Μαρόκο: Διώξη σε 65 μετανάστες που εμπλέκονται στο θανατηφόρο περιστατικό της Μελίγια

Η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 29 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές που δεν κατονομάζονται.
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ που γράφει "Ισπανία και Μαρόκο, γιατί σκοτώνετε νέους μαύρους Αφρικανούς", έξω από το κέντρο βραχείας διαμονής μεταναστών CETI της Μελίγια, αφού τουλάχιστον 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα, στη Μελίγια, Ισπανία, 27 Ιουνίου 2022. REUTERS/Stringer
Διαδηλωτής κρατά πλακάτ που γράφει "Ισπανία και Μαρόκο, γιατί σκοτώνετε νέους μαύρους Αφρικανούς", έξω από το κέντρο βραχείας διαμονής μεταναστών CETI της Μελίγια, αφού τουλάχιστον 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στον ισπανικό θύλακα, στη Μελίγια, Ισπανία, 27 Ιουνίου 2022. REUTERS/Stringer
Stringer . via Reuters

Οι μαροκινές αρχές άρχισαν ποινική δίωξη εις βάρος 65 μεταναστών που συμμετείχαν στη μαζική απόπειρα την Παρασκευή να περάσουν σε έναν ισπανικό θύλακα εισβάλλοντας σε συνοριακό σταθμό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 23 μετανάστες, δήλωσε δικαστική πηγή τη Δευτέρα.

Περίπου 2.000 μετανάστες συμμετείχαν στην απόπειρα, προκαλώντας βίαιες αψιμαχίες με τις μαροκινές δυνάμεις ασφαλείας και τους Ισπανούς συνοριοφύλακες στον θύλακα Μελίγια, ενώ περίπου 100 να καταφέρουν να περάσουν απέναντι.

Οι μαροκινές αρχές δήλωσαν ότι οι θάνατοι προήλθαν από ποδοπάτημα και από πτώση από ψηλό φράχτη. Δεκάδες περισσότεροι τραυματίστηκαν, μαζί με δεκάδες άντρες από το μαροκινό προσωπικό ασφαλείας.

Η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH) ανακοίνωσε ότι 29 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους, επικαλούμενη νοσοκομειακές πηγές που δεν κατονομάζονται.

Την Κυριακή, η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε την έκπληξή της για τη βίαιη μεταχείριση των μεταναστών που οδήγησε σε θανάτους και τραυματισμούς και ζήτησε άμεση έρευνα. Το Μαρόκο και η Ισπανία αρνήθηκαν ότι χρησιμοποίησαν υπερβολική βία.

Η δικαστική πηγή είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς που διώκονται είναι από το Σουδάν και ότι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανάφλεξη πυρκαγιών, επίθεση στις δυνάμεις ασφαλείας και διευκόλυνση παράνομης διέλευσης των συνόρων.

Η AMDH είπε ότι τρεις από τους δικηγόρους της θα βοηθούσαν στην εκπροσώπηση των μεταναστών στο δικαστήριο.

Πολλοί άλλοι μετανάστες που συνελήφθησαν από τις αρχές την Παρασκευή έχουν μεταφερθεί με λεωφορείο στο νότιο Μαρόκο και αφέθηκαν ελεύθεροι εκεί, είπε η AMDH, μια πρακτική που ξεκίνησε το Ραμπάτ το 2018 για να αποθαρρύνει τις απόπειρες παράνομης μετανάστευσης.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε η AMDH για τον απόηχο της καταστροφής της Παρασκευής έδειξε δεκάδες Αφρικανούς άνδρες να βρίσκονται στοιβαγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο, πολλοί φαινομενικά άψυχοι, κάποιοι να αιμορραγούν και κάποιοι να κάνουν αδύναμες κινήσεις ενώ η μαροκινή αστυνομία στεκόταν από πάνω τους.

Η AMDH είπε ότι οι τραυματίες έμειναν χωρίς επιτήρηση για ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών. Κάποια από τα πλάνα έδειχναν Μαροκινούς αξιωματικούς ασφαλείας να χτυπούν άντρες πεσμένους στο έδαφος.

Προσοχή στο βίντεο που ακολουθεί περιέχονται πολύ σκληρές εικόνες

Οι μαροκινές αρχές μοιράστηκαν τα δικά τους πλάνα από την εισβολή στα σύνορα με Αφρικανούς πρεσβευτές, ανέφερε επίσημη πηγή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της αστυνομίας να εκκενώσει στρατόπεδα μεταναστών από δασικές περιοχές κοντά στον θύλακα πριν από την επιδρομή.

Στα πλάνα φαίνεται μια πολύ μεγάλη ομάδα μεταναστών να εισβάλλει στον φράχτη χρησιμοποιώντας ξύλα και πετώντας πέτρες καθώς συγκρούονται με φρουρούς ασφαλείας που έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.

Κάποια στιγμή, τμήμα του φράχτη κατέρρευσε κάτω από μια μεγάλη ομάδα που προσπαθούσε να σκαρφαλώσει από πάνω του, με πολλούς να πέφτουν αρκετά μέτρα.

Η επίσημη πηγή είπε ότι η αιτία της συντριβής ήταν η συγκέντρωση μεταναστών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν μια ιδιαίτερα στενή πύλη στη συνοριακή διάβαση.

Η Ισπανία θα χρησιμοποιήσει μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αυτή την εβδομάδα για να επιδιώξει αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση, δήλωσαν δύο διπλωμάτες στο Reuters.