Μητσοτάκης: Αύξηση προστίμων και άμεση φυλάκιση για εμπρηστές από αμέλεια

«Οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα»
.
.
Eurokinissi

Το θέμα της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών που συνεχίζουν να πλήττουν την χώρα αυτό το καλοκαίρι αποτελεί το θέμα της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που άρχισε τελικά στις 11:00 στην Βουλή.

Πριν ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πυρκαγιών, μετά από πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε πρώτος στο βήμα και αφού -απευθυνόμενος προς τον Θανάση Παφίλη- ευχήθηκε περαστικά στον Δημήτρη Κουτσούμπα, ξεκίνησε την αναφορά του στις δράσεις που δρομολογούνται για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη προτάσεων για την επόμενη μέρα, καθώς ”η κλιματική κρίση είναι εδώ”, όπως τόνισε, εξηγώντας ότι οι φωτιές δεν έχουν κομματικό χρώμα και ζητώντας ψύχραιμες τοποθετήσεις.

″Όλοι είμαστε πληγωμένοι από όσα προηγήθηκαν”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η κινητοποίηση της Πολιτείας πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

″Επίπεδα συναγερμού 5, είχαμε 7 φορές αυτό το καλοκαίρι”

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για τις μεγάλες πυρκαγιές σε Χαβάη, Τενερίφη, Καναδά και εξήγησε ότι αυτό το καλοκαίρι είχαμε στην Ελλάδα από τους πιο έντονους καύσωνες ενώ ακολούθησαν δυνατοί άνεμοι.

″Επίπεδα συναγερμού 5, είχαμε 7 φορές αυτό το καλοκαίρι”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρξαν τόσες καταστάσεις συναγερμού αυτού του επιπέδου, εξηγώντας έτσι τη δυσκολία της διαχείρισης της κατάστασης..

″Υπάρχουν όρια στο πως μπορεί να διαχειριστεί κάποιος μια φωτιά στο πεδίο”, πρόσθεσε ενώ μιλώντας για τον Έβρο αναφέρθηκε στο φαινόμενο του πυρονέφους της νύχτας. ”Αυτή η πυρκαγιά θα μελετάται για πολλά χρόνια από τους επιστήμονες”, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης., εξηγώντας ότι σε 5 ώρες η πυρκαγιά κατέκαψε όσα είχε κάψει προηγούμενη πυρκαγιά σε 5 μέρες.

″Παλιά αναρωτιόμασταν που είναι το κράτος. Σήμερα το κράτος είναι παρών, αλλά η φωτιά επιμένει”, τόνισε στην συνέχεια και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να μηδενίζεται η δουλειά που έχει γίνει για την πολιτική προστασία ενώ αναφέρθηκε και στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων και γενικότερα των Αρχών που έδωσαν σκληρό αγώνα. ”Τις φωτιές τις σβήνουν αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στο πεδίο”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτοί οι άνθρωποι απαιτούν σοβαρότητα από όλους και αναγνώριση της κατάστασης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ζήτησε να είναι όλοι πιο προσεκτικοί στην εκτίμηση των ζημιών καθώς στην τελική αποτίμηση μπορεί να βρεθούν μεγάλα κομμάτια εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς που όμως δεν κάηκαν. Παραδέχθηκε πάντως ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη.

″Αυτόκλητοι σερίφηδες δεν θα γίνουν ανεκτοί”

Αναφερόμενος στο θέμα της διαχείρισης των mega-fires, τόνισε ότι και άλλα κράτη, με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες, δεν μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

″Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι για όλα. Είναι όμως μέρος της ερμηνείας”, συνέχισε την τοποθετηση του ο κ. Μητσοτάκης ενώ εστίασε και στο θέμα των εμπρησμών, είτε από πρόθεση, είτε από αμέλεια, σημειώνοντας ότι ήδη οι ποινές είναι αυστηρές όμως θα αυστηροποιηθούν και άλλο καθώς το Υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί διατάξεις για αύξηση των προστίμων και για ποινές άμεσης φυλάκισης για εμπρησμό.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός και η σύλληψη των εμπρηστών είναι θέμα των Αρχών και όχι των αυτόκλητων ”σερίφηδων”, όπως στην περίπτωση του Έβρου, ξεκαθαρίζοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

″Διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ”

″Διαθέτουμε περισσότερες δυνάμεις από ποτέ”, ανέφερε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα στοιχεία που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα μέσα πυρόσβεσης αλλά και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής ενώ ευχαρίστησε τις χώρες του εξωτερικού που έστειλαν δυναμεις για την κατάσβεση.

″Δική μας προτεραιότητα ήταν και θα συνεχίσει να είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν αντικαθίσταται.Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος”, τόνισε κάνοντας ιεράρχηση προτεραιοτήτων και υπογραμμίζοντας ότι θα συνεχιστεί η χρήση του 112. ”Δεν ήταν καθόλου αυτονόητο στη χώρα μας αυτό που έχουμε πετύχει”, είπε απευθυνόμενος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για τις εκκενώσεις που έγιναν σε διάφορες περιοχές, όπως σε Αλεξανδρούπολη και Ρόδο, και για το ρόλο της ΕΛ.ΑΣ. σε αυτή την προσπάθεια.

″Η πρόληψη είναι απαραίτητη... Θα ενταθούν οι έλεγχοι του Κράτους για το έργο των Δήμων”

″Συμφωνούμε ότι η πρόληψη είναι απαραίτητη”, είπε στη συνέχεια και αναφέρθηκε στην προετοιμασία που έγινε για καθαρισμούς δασών και χάραξη αντιπυρικών ζωνών. Όμως, όπως εξήγησε, πολλές φορές οι αντιπυρικές ζώνες δεν είναι πάντα ικανές να σταματήσουν μεγάλες φωτιές. Σχετικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, εξήγησε ότι κάποιοι δήμοι κάνουν εξαιρετική δουλειά, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έκαναν όσα έπρεπε και προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι του κρατους για τη συνέπειας και το έργο των δήμων θα γίνουν αυστηρότεροι.

Επίσης αναφέρθηκε στην σημασία της δημιουργίας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας κάνοντας λόγο για κατάκτηση καθώς αυτό που προϋπήρχε ήταν μία γενική γραμματεία ενώ προανήγγειλε περαιτέρω ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας.

Παραγγελία νέων Canadair, ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας, περισσότεροι πόροι στην πρόληψη, αξιοποίηση τεχνολογικών συστημάτων

Μίλησε στη συνέχεια για την παραγγελία νέων Canadair εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα υλοποιηθεί η προμηθεια τους.

″Έγιναν όλα τέλεια; Προφανώς όχι. Ένα πεδίο που μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι είναι το πεδίο τεχνολογικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για να είναι πιο έγκαιρη η πρώτη παρέμβαση”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι ”οφείλουμε να έχουμε καλύτερες δορυφορικές εικόνες” ενώ μίλησε για προσλήψεις προσωπικού στη δασική υπηρεσία, αύξηση του αριθμού των δασοκομμάντος, περισσότεροι πόροι για δράσεις πρόληψης, ψηφιακή εικόνα στο Κτηματολόγιο για εντοπισμό ακαθάριστων οικοπέδων και άλλες δράσεις.

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός για την στήριξη των πυρόπληκτων, την ταχύτερη καταβολή ενισχύσεων αλλά και την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί ανακοινώνοντας ότι στην περίπτωση του Έβρου θα εφαρμοστεί το μοντέλο αποκατάστασης που εφαρμόστηκε στην Εύβοια.

Δημοφιλή