ΔΙΕΘΝΕΣ
05/02/2018 12:48 EET

Με τον υψηλότερο ρυθμό 12ετίας αναπτύχθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο

instamatics via Getty Images

H δραστηριότητα των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον πρώτο μήνα του 2018 με τον υψηλότερο ρυθμό 12ετίας, καθώς οι νέες παραγγελίες εκτινάχθηκαν παρά τις υψηλότερες αυξήσεις τιμών από τις επιχειρήσεις στην τελευταία επταετία, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IHS Markit.

Η Ευρωζώνη σημείωσε μία από τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων οικονομιών πέρυσι και οι πρόδρομοι δείκτες της παραπάνω έρευνας υποδηλώνουν ότι η δυναμική αυτή θα συνεχισθεί, τουλάχιστον για αρκετούς μήνες ακόμη, κάτι που αποτελεί καλό νέο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην κατεύθυνσή της να αποσύρει την πολιτική της (νομισματικής στήριξης).

Ο σύνθετος δείκτης των υπευθύνων προμηθειών (PMI) της IHS Markit, ο οποίος καταγράφει την πορεία των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών και θεωρείται ως ένας συνολικά καλός δείκτης για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αυξήθηκε στις 58,8 μονάδες από τις 58,1 μονάδες τον Δεκέμβριο και τις 58,6 μονάδες που ήταν η προκαταρκτική εκτίμηση για τον Ιανουάριο. Διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2016.

«Η ισχυρή άνοδος έχει επίσης ευρεία βάση, ενισχύοντας την προοπτική να γίνει η ανάπτυξη περισσότερο αυτοτροφοδοτούμενη, καθώς η ζήτηση αυξάνεται σε όλη την νομισματική περιοχή», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας Κρις Γουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Τα στοιχεία της έρευνας υποδηλώνουν, επομένως, ότι η Ευρωζώνη ξεκίνησε το 2018 με πολύ καλή αναπτυξιακή δυναμική και ότι αντίστοιχα σχηματίζονται πιέσεις στις τιμές. Εάν αυτά τα εντυπωσιακά στοιχεία συνεχίσουν να παρατηρούνται τους επόμενους μήνες, να αναμένετε από τους υπεύθυνους για την πολιτική (σ.σ.: την ΕΚΤ) να παίρνουν όλο και πιο πολύ θέσεις για σύσφιξη (της νομισματικής πολιτικής)».

Αν και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης απέχει ακόμη από τον στόχο του 2%, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν μειώσει στο μισό τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από το Ιανουάριο και αναμένεται να σταματήσουν εντελώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως το τέλος του έτους. Θα είναι, επομένως, ενθαρρυμένοι από την αύξηση του δείκτη τιμών των επιχειρήσεων της IHS Markit στις 54,8 μονάδες από 53,2 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.

Ο Γουίλιαμσον σημείωσε ότι τα στοιχεία για τον PMI, αν συνεχισθούν και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, θα υποδηλώνουν μία αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 1% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, που θα είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και πολύ υψηλότερη από το 0,6% που προέβλεπαν αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Reuters τον περασμένο μήνα.