Λουκασένκο: Τι είπα στον Πριγκόζιν για να σταματήσει την ανταρσία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας μίλησε για την τηλεφωνική τους επικοινωνία.
via Associated Press

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο είπε την Τρίτη πως έπεισε τον Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της Wagner, να δώσει τέλος στην ανταρσία σε μια έντονη, γεμάτη βρισιές τηλεφωνική επικοινωνία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία επετεύχθη με τη μεσολάβηση του Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν σταμάτησε μια «πορεία για δικαιοσύνη» από χιλιάδες άνδρες του προς τη Μόσχα με αντάλλαγμα την ασφαλή μετάβαση και εξορία στη Λευκορωσία.

Η άνδρες του έλαβαν επίσης αμνηστία και τους δόθηκε η επιλογή να τον ακολουθήσουν στη Λευκορωσία, να ενσωματωθούν στις ρωσικές δυνάμεις ή απλά να πάνε στα σπίτια τους.

Ο Λουκασένκο, περιγράφοντας τον ρόλο του σε Λευκορώσους αξιωματικούς και αξιωματούχους, παρουσίασε τον Πριγκόζιν ως έναν «ηρωικό τύπο» που είχε κλονιστεί από τους θανάτους πολλών ανδρών του στην Ουκρανία.

«Πιέστηκε και επηρεάστηκε από αυτούς που ηγήθηκαν των ομάδων εφόδου (στην Ουκρανία) και είδαν τους θανάτους αυτούς» είπε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας πως ο Πριγκόζιν είχε φτάσει στο Ροστόφ της Ρωσίας από την Ουκρανία σε «ημίτρελη κατάσταση».

Με τους άνδρες του Πριγκόζιν να έχουν καταλάβει το Ροστόφ και άλλους να κατευθύνονται προς τη Μόσχα, ο Λουκασένκο είπε ότι προσπαθούσε για ώρες μέσω τηλεφώνου να μιλήσει λογικά με τον επικεφαλής της Wagner, ο οποίος έχει πει ότι ήταν έξω φρενών με τη διαφθορά και την ανικανότητα στη στρατιωτική ηγεσία και ήθελε να εκδικηθεί για μια φερόμενη επίθεση του ρωσικού στρατού εναντίον των ανδρών του.

Ο Λουκασένκο είπε ότι τα τηλεφωνήματά τους είχαν «δεκαπλάσιες» βρισιές από ό,τι μια κανονική κουβέντα.

«Μα θέλουμε δικαιοσύνη! Θέλουν να μας στραγγαλίσουν! Πάμε στη Μόσχα!» είπε ο Πριγκόζιν, σύμφωνα με τον Λουκασένκο. «Του λέω “όταν είστε στα μισά του δρόμου θα σας συντρίψουν σαν σκαθάρι”» πρόσθεσε.

Ο Λουκασένκο είπε επίσης πως νωρίτερα το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε ζητήσει τη βοήθειά του, λέγοντας πως ο Πριγκόζιν δεν δεχόταν τηλεφωνήματα. Ο Λευκορώσος πρόεδρος είπε ότι είχε συμβουλέψει τον Πούτιν να μη βιαστεί να συντρίψει τους στασιαστές.

Ο Πριγκόζιν είπε τη Δευτέρα ότι ποτέ δεν σχεδίαζε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Πούτιν, μα ήθελε να αποπεμφθούν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Κανείς δεν θα σου δώσει ούτε τον Σόιγκου ούτε τον Γκερασίμοφ» είπε ο Λουκασένκο πως είπε στον Πριγκόζιν, πείθοντάς τον εν τέλει ότι η Μόσχα θα αντιστεκόταν και ότι αν συνέχιζε την ανταρσία θα βύθιζε τη Ρωσία στην αναταραχή.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή