Μεταναστευτικό - Data ΟΗΕ: Πολλοί άνδρες και παιδιά, λιγότερες γυναίκες στη Μεσόγειο το 2023

Η καταγραφή των data από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εντείνει τις ανησυχίες ενόψει και των πληροφοριών για πολλά παιδιά στο αλιευτικό που βυθίστηκε στην Πύλο.

Η HuffPost Greece αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο τα Open Data και το data journalism, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ODECO.

unhcr.org

Τα καταγεγραμμένα στοιχεία (data) της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο προσφέρουν ασφαλή συμπεράσματα, πέρα από υποθετικά σενάρια ή προσωπικές εκτιμήσεις.

1. «Κόμβος» η Τουρκία - Προορισμός (και) η Ελλάδα

Η Τουρκία παραμένει βασικός «διαμετακομιστικός σταθμός» για διακινητές, καθώς το εύρος των ακτών της επιτρέπει να κρύβονται με ευκολία και να αλλάζουν κατά περίπτωση τα σημεία των αναχωρήσεων, είτε εν αγνοία - είτε υπό την ανοχή των τουρκικών αρχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν από το τουρκικό έδαφος με προορισμό τον Εβρο και πολλά νησιά στο Αιγαίο, ή ακόμα και την Κύπρο, αναχωρώντας από διαφορετικά σημεία σε όλο το μήκος των τουρκικών ακτών, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το Καστελόριζο.

2. Διακίνηση μέσω θαλάσσιων οδών στη Μεσόγειο - Λίγοι από τη στεριά

Η σταδιακή θωράκιση των χερσαίων συνόρων με υποδομές παρακολούθησης και τoίχους, όπως στον Έβρο, είναι ήδη γνωστό ότι έχει στρέψει τους διακινητές στις θαλάσσιες οδούς.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία στον χάρτη παραπάνω, αλλά και από την συνολική εικόνα των αφίξεων στη Μεσόγειο: στην Ελλάδα ένας στους πέντε πρόσφυγες/μετανάστες (κατά προσέγγιση) φτάνει μέσω χερσαίων οδών, ενώ οι πολλοί από τη θάλασσα. Σε επίπεδο Μεσογείου, οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Ελάχιστοι διασχίζουν τα σύνορα με τα πόδια ή οδικώς, με αποτέλεσμα να βρίσκονται οι μετανάστες στο έλεος των διακινητών.

unhcr.org

3. Πολλοί άνδρες και παιδιά, λιγότερες γυναίκες στη Μεσόγειο το 2023

«Λεπτομέρεια» με σημασία, που επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο στην περίπτωση του ναυαγίου της Πύλου. 7 στους 10 μετανάστες/πρόσφυγες είναι άνδρες, 2 στους 10 είναι παιδιά και μόλις 1 στους 10 είναι γυναίκα.

Κάπως έτσι εκφράζεται η «υποψία» ότι υπήρχαν πάνω από 100 παιδιά στα αμπάρια του αλιευτικού που ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ είναι γνωστό ότι οι ροές με ασυνόδευτα παιδιά δεν σταμάτησαν ποτέ.

unhcr.org
HuffPost Greece

Δημοφιλή