ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/03/2019 20:30 EET

Μαθηματική Εταιρεία: Το υπουργείο Παιδείας δεν καταλαβαίνει ...Πλάτωνα και Γαλιλαίο

Οξύτατη και εξαιρετικά ασυνήθιστη δημόσια παρέμβαση: «Ακυρώνουν την προσπάθεια που επαγγέλλονται...»

estelle75 via Getty Images

Σε μία σχεδόν δραματική και εξαιρετικά ασυνήθιστη παρέμβαση, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία απευθύνει προειδοποίηση στο υπουργείο Παιδείας και στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, ότι το σχέδιο για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα ΑΕΙ στερείται...μαθηματικής λογικής.

«Ο επιφανειακός τρόπος προσέγγισης της ύλης των Μαθηματικών ακυρώνει την πολυπλοκότητα του προβαλλόμενου εγχειρήματος εκπαιδευτικής διάκρισης και παιδαγωγικής αναβάθμισης της Γ’ Λυκείου. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτει την αυτοπαγίδευση του Υπουργείου Παιδείας σε αυτάρεσκα σχήματα και σε συντεχνιακές πρακτικές.

Αφενός αγνοεί επιδεικτικά τη σημασία και βαρύτητα των Μαθηματικών για την κατανόηση του διεπιστημονικού και ψηφιακού πλαισίου της σύγχρονης εποχής, εξορίζοντας από τις ιατρικές, οικονομικές και παιδαγωγικές κατευθύνσεις τη σύγχρονη μαθηματική σκέψη και τις προσεγγίσεις για την εξόρυξη, επεξεργασία και απεικόνιση δεδομένων, για την μοντελοποίηση των βιολογικών, οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων και καταστάσεων.

Αφετέρου επιμένει να αγνοεί τον κεντρικό ρόλο της απόδειξης και της επίλυσης προβλημάτων, της ρεαλιστικής πλαισίωσης και της θεωρητικής εμβάθυνσης των Μαθηματικών με την καλλιέργεια της αξίας και των ικανοτήτων μαθηματικής επιχειρηματολογίας στις σχολικές τάξεις, σύμφωνα με τα πορίσματα των διεθνών και ελληνικών μελετών για την Μαθηματική Εκπαίδευση και τη Διδακτική των Μαθηματικών».

Ταυτόχρονα, στην οξύτατη ανακοίνωσή της, η Μαθηματική Εταιρεία διαπιστώνει ότι ο σχεδιασμός του υπουργείου «αναπαράγει κοινοτυπίες» και «ακολουθεί εξεταστικοκεντρικό μοτίβο», εκφράζοντας ευθέως απογοήτευση. Το μήνυμα που εκπέμπεται, εμμέσως πλην σαφώς, είναι ότι ο τρόπος εξέτασης και οι επιλογές σε επίπεδο εξεταστέας ύλης, αντί να ωθούν τους μαθητές σε παραγωγική σκέψη και να διασφαλίζουν την προετοιμασία τους απέναντι σε σύγχρονες τεχνολογίες και δεδομένα, αναπαράγουν το κυνήγι του βαθμού ως αυτοσκοπό:

«Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα για τη διδακτέα ύλη της κατεύθυνσης αναπαράγει με κοινοτυπίες μια λογική εσωτερικών κλάδων, ακολουθεί ένα εξεταστικοκεντρικό μοτίβο, χωρίς κανέναν αναστοχασμό για τις καταγεγραμμένες δυσκολίες μάθησης και διδασκαλίας των Μαθηματικών και για τις σύγχρονες κατευθύνσεις της Μαθηματικής Εκπαίδευσης. Σαν να έχει ήδη αποφασιστεί, μέσα σε ένα μείγμα άγνοιας και αυταρέσκειας, μακράν της ελληνικής πραγματικότητας και της ευρωπαϊκής δυναμικής, μία ακόμα παιδαγωγικά ασύμβατη και διδακτικά αποτυχημένη, χρηματοδοτούμενη ανάθεση για  αναλυτικά προγράμματα και συγγραφή βιβλίων», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΜΕ.

Ωστόσο, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση η δηκτική παρατήρηση, ότι οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων για την ελληνική Παιδεία, μοιάζουν να αγνοούν την ουσία της μαθηματικής σκέψης που εδράζεται και διατρέχει το ελληνικό πνεύμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα...

«Ο Πλάτων υπογράμμιζε τη θεμελιακή θέση της Γεωμετρίας για την είσοδο στην Ακαδημία, ο Γαλιλαίος διαπίστωνε πως το «βιβλίο της φύσης είναι γραμμένο με τη γλώσσα των μαθηματικών και χωρίς αυτήν μοιάζει με λαβύρινθο», και ο Πιαζέ τεκμηρίωσε την λογικο-μαθηματική βάση της κατασκευής των επιστημονικών γνώσεων. Όμως το ΙΕΠ και οι σύμβουλοι του Υπουργείου Παιδείας αμέριμνοι, αντιλαμβάνονται την μαθηματική παιδεία αποκλειστικά ως ένα μάθημα ειδίκευσης που χρειάζεται νέα βιβλία.

Ακυρώνουν με τα ίδια τους τα χέρια τη δύσκολη προσπάθεια που επαγγέλλονται, για έναν εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό μετασχηματισμό της Γ’ Λυκείου, που θα μπορούσε να αναμορφώσει συνολικά το σχολείο και να αποδραματοποιήσει τη σύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Δυστυχώς υιοθετούν απερίσκεπτα διοικητικές ρυθμίσεις στα εκπαιδευτικά ζητήματα, αποφεύγοντας την βάσανο της επιστημονικής συνεργασίας. Αυξομειώνουν αυθαίρετα τις ώρες διδασκαλίας και καλύπτουν τα κενά με δεύτερες και τρίτες αναθέσεις, σπρώχνοντας τα Μαθηματικά στην ασκησιολογία, τους μαθητές και τις μαθήτριες στην αδιαφορία.

Με τον τρόπο αυτό δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο, αντί να διευκολύνουν την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στις επιστήμες, την κουλτούρα της παιδαγωγικής συνεργασίας και την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας στον εκπαιδευτικού σχεδιασμό.

Η ΕΜΕ συνεχίζει να επιμένει στην ανάγκη επιστημονικού διαλόγου και συνεργασίας για την μαθηματική εκπαίδευση. Η συστηματική άρνηση του ΙΕΠ να υλοποιήσει τις συνεργασίες που ανήγγειλε, φαίνεται να οδηγεί σε ερμηνείες που δεν συνάδουν με την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας και των εκπαιδευτικών κοινοτήτων.»