ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20/01/2021 11:33 EET | Updated 20/01/2021 12:21 EET

Μείωση 80% στις αφίξεις προσφύγων/μεταναστών το 2020 -Αποσυμφόρηση νησιών και Έβρου κατά 60%

Στην ετήσια έκθεση του Υπ.Μετανάστευσης καταγράφεται αύξηση των απελάσεων/επιστροφών και επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. "Χρονιά ανάκτησης του ελέγχου το 2020" λέει ο Ν.Μηταράκης.

migration.gov.gr
migration.gov.gr

Κατακόρυφη  μείωση των αφίξεων προσφύγων/μεταναστών και των  διαμένοντων σε δομές της χώρας καταγράφηκε το 2020, βάσει των στατιστικών στοιχείων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επίσης επισημαίνει  την σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου που συντελέστηκε, την αύξηση επιστροφών, απελάσεων και μετεγκαταστάσεων και την επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου.

Μέσα σε ένα χρόνο, όλοι οι δείκτες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού κλείνουν με θετικό πρόσημο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και το μετέπειτα διάστημα λόγω Covid 19.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του Υπουργείου μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε μείωση των αφίξεων κατά 80% και των διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας κατά 63%.

migration.gov.gr
migration.gov.gr

 

Μεγάλη αποσυμφόρηση  καταγράφεται στα νησιά του Αιγαίου και του Έβρου (μείωση 60%) ενώ επίσης αναφέρεται σημαντική αύξηση επιστροφών-απελάσεων-μετεγκαταστάσεων (11.304 αποχωρήσεις), μεταφορών (+56%), επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου (+64%) και μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας (-43%).

Πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο σε κάθε τύπου δομές ανέρχονται σε 64.756 όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 92.383 (μείωση 30% ή 28.000 διαμένοντες).

migration.gov.gr
migration.gov.gr

 

Ο στόχος της Κυβέρνησης για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες της Περιφέρειες της χώρας επιτεύχθηκε καθώς σε όλη την Ελλάδα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το όριο του 1% σε αναλογία με το πληθυσμό των περιοχών με σταθερή μείωση ανά μήνα.  

Ειδικότερα στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση είναι μεγάλη, καθώς από 34.665 διαμένοντες τον Δεκέμβριο του 2019 πλέον ζουν 15.277, μείωση  56%.

Αναφερόμενος σε αυτές τις εξελίξεις, ο Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης σχολίασε: “Το 2020 καταγράφηκε ως χρονιά – ορόσημο στο μεταναστευτικό καθώς συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Ήταν έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης...”.  

″Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και ελέγξαμε την πανδημία. Η ολοκλήρωση εντός 2021 όλων των κλειστών / ελεγχόμενων κέντρων στα σημεία εισόδου της χώρας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της διάταξης – ντροπή για την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, ενώ παράλληλα μεταφέραμε από τις δομές των νησιών, τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το 2021, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας”.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης.