Μαξίμου: Αυστηροποίηση της φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό

Στον Εβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ - Στο Αιγαίο ο υπουργός Ναυτιλίας και ο αρχηγός του Λιμενικού.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αυστηροποίηση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε στεριά και θάλλασα προανήγγειλαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τις εξείξεις στην Ιντλίμπ της Συρίας και τις απειλές του Ερντογάν να γεμίσει με πρόσφυγες την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλιμπ είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ» τονίζουν κυβερνητικές πηγές, μετά τις εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας.

Η ενίσχυση των συνόρων με πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις αποφασίστηκε το πρωί, σε σύσκεψη της στρατιωτικής ηγεσίας, υπό την προεδρία του Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κ. Φλώρος, μεταβαίνει εκτάκτως στον Εβρο.

Την ίδια ώρα, τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Και στα τρία νησιά ο υπουργός θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του λιμενικού σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ηδη με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται.

Η Ε.Ε. φοβάται μια «μεγάλη διεθνή σύγκρουση»

Η ένταση στην Ιντλίμπ της Συρίας θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη διεθνή σύγκρουση, δήλωσε την Παρασκευή ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι το μπλοκ θα εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων ασφαλείας του.

«#Idlib - Η συνεχιζόμενη κλιμάκωση στην περιοχή πρέπει να σταματήσει επειγόντως. Υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε μια μεγάλη ανοικτή διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση. Προκαλεί επίσης αφόρητα ανθρωπιστικά δεινά και θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους» δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ στο Twitter.

«Η ΕΕ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές για ταχεία αποκλιμάκωση και εκφράζει τη θλίψη της για κάθε απώλεια ζωής» πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή