο έπρεπε να ”ανασταλεί” επειδή διπλωμάτες του Βατικανού έκριναν ότι μια τέτοια συνάντηση ”θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση στην παρούσα φάση”.

via Associated Press

Ο Κύριλλος έχει προσφέρει την απόλυτη στήριξή του στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η θέση του αυτή έχει διχάσει την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία και έχει προκαλέσει μια ”εξέγερση” στους κόλπους της, η οποία σύμφωνα με ακαδημαϊκούς και θεολόγους είναι χωρίς προηγούμενο.

Ο δε Πάπας έχει πολλές φορές εμμέσως επικρίνει τη Ρωσία και τονΠούτιν για τον πόλεμο χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις όπως ”αδικαιολόγητη επιθετικότητα” και ”εισβολή” και εκφράζοντας την θλίψη του για τις θηριωδίες σε βάρος αμάχων.

12:47 Και δεύτερη μεγάλη ινδική εταιρεία εγκαταλείπει την Ρωσίας

Η Tata Steel, μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στην Ινδία, ανακοίνωσε πως ”έχει λάβει συνειδητή απόφαση να σταματήσει τις συναλλαγές της με τη Ρωσία”. Η εταιρεία, η οποία είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χάλυβα στην Ευρώπη, δήλωσε ότι έχει ένα σχέδιο για να εξασφαλίσει ελάχιστη αναστάτωση στις δραστηριότητές της.

Η Tata Steel είναι μέρος του Ομίλου Tata, ενός από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων της Ινδίας.

Η ανακοίνωσή της έρχεται λίγες μέρες αφότου η Infosys, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Ινδίας, δήλωσε ότι έχει αρχίσει να μεταφέρει τις δραστηριότητές της εκτός Ρωσίας.

12:31 ΟΗΕ: Ιστορία φρίκης παραβιάσεων αμάχων ο πόλεμος στην Ουκρανία-Τεκμηρίωση 50 δολοφονιών αμάχων στην Μπούτσα

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ περιέγραψε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως ”ιστορία φρίκης παραβιάσεων των δικαιωμάτων των αμάχων”, στην οποία ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου έχει ”παραμεριστεί”.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία έχει τεκμηριώσει την παράνομη δολοφονία 50 ανθρώπων στην Μπούτσα, και τέτοιες εκούσιες δολοφονίες ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου, ανέφερε το γραφείο σε δήλωση του, προσθέτοντας ότι οι έρευνες του ΟΗΕ δείχνουν ότι η Μπούτσα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

via Associated Press

Η αποστολή παρακολούθησης έχει λάβει καταγγελίες για περισσότερες από 300 παράνομες δολοφονίες στην Ουκρανία.

Άλλες σαφείς παραβιάσεις που τεκμηριώνονται από την αποστολή παρακολούθησης περιλαμβάνουν στοιχεία σεξουαλικής βίας, αδιάκριτους βομβαρδισμούς περιοχών και υποδομών, καθώς και την κράτηση, την κακομεταχείριση, τα βασανιστήρια και ακόμη και τη δολοφονία αμάχων και αιχμαλώτων πολέμου από όλα τα μέρη της σύγκρουσης.

Η επίτροπος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μισέλ Μπασελέτ απηύθυνε επείγουσα έκκληση σε όλους όσους μάχονται, για την διασφάλιση το της τήρησης τους διεθνούς δικαίου και την διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παραβιάσεις.

12:13 Ο Λιθουανός πρόεδρος ζητά περισσότερα στρατεύματα του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσει την ανάπτυξη στρατευμάτων του στη Λιθουανία και σε άλλες περιοχές στην ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης, ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος στην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Βίλνιους σήμερα.

Το τάγμα Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αλλάξει ώστε να έχει «τουλάχιστον» το μέγεθος μιας ταξιαρχίας, ενώ θα πρέπει να βελτιωθεί η αντιαεροπορική άμυνα, ανέφερε σε ανακοίνωση ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.

11:59 Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβάλλει κυρώσεις στις κόρες του Πούτιν

Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων από άλλες χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Βρετανία, και ανεβάζει τον συνολικό αριθμό προσώπων και οντοτήτων στη Ρωσία που υπόκεινται σε κυρώσεις της Αυστραλίας σε σχεδόν 750.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν κατονόμασε τις δύο κόρες του Πούτιν αλλά είναι γνωστό ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει δύο ενήλικες κόρες, την Κατερίνα Τιχόνοβα και την Μαρία Βορόντσοβα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Πούτιν και ο Λαβρόφ προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων στις 27 Φεβρουαρίου.

Ο νέος γύρος κυρώσεων στοχοποιεί επίσης 144 Ρώσους γερουσιαστές που παρείχαν στήριξη στον πρόεδρο Πούτιν, εγκρίνοντας την «παράνομη» αναγνώριση ως ανεξάρτητων των αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία στις 22 Φεβρουαρίου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας σε ανακοίνωσή του.

11:45Η Ρωσία δηλώνει ότι σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, και του Ντονμπάς.

Ρουμπίζνε στο Λουχάνσκ της Αν.Ουκρανίας (21 Απριλίου 2022)
Ρουμπίζνε στο Λουχάνσκ της Αν.Ουκρανίας (21 Απριλίου 2022)
Reuters Staff via Reuters
Σιεβιεροντονέτσκ στην περιοχή Λουχάνσκ (16 Απριλίου 2022)
Σιεβιεροντονέτσκ στην περιοχή Λουχάνσκ (16 Απριλίου 2022)
Serhii Nuzhnenko via Reuters
Ρουμπίζνε στο Λουχάνσκ της Αν.Ουκρανίας (21 Απριλίου 2022)
Ρουμπίζνε στο Λουχάνσκ της Αν.Ουκρανίας (21 Απριλίου 2022)
Reuters Staff via Reuters

11:27 Μόσχα: Πλήγματα σε 58 στρατιωτικούς στόχους κατά τη διάρκεια της νύχτας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι επλήγησαν 58 στρατιωτικοί στόχοι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους θέσεις όπου ήταν συγκεντρωμένοι στρατιωτικοί, αποθηκεύονταν καύσιμα ή στρατιωτικός εξοπλισμός.

Το υπουργείο ανέφερε πως έπληξε επίσης τρεις στόχους με πυραύλους υψηλής ακρίβειας, ανάμεσά τους σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 και χώρο όπου ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί ουκρανοί στρατιωτικοί με τον εξοπλισμό τους.

11:01 Αναφορές για συντριβή ουκρανικού Antonov στην Ζαπορίζια

Ένα ουκρανικό μεταγωγικό αεροσκάφος AN-26 συνετρίβη στην περιοχή της Ζαπορίζια ενώ πραγματοποιούσε «τεχνική πτήση», ανέφεραν οι τοπικές αρχές, σημειώνοντας ότι υπάρχουν απώλειες

10:44 ”Σαν να δολοφονείς ένα έθνος”

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, έχει υποστεί σφοδρότατους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πλάνα από την περιοχή δείχνουν τα απομεινάρια πολλών κτιρίων που καταστράφηκαν από πυραύλους ενώ ο δήμαρχος της, Ιχόρ Τερέκοφ είπε στο BBC ότι περίπου το 30% του πληθυσμού είχε εγκαταλείψει την πόλη, αλλά 1.000.000 άνθρωποι παρέμειναν, με κάποιους να μην θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως λέει, οι Ρώσοι βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας απώλειες μεταξύ αμάχων και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. ”Αυτός δεν είναι ένας πόλεμος στρατιωτών εναντίον στρατιωτών, είναι η δολοφονία ενός έθνους”.

via Associated Press
via Associated Press
via Associated Press
A car burns with two people inside, after a Russian bombardment in Kharkiv, Ukraine, Thursday, April 21, 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
A car burns with two people inside, after a Russian bombardment in Kharkiv, Ukraine, Thursday, April 21, 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
via Associated Press

10:21 Λονδίνο: Η Ρωσία απέκλεισε το εργοστάσιο χάλυβα για να περιορίσει την αντίσταση στην Ουκρανία

Στην τελευταία ενημέρωση πληροφοριών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αποκλείσει το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, όπου βρίσκονται οι εναπομείναντες μαχητές της πόλης και άμαχοι, πιθανότατα δείχνει την επιθυμία να περιοριστεί η αντίσταση στην πόλη και να απελευθερωθούν δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αλλού. Ανατολική Ουκρανία.

″Μια πλήρης επίθεση από τη Ρωσία στο εργοστάσιο θα είχε πιθανώς σημαντικές απώλειες, μειώνοντας για τους Ρώσους μειώνοντας ακόμη περισσότερο το επίπεδο της αποτελεσματικότητας τους”, ανέφερε το Υπουργείο στην τελευταία του ενημέρωση.

″Στο Ντονμπάς, οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται καθώς η Ρωσία επιδιώκει να προχωρήσει περαιτέρω προς οικισμούς όπως οι Κρασνιί Λιμαν, Μπουχαγιίκβα, Μπαρβινκόβε, Λίμανα και Ποπάσνα”.

Τονίζεται δε πως ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να δυσκολεύεται λόγω των απωλειών που υπέστη το προηγούμενο διάστημα. ”Για να προσπαθήσουν να ανασυνθέσουν τις εξαντλημένες δυνάμεις τους, έχουν καταφύγει στη διέλευση μη λειτουργικού εξοπλισμού πίσω στη Ρωσία για επισκευή”.

10:04 Δεν ανοίγουν σήμερα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους

«Λόγω του κινδύνου στις διαδρομές σήμερα, 22 Απριλίου, δεν θα λειτουργήσουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι», έγραψε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκη Βερεστσούκ στο Facebook. «Σε όλους αυτούς που περιμένουν να απομακρυνθούν: κάντε υπομονή, παρακαλώ κάντε κουράγιο!».

09:35 Νέα έκκληση του δημάρχου για εκκένωση της Μαριούπολης

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης- ο οποίος την έχει εγκαταλείψει εδώ εβδομάδες- απηύθυνε νέα έκκληση για «πλήρη εκκένωση» της πόλης που σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν ελέγχεται τώρα από ρωσικές δυνάμεις.

«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα –την πλήρη απομάκρυνση του πληθυσμού. Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη», δήλωσε ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο στην κρατική τηλεόραση.

Απομάκρυνση πτωμάτων από τους δρόμους της Μαριούπολης (21 Απριλίου 2022)
Απομάκρυνση πτωμάτων από τους δρόμους της Μαριούπολης (21 Απριλίου 2022)
Alexander Ermochenko via Reuters

09:12 Εντείνονται οι μάχες στην Αν.Ουκρανία

Ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ αναφέρει η τελευταία ενημέρωση από το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.

09:01 Το Κίεβο καταγγέλλει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα στη Χερσώνα και στη Ζαπορίζια

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει ψευτοδημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζιας, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Απαίτησε δε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (...). Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους.

Στην Ζαπορίζια καταφθάνουν Ουκρανοί από πολλές πόλεις της Ουκρανίας όπως την Μαριούπολη (21 Απριλίου 2022)
Στην Ζαπορίζια καταφθάνουν Ουκρανοί από πολλές πόλεις της Ουκρανίας όπως την Μαριούπολη (21 Απριλίου 2022)
Chris McGrath via Getty Images

«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή ενώ πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν υπό τον έλεγχο τους μεγάλο τμήμα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη όμως παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

08:49 Ο ΥΕΘΑ των ΗΠΑ καλεί ομολόγους σε αμερικανική βάση στη Γερμανία για συζητήσεις επί του ουκρανικού

Η συνάντηση θα διεξαχθεί σε αμερικανική αεροπορική βάση στη Γερμανία την ερχόμενη Τρίτη μετά από κάλεσμα του Λόιντ Όστιν ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ποιοι είναι οι προσκεκλημένοι αν και διευκρινίστηκε πως δεν θα είναι μόνο χώρες του ΝΑΤΟ.

Στη συζήτηση αναμένεται να εξεταστούν οι αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας, στο πλαίσιο του πολέμου με τη Ρωσία και ευρύτερα.

«Ο υπουργός (...) πιστεύει πως δεν είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουμε μια πιο μακροπρόθεσμη συζήτηση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας στο μέλλον», σχολίασε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα χθες, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως χορηγεί νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

08:41 Ζελένσκι: Άρνηση Μόσχας για εκεχειρία λόγο Πάσχα

Ο ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε, πάντως, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνη.

08:31 Παγκόσμια Τράπεζα: Οι καταστροφές σε κτίρια και υποδομές στην στην Ουκρανία υπολογίζονται 60 δις δολάρια

Ο πρόεδρος του οργανισμού, Ντέιβιντ Μάλπας μιλώντας σε συνέδριο για τις ανάγκες οικονομικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, τόνισε μάλιστα ότι αυτή η πρώιμη εκτίμηση του κόστους για την αποκατάσταση των υλικών ζημιών δεν περιλαμβάνει τον διαρκώς αυξανόμενο οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στη χώρα. «Ο πόλεμος συνεχίζεται, επομένως το κόστος θα αυξηθεί», σημείωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο δε Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη πως η χώρα χρειάζεται 7 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μήνα για να αντισταθμίσει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται από τη ρωσική εισβολή.

08:27 Εφιαλτικές εκτιμήσεις για έως και 9.000 αμάχους θαμμένους σε ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της Μαριούπολης. Σε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούτσα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί. Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα (στρώματα)», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

maxar
maxar
maxar

Ο δήμαρχος της πολιορκημένης Μαριούπολης, που εδώ και καιρό την έχει εγκαταλείψει, Βαντίμ Μποϊτσένκο συνέκρινε τα «εγκλήματα» των Ρώσων με τη σφαγή στο Μπάμπι Γιαρ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη. Είναι το νέο Μπάμπι Γιαρ. Τότε ο Χίτλερ σκότωσε Εβραίους, Ρομά και Σλάβους. Σήμερα ο Πούτιν εξοντώνει Ουκρανούς. Έχει ήδη σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αμάχους στη Μαριούπολη. Απαιτείται μια ισχυρή αντίδραση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο. Πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτή η γενοκτονία», είπε ο Μποϊτσένκο.

Δημοφιλή