Η ψήφιση των μέτρων θα κρίνει την αξιολόγηση της τρόικας

Η ψήφιση των μέτρων θα κρίνει την αξιολόγηση της τρόικας
Sooc

«Αξιολόγησαν, σημείωσαν, αλλά δεν μίλησαν» ήταν το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα για τον έλεγχο που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες τα τεχνικά κλιμάκια στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας, οι οποίοι αναχώρησαν εχθές από την Αθήνα, κατά την παραμονή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έβαλαν στο μικροσκόπιο τα δημοσιονομικά στοιχεία τόσο του 2014, όσο και του 2015 και κράτησαν αρκετές σημειώσεις, ώστε να ενημερώσουν τους επικεφαλής της τρόικας, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες,.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, απέφυγαν να σχολιάσουν την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά και τις προβλέψεις που έχουν γίνει για το 2015. Ακόμα περισσότερο, απέφυγαν να πουν τη γνώμη τους αναφορικά με τη δημοσιονομική απόδοση που θα έχουν τα μέτρα που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2015.

Πλέον τα στοιχεία που συγκέντρωσαν, τα τεχνικά κλιμάκια θα τα παραδώσουν στους επικεφαλής της τρόικας, ώστε εκείνοι να προετοιμάσουν τη διαπραγματευτική τους γραμμή για τον επόμενο γύρο της αξιολόγησης.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Ελλάδα, προς το παρόν οι δανειστές έχουν πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Αυτό περιλαμβάνει την επιστροφή τους στην Αθήνα, είτε στις αρχές Ιανουαρίου (εφόσον η Βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας), είτε στα μέσα Φεβρουαρίου όταν θα έχουν γίνει εκλογές και υπάρχει νέα κυβέρνηση.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του πρώτο σεναρίου, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση μέχρι και την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup για την καινούργια χρονιά στις 26 Ιανουαρίου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την “επόμενη ημέρα” του προγράμματος.

Στη δεύτερη περίπτωση όμως τα πράγματα μοιάζουν πιο δύσκολα. Όπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, το δεύτερο σενάριο θα οδηγήσει σε μια διαπραγμάτευση «εξπρές» , ώστε αυτή να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος της παράτασης που έχει δοθεί στο υφιστάμενο μνημόνιο (τέλη Φεβρουαρίου).

Σε αντίθετη περίπτωση η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει ακόμα μια παράταση, χωρίς όμως να θεωρείται δεδομένο ότι οι δανειστές θα συμφωνήσουν και η νέα παράταση να έχει τόσο περιορισμένη διάρκεια.

Ωστόσο, άγνωστο «X» σε αυτή τη δύσκολη εξίσωση αποτελεί η ψήφιση των νέων μέτρων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι εφόσον η Βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), τότε μέσα στον Ιανουάριο μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση το πακέτο των νέων μέτρων που απαιτεί η τρόικα.

Κυβερνητική παράγοντες εκτιμούν ότι με νωπή την ψήφο για την εκλογή Προέδρου, δεν θα υπάρξει θέμα καταψήφισης των νέων μέτρων. Ωστόσο, η λύση της εξίσωσης δυσκολεύει στην περίπτωση που δεν εκλεγεί ΠτΔ και η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Αυτή τη στιγμή θεωρείται αδύνατο να προβλεφθεί αν το πακέτο των νέων μέτρων, όχι μόνο θα ψηφιστεί, αλλά και αν θα κατατεθεί στη Βουλή, γεγονός που θα κρίνει και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η τρόικα, αναφορικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής Οικονομίας, αλλά και την ενεργοποίηση της εναλλακτικής γραμμής ρευστότητας, που έχει σχεδιάσει η Ευρωζώνη.

Δημοφιλή