Μήνυση για 2 δισ. δολάρια σε βάρος της Meta, μητρικής του Facebook, για τη βία στην Αιθιοπία

Τι υποστηρίζουν ερευνητές για τη ρητορική μίσους.
.
.
MONICAH MWANGI via REUTERS

Η Meta Platforms κατηγορείται σε αγωγή που υποβλήθηκε την Τετάρτη στην Κένυα πως επέτρεψε σε αναρτήσεις που υποκινούσαν τη βία και το μίσος από την Αιθιοπία να «ανθίσουν» στο Facebook, «ρίχνοντας λάδι στη φωτιά» του εμφυλίου στη χώρα.

Στην αγωγή, που υποβλήθηκε από δύο Αιθίοπες ερευνητές και το Katiba Institute στην Κένυα, υποστηρίζεται ότι το σύστημα συστάσεων (recommendations) του Facebook ενίσχυε τις βίαιες αναρτήσεις στην Αιθιοπία, περιλαμβανομένων αρκετών που προηγήθηκαν του φόνου του πατέρα ενός εκ των ερευνητών.

«Όχι μόνο το Facebook επιτρέπει να υπάρχει τέτοιο περιεχόμενο στην πλατφόρμα, του δίνουν προτεραιότητα, και βγάζουν χρήματα από τέτοιο περιεχόμενο. Γιατί επιτρέπεται να το κάνουν αυτό;» είπε η Μέρσι Μουτέμι, δικηγόρος που αντιπροσωπεύει τους δύο ερευνητές από την Αιθιοπία, σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι.

Στην αγωγή επίσης αναφέρεται πως η Meta δεν μερίμνησε επαρκώς ως προς την εκπαίδευση των αλγορίθμων της για τον εντοπισμό επικίνδυνων αναρτήσεων και την πρόσληψη προσωπικού για την επιτήρηση περιεχομένου για τις γλώσσες που καλύπτονταν από το moderation hub της για την περιοχή, στο Ναϊρόμπι.

Η Έριν ΜακΠάικ, εκπρόσωπος της Meta, είπε πως η ρητορική μίσους και η υποκίνηση βίας ήταν κατά των κανόνων του Facebook και του Instagram.

To ανεξάρτητο Oversight Board της Meta είχε προτείνει πέρυσι να εξεταστεί το πώς το Facebook και το Instagram έχουν χρησιμοποιηθεί για την εξάπλωση περιεχομένου που αυξάνει τον κίνδυνο βίας στην Αιθιοπία.

Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να διατάξει τη Meta να προβεί σε έκτακτες ενέργειες για τον υποβιβασμό του βίαιου περιεχομένου, την αύξηση του προσωπικού στο Ναϊρόμπι και τη δημιουργία ταμείων αποκατάστασης περίπου δύο δισ. δολαρίων για διεθνή θύματα βίας που έχει υποκινηθεί στο Facebook.

Ο πατέρας του Άμπρχαμ Μέαρεγκ, ενός εκ των ερευνητών, βρέθηκε μπροστά σε ύβρεις ρατσιστικού χαρακτήρα και εκκλήσεις για τον θάνατό του σε αναρτήσεις στο Facebook τον Οκτώβριο του 2021, που έλεγαν πού ζούσε, σύμφωνα με την αγωγή. Όπως υποστηρίζεται, ο Άμπρχαμ τις ανέφερε άμεσα στο Facebook, μα η εταιρεία δεν τις αφαίρεσε όπως έπρεπε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν τις αφαίρεσε γενικότερα. Ο πατέρας του Άμπρχαμ, καταγωγής από το Τιγκράι, δολοφονήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την αγωγή. Ο Άμπρχαμ είπε στο Reuters πως θεωρεί τη Meta «απευθείας υπεύθυνη» για τον θάνατο του πατέρα του.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή