Μαύρη αγορά εμβολίων για Covid-19, στη Βραζιλία, που αγοράζονται με παράνομα εξορυγμένο χρυσό

Καταγγελία από τους αρχηγούς φυλών του Αμαζονίου. Ποιοι τα πουλάνε στους χρυσωρύχους.
Yulia Reznikov via Getty Images

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην πολιτεία Ροράιμα της Βραζιλίας ερευνούν πληροφορίες ότι χρυσός από παράνομες εξορύξεις ανταλλάσσεται με εμβόλια κατά της COVID-19 στην περιοχή στην οποία ζει η φυλή αυτοχθόνων Γιανομάμι.

Αρχηγοί της φυλής που ζει στα δάση του Αμαζονίου, όπως αναφέρει το Reuters έκαναν καταγγελία για τις συμφωνίες αυτές και οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν τις πληροφορίες στο πλαίσιο έρευνας που ήδη διεξαγόταν για την εκτροπή δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που προορίζονταν για τους αυτόχθονες.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει σήμερα ένα από τα χειρότερα κύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού που έχει βιώσει οποιαδήποτε χώρα στον πλανήτη και οι φυλές αυτοχθόνων της χώρας βρίσκονται μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της.

Η Ένωση Χουτουκάρα, η οποία εκπροσωπεί τους αυτόχθονες Γιανομάμι, έφερε το ζήτημα αυτό στην ομοσπονδιακή εισαγγελία με την υποστήριξη της μη κυβερνητικής οργάνωσης Instituto Socioambiental.

Η Ένωση διευκρίνισε ότι ένας υγειονομικός στην περιοχή Χομόξι έδωσε σε παράνομους χρυσωρύχους εμβόλια κατά της COVID-19 με αντάλλαγμα χρυσό. Ο εργαζόμενος αυτός των υγειονομικών υπηρεσιών πούλησε επίσης βενζίνη και μια γεννήτρια στους μεταλλωρύχους ανταλλάσσοντάς τα με χρυσό, πρόσθεσε.

″Οι Γιανομάμι διαμαρτύρονται εδώ και καιρό ότι υλικά και φάρμακα που προορίζονται για τους ιθαγενείς δίδονται αντ’αυτών σε παράνομους μεταλλωρύχους”, δήλωσε ο Ντάριο Κοπενάουα Ιανομάμι της Χουτουκάρα σε επιστολή του, στην οποία αναφέρονται οι επίσημες καταγγελίες που έγιναν στους εισαγγελείς και στο υπουργείο Υγείας.

Σε άλλη περίπτωση, ένας άλλος εργαζόμενος στις υγειονομικές υπηρεσίες συνάντησε μεταλλωρύχους τη νύχτα και τους έδωσε φάρμακα έναντι χρυσού, σύμφωνα με την ένωση.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας διευκρίνισε ότι έλαβε την επιστολή στις 5 Απριλίου και άρχισε την έρευνα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή