ΔΙΕΘΝΕΣ
19/01/2020 09:52 EET

Μέρκελ-Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία για την Λιβύη και περιφερειακά ζητήματα

Η συζήτηση έγινε την παραμονή της Διάσκεψης του Βερολίνου.

YUI MOK via Getty Images
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν για την Λιβύη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Λιβύη και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως αναφέρει η Διεύθυνση. 

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, η συζήτηση έγινε την παραμονή της Διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη, η οποία επιδιώκει μια ισχυρότερη δέσμευση από τους περιφερειακούς παράγοντες για την κατάπαυση του πυρός στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο, ώστε να ανοίξει το δρόμο για μια πολιτική λύση.

Η Μέρκελ κάλεσε ηγέτες από τις ΗΠΑ, την Ρωσία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ιταλία, την ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη. Επιπλέον, η Γερμανία έχει καλέσει την Αφρικανική Ενωση, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Δημοκρατία του Κονγκό, την Αλγερία, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, η οποία πρόσφατα υπέγραψε μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση εθνικής ενότητητας του Φαγεζ αλ Σάρατζ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Μέρκελ τους καλεί εν μέσω μιας εύθραυστης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης και των πιστών δυνάμεων στον πολέμαρχο της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ.

Διαβάστε επίσης

Οι ισορροπίες της συνόδου του Βερολίνου για τη Λιβύη

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν για κίνδυνο επανεμφάνισης της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, αν πέσει η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, όπως αναφέρει άρθρο στο Politico. 

Πηγή: Anadolu