Μειωμένες οι μάχες στο Μπαχμούτ, συνέχιση βομβαρδισμών γύρω του, λέει το Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστηρίξει ότι η πόλη έχει περάσει πλήρως στον έλεγχό τους.
UKRAINIAN ARMED FORCES via Reuters

Η Ουκρανία είπε την Τρίτη πως οι μάχες στο Μπαχμούτ είχαν μειωθεί, μα οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν γύρω του, με τα στρατεύματά της να διατηρούν ένα μικρό προγεφύρωμα στην άκρη της πόλης και τις ρωσικές δυνάμεις να διεξάγουν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στις περιοχές που ελέγχουν.

Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν πει το Σάββατο πως είχαν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό τους το Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία μετά από μήνες σκληρών μαχών. Η Ουκρανία λέει ότι έχει πραγματοποιήσει προελάσεις βόρεια και νότια της πόλης και ελπίζει να την περικυκλώσει.

«Στην πόλη Μπαχμούτ οι συγκρούσεις έχουν μειωθεί, ο εχθρός συνεχίζει να εκκαθαρίζει τις περιοχές υπό τον έλεγχό του» έγραψε στο Telegram η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ.

Επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας πως οι δυνάμεις της διατηρούν ακόμα ένα μικρό μέρος της πόλης, 15 μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, είπε πως «τα στρατεύματά μας ελέγχουν τα νοτιοδυτικά περίχωρα της πόλης, στην περιοχή Λιτάκ».

Η ίδια είπε πως οι δυνάμεις του Κιέβου είχαν σημειώσει κάποια πρόοδο «στις πτέρυγες βόρεια και νότια του Μπαχμούτ» μα δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές επιθέσεις είχαν μειωθεί ελαφρώς, είπε και πρόσθεσε: «Την ίδια στιγμή η έκταση των βομβαρδισμών παραμένει υψηλή».

Η Μόσχα λέει πως η κατάληψη του Μπαχμούτ ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω προελάσεις στο Ντονμπάς. Η Ουκρανία λέει πως η προέλασή της στα πλευρά των ρωσικών δυνάμεων είναι πιο ουσιώδης από την απόσυρσή της από το εσωτερικό του ίδιου του Μπαχμούτ, και η Ρωσία θα πρέπει να αποδυναμώσει τις γραμμές της αλλού για να στείλει ενισχύσεις ώστε να κρατηθεί η κατεστραμμένη πόλη.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή