Μελβούρνη: Το μεγαλύτερο lockdown του κόσμου επιτέλους τελειώνει

Η πόλη των 5 εκατ. ανθρώπων έχει περάσει αθροιστικά 262 ημέρες, ή σχεδόν εννέα μήνες, υπό διαταγές παραμονής στο σπίτι.
Daniel Pockett via Getty Images

Εκατομμύρια άνθρωποι στη Μελβούρνη βγαίνουν από το μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown στον κόσμο την Πέμπτη, παρόλο που τα κρούσματα κορονοϊού κυμαίνονται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ.

Παμπ, εστιατόρια και καφετέριες ανοίγουν τις πόρτες τους για να υποδεχτούν κόσμο μετά 2,5 μήνες.

Από τις αρχές Αυγούστου, οι κάτοικοι της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αυστραλίας βρίσκονται σε lockdown - το έκτο κατά τη διάρκεια της πανδημίας - στην προσπάθεια περιορισμού μιας νέας έξαρσης του ιού, που πυροδοτείται από το εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος Δέλτα.

Οι αξιωματούχοι είχαν υποσχεθεί να άρουν τα lockdown μόλις οι εμβολιασμοί για άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών ξεπερνούσαν το 70% στην πολιτεία Βικτόρια, της οποίας η Μελβούρνη είναι πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η πολιτεία πέτυχε αυτόν τον στόχο, με περισσότερους περιορισμούς να χαλαρώνουν καθώς οι εμβολιασμοί έφτασαν το 80% και το 90%.

Οι παμπ και τα καφέ μπορούν να έχουν 20 πλήρως εμβολιασμένους θαμώνες σε εσωτερικούς χώρους και 50 σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα κομμωτήρια μπορούν να επιτρέψουν την είσοδο σε πέντε πελάτες ταυτόχρονα. Οι μάσκες θα είναι ακόμα υποχρεωτικές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους.

Η πόλη των πέντε εκατομμυρίων έχει περάσει αθροιστικά 262 ημέρες, ή σχεδόν εννέα μήνες, υπό διαταγές παραμονής στο σπίτι από τον Μάρτιο του 2020 - κάτι που συνιστά επίσης παγκόσμιο ρεκόρ, ξεπερνώντας το lockdown των 234 ημερών στο Μπουένος Αιρες, σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Στο μεταξύ, τα ημερήσια κρούσματα σκαρφάλωσαν στα 2.232 στη Βικτώρια την Πέμπτη, ο δεύτερος υψηλότερο αριθμός σε οποιαδήποτε περιοχή της Αυστραλίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα κρούσματα στη Νέα Νότια Ουαλία αυξήθηκαν, επίσης, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα την Πέμπτη σε 372 από 283 την προηγούμενη.

Η πολιτεία του Κουίνσλαντ βρίσκεται σε επιφυλακή, αφού κατέγραψε το πρώτο της νέο τοπικό κρούσμα μέσα σε δύο εβδομάδες - έναν ανεμβολίαστο οδηγό μεταφοράς επιβατών, που πέρασε 10 ημέρες στην κοινότητα, ενώ ήταν δυνητικά μολυσματικός.

Το Σίδνεϊ και η πρωτεύουσα της χώρας, Καμπέρα, εγκατέλειψαν τους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα αφού επιτάχυναν τους στόχους εμβολιασμού τους. Αλλες πολιτείες είναι χωρίς κρούσματα COVID ή έχουν πολύ λίγα.

Παρά το κύμα της μετάλλαξης Δέλτα, η Αυστραλία έχει καταγράψει μόνο περίπου 152.000 κρούσματα και 1.590 θανάτους από την αρχή της πανδημίας, επίδοση πολύ καλύτερη από πολλές άλλες χώρες του δικού της μεγέθους.

Δημοφιλή