Μητσοτάκης από Χίο: Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών

"Η οικονομική μας πολιτική φέρνει αποτελέσματα και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο", τόνισε ο Πρωθυπουργός - "Μονόδρομος η διαρκής επένδυση στις Ε.Δ."
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Χίο μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Χίο μίλησε για το διακύβευμα των ευρωεκλογών
Dimitris Papamitsos

Στο διακύβευμα των Ευρωεκλογών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση πολιτών στη Χίο, όπου και πραγματοποιεί σήμερα περιοδεία.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτών των εκλογών», τόνισε ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ. Απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι αυτές οι κάλπες είναι μία ευκαιρία να σταλεί μήνυμα αμφισβήτησης της κυβερνητικής σταθερότητας, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «σηκώνουμε το γάντι της πρόκλησης.»

Η εκτίμηση του είναι ότι οι πολίτες θα στείλουν και πάλι μήνυμα ότι ουσιαστικά τίποτα δεν έχει αλλάξει από την εντολή που έδωσαν τον περασμένο Ιούνιο για μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

«Διότι αν η πρώτη τετραετία, φίλες και φίλοι, ήταν μια τετραετία στην οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλές κρίσεις -και νομίζω ότι τα βγάλαμε πέρα με αρκετή επιτυχία-, η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία των μεγάλων δομικών αλλαγών που θα βάλουν για τα καλά την Ελλάδα σε τροχιά προσέγγισης με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «αυτές οι ευρωεκλογές είναι τόσο σημαντικές και γιατί δεν πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ούτε με αδιαφορία, ούτε προεξοφλώντας ενδεχομένως ένα θετικό εκλογικό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.»

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να μην αντιμετωπιστούν οι ευρωεκλογές με χαλαρότητα
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να μην αντιμετωπιστούν οι ευρωεκλογές με χαλαρότητα
Dimitris Papamitsos

″Λύσαμε το μεταναστευτικό πρόβλημα”

Παραμένοντας πάντα στα εκλογικά διλήμματα, μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και για το ρόλο της χώρας.

«Η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτή τη μετεξέλιξη της Ευρώπης σε νέα γεωπολιτική δύναμη. Έχουμε λόγο και συμφέρον να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Σκεφτείτε πόσο ωφελημένη, για παράδειγμα, θα είναι η Ελλάδα αν καταφέρουμε και εξασφαλίσουμε, δημιουργήσουμε ένα νέο αμυντικό ταμείο, το οποίο θα χρηματοδοτεί κοινές αμυντικές δαπάνες για την αμυντική θωράκιση της Ευρώπης. Αυτό θα είναι μεγάλο όφελος για την πατρίδα μας.

Σκεφτείτε πόσο ωφελημένοι θα είμαστε αν καταφέρουμε να πείσουμε την Ευρώπη ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει να υπάρχει ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει διαχρονικά σημαντικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν προκειμένου η Ευρώπη να ενισχυθεί αναπτυξιακά και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στο θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Όλοι οι φορείς με τους οποίους συναντήθηκα αλλά και οι κάτοικοι στον δρόμο με τους οποίους συνομίλησα δεν μου μίλησαν για το πρώτο πρόβλημα για το οποίο μου μιλούσαν πριν από πέντε χρόνια, που είναι το μεταναστευτικό, το οποίο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε και το έλυσε.

Και με τη συνδρομή του Νότη Μηταράκη, ως πρώτου Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, έχουμε καταφέρει πια και αυτό το πολύ δύσκολο πρόβλημα για όλη την Ευρώπη το έχουμε βάλει σε μια τάξη έτσι ώστε να μπορούμε εμείς ως Ελληνική Κυβέρνηση, ως ελληνική πολιτεία, να ελέγχουμε ποιοι μπαίνουν στην πατρίδα μας και όχι οι λαθροδιακινητές.

Και θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ», πρώτα και πάνω από όλα, στο Λιμενικό μας για τη σπουδαία δουλειά την οποία κάνει 365 μέρες το χρόνο, αλλά και σε όλες τις υπηρεσίες οι οποίες συνεργάζονται έτσι ώστε να μπορούμε πια να είμαστε η μόνη ίσως χώρα στην οποία σε αυτή την προεκλογική περίοδο, ενόψει ευρωεκλογών, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι πρώτο ζήτημα συζήτησης», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες της Χίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με πολίτες και καταστηματάρχες της Χίου
Dimitris Papamitsos

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του μίλησε αναλυτικά για το έργο της κυβέρνησης τους πρώτους 10 μήνες της δεύτερης τετραετίας, εστιάζοντας σε θέματα οικονομίας και κοινωνικής πολιτικής, όπως στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων.

«Είναι μια οικονομική πολιτική η οποία φέρνει αποτελέσματα και η οποία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο. Μη δώσουμε λοιπόν την ευκαιρία στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου σε κάποιους να ισχυριστούν ότι αυτή η πορεία προόδου της χώρας πρέπει με κάποιο τρόπο να διαταραχθεί. Δεν θα συμβεί αυτό», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Χίο, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ενώ απηύθυνε νέο κάλεσμα συστράτευσης, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση με χαλαρότητα ή αδιαφορία.

«Στις κάλπες, λοιπόν, της 9ης Ιουνίου θέλω να ζητήσω απ’ όλες και απ’ όλους να ξανακάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συσπείρωσης της παράταξής μας. Να πάμε να ψηφίσουμε. Να μην αντιμετωπίσουμε αυτές τις εκλογές με οποιαδήποτε αίσθηση χαλαρότητας ή αδιαφορίας».

Για τη διαρκή επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις μίλησε από τη Χίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για τη διαρκή επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις μίλησε από τη Χίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Dimitris Papamitsos

Στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Χίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε τον επίσημο εορτασμό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, προστάτη του Στρατού Ξηράς, στο στρατόπεδο «Γκιάλα».

«Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας»

Ειδικότερα παρέστη στη δοξολογία των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι, ενώ μετά την ολοκλήρωση της τελετής συνομίλησε με εθνοφύλακες που υπηρετούν στη Χίο και ενημερώθηκε για τα οπλικά συστήματα που διαθέτει η μονάδα. Στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κυβερνητική επιλογή για συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις:

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, που από το 1864 είναι ο προστάτης του Ελληνικού Στρατού.

Στο πρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε όλες τις γυναίκες και τους άντρες του Ελληνικού Στρατού, των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Εθνοφύλακές μας, το πολιτικό μας προσωπικό, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα μας.

Η συνεχής επένδυση στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μονόδρομος σε αυτές τις εποχές της μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας. Είναι μια στρατηγική επιλογή, την οποία η κυβέρνησή μας υπηρετεί απαρέγκλιτα εδώ και μία πενταετία.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία αλλά ταυτόχρονα υπηρετούν και έναν πολύ σημαντικό ρόλο εν καιρώ ειρήνης, παρέχοντας από υγειονομικές υπηρεσίες μέχρι την κατασκευή μικρών έργων υποδομής και από τις αερομεταφορές, σε περιπτώσεις ιατρικής ανάγκης, μέχρι την υποστήριξη σε συνθήκες κλιματικής κρίσης.

Και ακριβώς γι’ αυτόν το ρόλο, για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στην πατρίδα, κ. Αρχηγέ, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες σας είμαστε ευγνώμονες και ευχόμαστε στον Ελληνικό Στρατό, στον Στρατό Ξηράς, χρόνια πολλά».

Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την πορεία υλοποίησης έργων υποδομής στο νησί της Χίου
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για την πορεία υλοποίησης έργων υποδομής στο νησί της Χίου
Dimitris Papamitsos

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Δημαρχείο της Χίου με τους Δημάρχους Χίου Γιάννη Μαλαφή, Ψαρών Κώστα Βρατσάνο και Οινουσσών Γιώργο Δανιήλ και εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε για ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος και τη δραστική μείωση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ στη συνέχεια μετέβη στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου όπου και συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή.

″Στο τέλος της τετραετίας όλα τα βασικά έργα υποδομής στο νησί θα έχουν ολοκληρωθεί”

Στο πλαίσιο των συζητήσεων έγινε ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης και τις εκκρεμότητες για την περάτωση και πλήρωση του φράγματος Κόρης Γεφύρι, την κατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου, την επέκταση του διαδρόμου του κρατικού αερολιμένα «Όμηρος» και την αναδιαρρύθμιση - επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του αεροσταθμού.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι έχουμε ήδη ενημερωθεί λεπτομερώς για την εξέλιξη των έργων. Θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχει παρακολούθηση και στο επίπεδο του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Ξέρω ότι ειδικά για το φράγμα, είναι ένα έργο πονεμένο, με βαριά ιστορία, πιστεύω όμως ότι τουλάχιστον έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη για το τι πρέπει να γίνει από δω και στο εξής ώστε το έργο να ολοκληρωθεί», σημείωσε ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα του αεροδρομίου στο εργοτάξιο του οποίου μετέβη όπου και ενημερώθηκε για την επέκταση του βόρειου άκρου του διαδρόμου και για τα έργα που είναι σε εξέλιξη στο κεντρικό κτίριο του αεροδρομίου.

«Ξέρω ότι είχαμε ορισμένες καθυστερήσεις αλλά είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το κτίριο φαίνεται να προχωράει με μεγάλη ταχύτητα και νομίζω ότι έχουμε πια κι έναν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν στο διάδρομο», δήλωσε μεταξύ άλλων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο τέλος της τετραετίας όλα τα βασικά έργα υποδομής στο νησί θα έχουν ολοκληρωθεί.

Αναφορά έκανε και στην έλευση τουριστών από την Τουρκία, κάτι που ενισχύει την τοπική οικονομία.

«Από εκεί που παλιά συζητούσαμε για το πώς θα περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση, τώρα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να υποδεχόμαστε τουρίστες από την Τουρκία, με τη διευκόλυνση της βίζας, έτσι ώστε να στηριχτεί ακόμα περισσότερο η τοπική κοινωνία για όλο το χρόνο. Οπότε μιλάμε πια για ένα τελείως διαφορετικό τοπίο, μια διαφορετική κατάσταση στο χώρο».

Κατά την παραμονή του στη Χίο, ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε επίσης στο Μουσείο των Σφαγών, στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, όπου ξεναγήθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο στην έκθεση για τη Σφαγή της Χίου, που έλαβε χώρα το 1822.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Κέντρο Έρευνας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου και ξεναγήθηκε.

Δημοφιλή