Με αεροπορικές επιδρομές κατά Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ απαντά η Τουρκία στην τρομοκρατική επίθεση

Τι στοιχεία έχουν οι τουρκικές αρχές για τους νεκρούς δράστές που φέρονται να συνδέονται με το PKK. To κλεμμένο ΙΧ από την Καισάρεια και τα πλάνα από κάμερες ασφαλείας.
via Associated Press

Σειρά αεροπορικών επιδρομών με στόχο θέσεις Κούρδων ανταρτών στο Βόρειο Ιράκ εξαπέλυσε η Τουρκία, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην τρομοκρατική επίθεση έξω από την Γενική Διεύθυνση Ασφάλεια του υπουργείου Εσωτερικών Υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Κατά την επίθεση σκοτώθηκαν και οι δύο δράστες, ο ένας αφού τραυμάτισε ελαφρά δύο αστυνομικούς και κατόπιν ανατινάχθηκε ενεργοποιώντας την βόμβα που έφερε πάνω του και ο δεύτερος από πυρά αστυνομικών.

Η επίθεση στη Συνοικία Ατατούρκ είναι η πρώτη που σημειώνεται στην Άγκυρα από το 2016, όταν μια σειρά φονικών επιθέσεων είχαν συνταράξει τη χώρα και συμπίπτει με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το PKK (Εργατικό Κόμμα το Κουρδιστάν) που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση σε Τουρκία, ΗΠΑ, ΕΕ και έχει ως στόχο ένα αυτόνομο Κουρδιστάν, ανακοίνωσε πως η επίθεση έγινε από μαχητές οργάνωσης που συνδέονται με αυτό και συγκεκριμένα με την ”Ταξιαρχία των Αθανάτων”.

via Associated Press

Το δε Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως ένας από τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα το PKK, ενώ ερευνάται το παρελθόν του δεύτερου.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως είπε, κατά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατάφερε να καταστρέψει 20 στόχους και πολλά μέλη του PKK ”εξουδετερώθήκαν”.

Οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής είχαν στόχο σπήλαια και αποθήκες που χρησιμοποιεί το PKK, όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

H επιχείρηση είχε ως στόχο ”την εξουδετέρωση του PKK και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων, την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων που οργανώνονται στο Βόρειο Ιράκ εναντίον του πληθυσμού μας και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και την διασφάλιση των συνόρων μας”.

Το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw ανέφερε ότι οι επιδρομές είχαν στόχο το όρος Καντίλ κοντά στα ιρανικά σύνορα, που πιστεύεται ότι είναι προπύργιο του PKK. Το Anadolu και το Reuters αναφέρουν πως επλήγησαν στόχοι και Γκάρα, Χακούρκ και Μετίνα, σύμφωνα πάντα με τις ανακοινώσεις των τουρκικών αρχών.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που κινήθηκαν οι δράστες, τούρκος ανώτερος αξιωματούχος είπε στο BBC, πως οι δράστες είχαν κλέψει το όχημά που χρησιμοποίησαν για να φτάσουν έξω από το Υπ. Εσωτερικών, το Σάββατο στο από την πόλη Καισάρεια (260 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Άγκυρας).

Σύμφωνα με πληροφορίες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον οδηγό του αυτοκινήτου, έναν 24χρονο κτηνίατρο που οδηγούσε στην ύπαιθρο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας από την πόλη στα σύνορα με την Συρία εξετάζονται για να προσδιοριστεί από πού προέρχονται οι ύποπτοι.

via Associated Press

Κατά την ομιλία του από το βήμα της Εθνοσυνέλευσης και κατά την πρώτη του συνεδρίαση μετά την διακοπή των εργασιών τους θερινούς μήνες, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν περιέγραψε την επίθεση ως ”κύκνεια άσματα της τρομοκρατίας” συμπληρώνοντας πως ”Οι άθλιοι που έβαλαν στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών μας δεν πέτυχαν τον στόχο τους και δεν θα το πετύχουν ποτέ”.

Οι Κούρδοι βρίσκονται υπό συνεχής πίεση εδώ και χρόνια από τους τουρκικές αρχές που φυλακίζουν ηγέτες, πολιτικούς, πολίτες που οργανώνονται διεκδικώντας ένα αυτόνομο Κουρδιστάν και διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον κουρδικών βάσεων εντός της Τουρκίας και πέρα από τα σύνορα αυτής στη Συρία και το Ιράκ.

Το PKK, ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και ξεκίνησε έναν ένοπλο αγώνα κατά της τουρκικής κυβέρνησης το 1984, ζητώντας ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος εντός της Τουρκίας. Στη δεκαετία του 1990, το PKK υποχώρησε στα αιτήματά του για ένα ανεξάρτητο κράτος, ζητώντας αντ′ αυτού για περισσότερη αυτονομία για τους Κούρδους. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη σύγκρουση. Οι μάχες ξέσπασαν ξανά μετά τη λήξη της εκεχειρίας δύο ετών τον Ιούλιο του 2015.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters, Anadolu

Δημοφιλή