Μειωμένη κατά 9% η δημοτικότητα του Πούτιν μέσα σε μια εβδομάδα, εξαιτίας της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων

Τι αναφέρουν ειδικοί αναλυτές για την πτώση των ποσοστών του ρώσου προέδρου;
PA Wire/PA Images

Η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων που ανακοίνωσε πρόσφατα η ρωσική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις και προβληματισμούς στους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά όπως φαίνεται, η προοπτική αυτή άρχισε να επηρεάζει μέσα σε σύντομο διάστημα, την δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει αποστασιοποιηθεί από το ζήτημα, θεωρώντας ότι προς το παρόν αυτό είναι ένα θέμα της ρωσικής κυβέρνησης.

Το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VICIOM) έδωσε στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα της εβδομαδιαίας δημοσκόπησης που πραγματοποίησε στο διάστημα 18-24 Ιουνίου, σε δείγμα 1000 ατόμων σε 80 και πλέον περιοχές της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά η δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου έπεσε σχεδόν εννέα ποσοστιαίες μονάδες (9%) μέσα σε μια εβδομάδα: από το 72,1% που ήταν στις 17 Ιουνίου στο 63,4% στις 24 Ιουνίου. Από την αρχή του μήνα η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν έπεσε κατά 15%.

Τον Ιούνιο σχεδόν ταυτόχρονα μερικά ερευνητικά κέντρα κατέγραψαν μια παρόμοια πτώση. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Ιδρύματος «Κοινή Γνώμη» (FOM), η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν έπεσε μέσα σε μια εβδομάδα, από τις 10 έως τις 17 Ιουνίου, από το 62% στο 54%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από το 2013.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του ερευνητικού κέντρου Levada-Centr το οποίο έχει καταχωρηθεί σύμφωνα με την ρωσική νομοθεσία στην κατηγορία των «πρακτόρων ξένης δύναμης», η δημοτικότητα του προέδρου Πούτιν παρουσιάζει επίσης πτώση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιουνίου το 24% των ερωτηθέντων εμφανίσθηκε να εγκρίνει το έργο του προέδρου Πούτιν σε σχέση με το 33% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο, το 41% μάλλον το εγκρίνει (εν σχέση με το 46% που ήταν τον Απρίλιο), το 21% μάλλον δεν το εγκρίνει (τον Απρίλιο ήταν 13%) και το 10% δεν το εγκρίνει καθόλου (τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 5%)

Μάλιστα στο ερώτημα « Η χώρα γενικά βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση ή ακολουθεί λάθος δρόμο;» το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι «η χώρα ακολουθεί λάθος δρόμο». Σε σχέση με την δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο, το ποσοστό των ερωτηθέντων που απάντησε κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξήθηκε κατά 15%. Μόνο το 8% των Ρώσων εγκρίνουν κατηγορηματικά το έργο της κυβέρνησης. Ενώ το 27% θεωρει αρνητικό το έργο της κυβέρνησης.

Ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του VICIOM Μιχαήλ Μαμόνοφ αποδίδει την πτώση της δημοτικότητας του Ρώσου προέδρου στη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει στον κόσμο η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να αυξήσει τα συνταξιοδοτικά όρια. «Η πτώση της δημοτικότητας συνεχίσθηκε για μερικές μέρες και μετά άρχισε να σταθεροποιείται, σε νέα πιο χαμηλά επίπεδα. Ο κόσμος αρχίζει να προσαρμόζεται σε μια νέα κατάσταση, υπολογίζει τα προσωπικά οφέλη και τις απώλειες που θα έχει από τις επικείμενες αλλαγές» (αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων-σ.σ) δηλώνει ο Μάμονοφ στην ιστοσελίδα του VICIOM.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή