ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26/06/2018 10:19 EEST

Μέσω... Καραμανλή τα κεντροαριστερά ανοίγματα του Μητσοτάκη

Eurokinissi

Μια λιτή ανακοίνωση για την αλλαγή σκυτάλης στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κ.Καραμανλής» ήταν αρκετή για να ξεκινήσει η συζήτηση - για πολλοστή φορά - για την... εν αναμονή μεταγραφή της πρώην υπουργού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άννας Διαμαντοπούλου στη ΝΔ.

Αφορμή, η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να τοποθετήσει στο γαλάζιο «think tank» νέο διευθυντή τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, ο οποίος αντικαθιστά την μέχρι σήμερα Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Κωνσταντίνα Μπότσιου, η οποία θα παραμείνει σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ως σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Η προηγούμενη διαδρομή του κ.Μαστρογεωργίου ως στενού συνεργάτη της πρώην υπουργού Παιδείας και μέχρι πρότινος διευθυντής στο Δίκτυο που είχε ιδρύσει η κ. Διαμαντοπούλου με αντικείμενο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, έστω και εξ´ αντανακλάσεως, επανέφερε στο προσκήνιο παλαιότερες συζητήσεις για πιθανή συνεργασία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άννα Διαμαντοπουλου.

Αν και ο ίδιος ο Γιάννης Μαστρογεωργίου ξεκαθάριζε ότι η Άννα Διαμαντοπούλου δεν γνώριζε τίποτα για την πρόταση που δέχθηκε απο τον προεδρο της ΝΔ, πολλοί ήταν εκείνοι που έφεραν στη μνήμη τους, τις προσπάθειες προσέγγισης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το λεγόμενο «μεταρρυθμιστικό κέντρο».

Τον Σεπτέμβριο του 2016, η κοινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη της Άννας Διαμαντοπούλου και του Σταύρου Θεοδωράκη στην παρουσίαση βιβλίου για την Παιδεία, ήταν για κάποιους η αρχή του φλερτ με την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ έπλεξε το εγκώμιο της άλλοτε υπουργού Παιδείας καυτηριάζοντας το «ξήλωμα» της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που φέρει την υπογραφή της από την νυν κυβέρνηση.

Λίγους μήνες αργότερα, οι αρχικοί συμβολισμοί οδήγησαν σε μια κατ´ ιδίαν συνάντηση των δυο και μάλιστα στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ.

 Ήταν Φεβρουάριος του 2016 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόταν στο γραφείο του την Άννα Διαμαντοπούλου για να ακούσει την πρόταση του «Δικτύου» για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η φωτιά δεν άργησε να ανάψει με σειρά σεναρίων να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, είτε τοποθετώντας την κυρία Διαμαντοπούλου στα γαλάζια ψηφοδέλτια, είτε βάζοντας το όνομα της σε θέση ευθύνης σε μία αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ.

Σε εκείνη τη συνάντηση, την πρόταση του Δικτύου παρουσίασε, μεταξύ άλλων, και ο στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου, Γραμματέας Τομέα Τύπου & Επικοινωνίας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2004-05 Γιάννης Μαστρογεωργίου...