Μακρόν: Το νομοσχεδίο για τη μετανάστευση είναι μία «ασπίδα που χρειαζόμασταν»

Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε την υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου νέου νόμου για την αυστηροποίηση της μετανάστευσης σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τετάρτη.
NurPhoto via Getty Images

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπερασπίστηκε την υιοθέτηση ενός αμφιλεγόμενου νέου νόμου για την αυστηροποίηση της μετανάστευσης σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Τετάρτη, αντιμετωπίζοντας τους επικριτές που λένε ότι έκανε πολλές παραχωρήσεις στην ακροδεξιά για να περάσει τον νόμο.

Η Γαλλία πάντα καλωσόριζε και θα συνεχίσει να καλωσορίζει τους αλλοδαπούς, ιδίως τους αιτούντες άσυλο και τους φοιτητές, δήλωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή “C a vous”, στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την ψήφιση της επίμαχης μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Ο νόμος ήταν το αναγκαίο αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού, δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας: ”Η πολιτική ζωή αποτελείται από κρίσεις, συμφωνίες και διαφωνίες”.

Οι αμφιλεγόμενοι νέοι νόμοι -συμπεριλαμβανομένων των μεταναστευτικών ποσοστώσεων, της δυσκολότερης απόκτησης γαλλικής ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών και της καθυστέρησης της πρόσβασης των μεταναστών στα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας- προστέθηκαν στο νομοσχέδιο για να κερδίσουν την υποστήριξη των δεξιών βουλευτών για την ψήφισή του.

Το νομοσχέδιο καθιστά επίσης ευκολότερη την απέλαση των παράνομων μεταναστών, ενώ υποχωρεί στα σχέδια για τη χαλάρωση των περιορισμών στις άδειες παραμονής για τους εργαζόμενους σε τομείς με έλλειψη εργασίας.

Αυτοί οι όροι προκάλεσαν ανησυχία στους πιο κεντρώους βουλευτές του Μακρόν και δεκάδες βουλευτές είτε απείχαν είτε απέρριψαν το νομοσχέδιο στην ψηφοφορία της Τρίτης.

Ο Μακρόν αντιμετώπισε ρωγμές εντός της κυβερνητικής του συμμαχίας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του υπουργού Υγείας του, Ορελιέν Ρουσό.

″Είναι μια ασπίδα που χρειαζόμασταν”, δήλωσε ο Μακρόν για τον νόμο στη συνέντευξή του την Τετάρτη.

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, «Οι συμπολίτες μας περίμεναν αυτόν τον νόμο. Δεν αγγίζουμε τις αρχές της Γαλλίας για άσυλο και υποδοχή των μεταναστών, αλλά έχουμε δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να μην χάσουμε τον έλεγχο και ο δεύτερος στόχος η καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στην γαλλική κοινωνία».

Ο Μακρόν συνέχισε να επιμένει ότι δεν ”πρόδωσε” τους ψηφοφόρους που συσπειρώθηκαν πίσω του προκειμένου να κρατήσει την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν μακριά από την εξουσία όταν επανεξελέγη το 2022.

Η Γαλλία έχει ένα ”μεταναστευτικό πρόβλημα”, είπε, αλλά τόνισε ότι η χώρα δεν είναι ”συγκλονισμένη από τη μετανάστευση”.

«Δεν αμφισβητούμε το δίκαιο του εδάφους και σίγουρα δεν πρόδωσα τους Γάλλους» είπε συμπληρωματικά ο Γάλλος πρόεδρος. «Ήταν συγκεκριμένα ήττα του κόμματος της Μαρί Λεπέν και όχι ιδεολογική νίκη όπως θα ήθελε εκείνη να την παρουσιάσει».

Πηγή: FRANCE 24, Reuters, AFP

Δημοφιλή