ΔΙΕΘΝΕΣ
22/06/2019 11:13 EEST

Μαυριτανία: Προεδρικές εκλογές και την πρώτη ειρηνική μετάβαση εξουσίας εδώ και δεκαετίες

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουάνι είναι το φαβορί.

ASSOCIATED PRESS
Ο απερχόμενος πρόεδρος Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ

Οι Μαυριτανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας σε μια εκλογική διαδικασία που ενδέχεται να σημάνει την πρώτη ειρηνική μετάβαση εξουσίας εδώ και δεκαετίες.

Έξι υποψήφιοι επιθυμούν να διαδεχθούν τον απερχόμενο πρόεδρο Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ, πρώην στρατηγό που ανήλθε στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 2008.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο πρώην υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ουλντ Γκαζουάνι, στενός συνεργάτης του απερχόμενου προέδρου, ο πολιτικός της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ουλντ Μόλουντ και ο ακτιβιστής κατά της δουλείας Μπίραμ Ουλντ Αμπέιντ.

Στη Μαυριτανία, πρώην γαλλική αποικία με περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, γνώρισε στρατιωτικά πραξικοπήματα το 1978, το 2005 και το 2008. Στη διάρκεια των ετών αυτών σημειώθηκαν και άλλα αποτυχημένα πραξικοπήματα.

Ο 62χρονος Ουλντ Γκαζουάνι, που εμφανίζεται φαβορί να κερδίσει στις εκλογές καθώς έχει τη στήριξη του απερχόμενου προέδρου, συμμετείχε στα πραξικοπήματα του 2005 και του 2008.

Όμως οι άλλοι πέντε αντίπαλοι του καταγγέλλουν μια απόπειρα συνέχισης του καθεστώτος του Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ και τον κίνδυνο νοθείας.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 10:00 (ώρα Ελλάδας) και θα παραμείνουν ανοικτές για 12 ώρες, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αν δεν υπάρξει νικητής, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου.

Ο Μοχάμεντ Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ ανήλθε στην εξουσία με το πραξικόπημα του 2008 και το 2009 εξελέγη στην προεδρία της χώρας. Το 2014 επανεξελέγη στη διάρκεια εκλογών τις οποίες είχαν μποϊκοτάρει τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Για τη διαδοχή του, καθώς βάσει συντάγματος ο Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ δεν μπορεί να διεκδικήσει τρίτη θητεία, το καθεστώς επέλεξε τον από παλιά σύντροφο του Ουλντ Γκαζουάνι, που διετέλεσε επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων επί δέκα χρόνια και στη συνέχεια για μικρό χρονικό διάστημα υπουργός Άμυνας.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα αποτελέσει «βήμα προς τα πίσω», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση του Ουλντ Γκαζουάνι η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο παλιό αεροδρόμιο της Νουαξότ ενώπιον περίπου 10.000 ανθρώπων, ανάμεσά τους και πολλοί νέοι.

Ο Ουλντ Αμπντέλ Αζίζ προέβλεψε την νίκη από τον πρώτο γύρο του εκλεκτού του.

Όμως ο πιο ισχυρός αντίπαλός του, ο πρώην επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης (2005-2007) Σίντι Μοχάμεντ Ουλντ Μπουμπακάρ εκτιμά ότι «η πλειοψηφία των Μαυριτανών θέλει να γυρίσει σελίδα μετά τα τελευταία δέκα χρόνια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ