ΔΙΕΘΝΕΣ
16/12/2019 12:55 EET | Updated 16/12/2019 13:03 EET

Μυστήριο με άνοιγμα τάφου υψηλόβαθμου Ναζί στο Βερολίνο

Η αστυνομία ψάχνει να βρει ποιοι άνοιξαν τον τάφο του Ράινχαρντ Χάιντριχ.

ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία του Βερολίνου προσπαθεί να βρει ποιοι άνοιξαν τον ασημάδευτο τάφο του Ράινχαρντ Χάιντριχ, αξιωματικού των SS και κορυφαίου αξιωματούχου του Τρίτου Ράιχ, που σκοτώθηκε από Τσέχους αντιστασιακούς το 1942.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, εργαζόμενος στο νεκροταφείο, στο κεντρικό Βερολίνο, ανακάλυψε ότι ο τάφος είχε ανοιχτεί την Πέμπτη. Ωστόσο δεν αφαιρέθηκαν οστά, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Χάιντριχ ήταν ένας από τους ενορχηστρωτές της εξόντωσης των Εβραίων της Ευρώπης- μάλιστα είχε προεδρεύσει στη συνάντηση της Βάνζεε τον Ιανουάριο του 1942, όπου σχεδιάστηκε η «Τελική Λύση».

Οι συμμαχικές δυνάμεις κατοχής στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είχαν ορίσει ότι οι τάφοι γνωστών Ναζί αξιωματούχων θα έμεναν ασημάδευτοι για να αποφευχθεί η μετατροπή τους σε «χώρους προσκυνήματος» νεοναζί. Ως εκ τούτου, θεωρείται πως οι δράστες του περιστατικού είχαν πληροφόρηση εκ των έσω για τη θέση του.

 

DEA PICTURE LIBRARY via Getty Images

 

Ένα παρεμφερές περιστατικό έλαβε χώρα το 2000 στο νεκροταφείο Νικολάι του Βερολίνου, όταν μια αριστερή οργάνωση άνοιξε έναν τάφο που, όπως υποστήριξε, ανήκε στον Χορστ Βέσελ- έναν Ναζί που δολοφονήθηκε το 1930 και στη συνέχεια θεωρήθηκε μάρτυρας, σε βαθμό που τιμήθηκε με σχετικό ύμνο. Η οργάνωση ισχυρίστηκε πως είχε πετάξει το κρανίο στον ποταμό Σπρέε, ωστόσο η αστυνομία το διέψευσε αυτό, λέγοντας πως ο τάφος ανήκε στον πατέρα του Βέσελ και δεν αφαιρέθηκαν οστά.

 

Photo 12 via Getty Images

 

Ο Χάιντριχ, γνωστός και ως «Χασάπης», είχε ηγηθεί του Κεντρικού Γραφείου Ασφαλείας του Ράιχ υπό τον Χάινριχ Χίμλερ, επικεφαλής των SS. Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε χαρακτηρίσει τον Χάιντριχ ως «ο άνθρωπος με τη σιδερένια καρδιά»- πολλοί ιστορικοί τον θεωρούν ίσως τη «σκοτεινότερη» φιγούρα του ναζιστικού καθεστώτος, καθώς, μεταξύ άλλων, ήταν ιδρυτής της SD (Sicherheitsdienst- οργάνωση με αντικείμενο την εκμηδένιση της αντίστασης στο ναζιστικό κόμμα) και διοργανωτής της «Kristallnacht» (Νύχτα των Κρυστάλλων- σειρά επιθέσεων εναντίον Εβραίων στη Γερμανία και την Αυστρία τον Νοέμβριο του 1938). Ακόμη, ήταν υπεύθυνος για τα Einsatzgruppen - τις ομάδες εκτέλεσης των SS. Κυβέρνησε τη Βοημία και τη Μοραβία μέχρι τον Μάιο του 1942, όταν Τσέχοι αντιστασιακοί επιτέθηκαν στη λιμουζίνα. Ο ίδιος πέθανε αργότερα από τα τραύματά του.

Σε αντίποινα οι Ναζί κατέστρεψαν τα χωριά Λίντιτσε και Λετσάκι, σκοτώνοντας τους ενήλικους και εφήβους άνδρες και στέλνοντας τις γυναίκες και τα παιδιά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.