ΔΙΕΘΝΕΣ
20/09/2021 07:08 EEST

"Μάστιγα" ανεξέλεγκτων εμετών λόγω της χρήσης μαριχουάνας πλήττει τις ΗΠΑ

Το μυστηριώδες σύνδρομο υπερέμεσης λόγω κάνναβης, που προκάλεσε πάνω από 800.000 περιπτώσεις στο Κολοράντο.

Cappi Thompson via Getty Images

Μια ασυνήθιστη ασθένεια ”απειλεί” τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά στις Πολιτείες που έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση μαριχουάνας. Τακτικοί χρήστες κάνναβης, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, εμφανίζονται ολοένα και περισσότερο στα επείγοντα, λόγω έντονης δυσφορίας στο έντερο.

«Πονάνε, κρατούν το στομάχι τους, παραπονιούνται για πραγματικά άσχημο κοιλιακό άλγος και ναυτία», δήλωσε ο Δρ Σαμ Γουάνγκ, ειδικός παιδιατρικής επείγουσας ανάγκης και τοξικολόγος στο Children’s Hospital Colorado.

″Κάνουν εμετό, βγάζουν ό, τι έχουν στο στομάχι τους, και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για ώρες”, δήλωσε ο Γουάνγκ. «Λένε συχνά ότι έκαναν ζεστό ντους πριν έρθουν στα επείγοντα, αλλά προφανώς δεν τους βοηθά.

«Τότε καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να πρόκεται για περίπτωση συνδρόμου υπερέμεσης που προκαλείται από την κάνναβη (CHS)».

Mία περιέργη πάθηση

 Το σύνδρομο υπερέμεσης λόγω κάνναβης εμφανίστηκε στην ιατρική σκηνή το 2004, όταν μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών ανέφερε για περίπου 19 χρήστες χρόνιας χρήσης μαριχουάνας που είχαν επανειλημμένα επεισόδια κοιλιακού πόνου και πρήξιμο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν εννέα από τους ασθενείς με την πάροδο του χρόνου και διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν όταν σταμάτησε η χρήση κάνναβης αλλά επέστρεψαν όταν επανεκκινήθηκε.

Παραδόξως, πάνω από τους μισούς από τους 19 ανέφεραν ότι έκαναν μπάνια με καυτό νερό ή ντους για αυτοθεραπεία των συμπτωμάτων τους. Καθώς άρχισαν να εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις CHS, το ζεστό μπάνιο ως θεραπεία στο σπίτι έγινε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο.

Γιατί καυτό μπάνιο ή ντους όμως; ”Αυτό δεν είναι απολύτως σαφές”, δήλωσε ο Γουάνγκ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Colorado.

Η τετραϋδροκανναβινόλη, ή THC, η κύρια ψυχοδραστική ένωση στο ”χόρτο”, έχει πρόσβαση στους υποδοχείς του πόνου του σώματος. Επομένως, μια θεωρία υποστηρίζει ότι η υπερβολική θέρμανση του σώματος, διακόπτει τον κύκλο του πόνου, απαλύνοντας έτσι τα συμπτώματα.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως η THC αλλά και άλλα κανναβινοειδή στο φυτό της μαριχουάνας έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου, της ναυτίας. ”Δεν είναι απολύτως σαφές ποιος είναι προδιατεθειμένος να το πάρει”, δήλωσε ο Wang. Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα της μαριχουάνας ως παυσίπονο, τα αποτελέσματα της μελέτης σχετικά με την αποτελεσματικότητά της ήταν ανάμεικτα.

Ωστόσο, γιατί η ίδια χημική ένωση ανακουφίζει αλλά και επίσης προκαλεί πόνο; Πιθανότατα λόγω των επιπέδων δοσολογίας. Ο Γουάνγκ επισημαίνει την συνεχώς αυξανόμενη ισχύ της THC στα σημερινά προϊόντα μαριχουάνας.

″Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η ποσότητα THC που περιέχεται τώρα στην κάνναβη έχει αυξηθεί σημαντικά”, δήλωσε ο Γουάνγκ. ”Στη δεκαετία του ’90 ο μέσος όρος ήταν περίπου 4% ή 5%. Τώρα στο Κολοράντο, είναι από 15% έως 20%”. Ένα άλλο μυστήριο: Δεν επηρεάζονται όλοι οι τακτικοί χρήστες χόρτου από την CHS. ”Δεν είναι απολύτως σαφές ποιος είναι προδιατεθειμένος να το πάθει”, δήλωσε ο Γουάνγκ. Φταίει μια συγκεκριμένη διάρκεια χρήσης; Είναι μια συγκεκριμένη ισχύ; Ή είναι ένας συγκεκριμένος τύπος προϊόντος; Δεν έχουμε αυτές τις απαντήσεις.”

Η ανάλυση του Γουάνγκ, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή στο περιοδικό JAMA Network Open, διαπίστωσε πάνω από 800.000 περιπτώσεις αναφερόμενων εμετών στο Κολοράντο μεταξύ 2013 και 2018. Κατά προσέγγιση μια αύξηση της τάξεως του 29% από τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας στην πολιτεία. Περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων εμετού ήταν σε άτομα ηλικίας 25 ετών ή νεότερα.

″Ανεξάρτητα από το αν το CHS ή ένας άλλος ιός σας κάνει να κάνετε εμετό πολύ”, πρόσθεσε Γουάνγκ, ”αν το αφήσετε πολύ χωρίς φροντίδα, μπορεί να έχετε διαταραχές ηλεκτρολυτών, να πάθετε σοκ και να έχετε πρόβλημα στα όργανα σας. Το CHS δεν διαφέρει. ”

 Πηγή: CNN