ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/11/2020 13:56 EET | Updated 05/11/2020 14:00 EET

Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο την ζωή συμπολιτών μας»

Ο πρωθυπουργός εξήγησε γιατί πήρε τώρα την απόφαση για νέο καθολικό lockdown, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Anadolu Agency via Getty Images
5 Noεμβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την επιβολή lockdown ενόψει πανδημίας, ενώ δίπλα του κάθεται ο γιατρός-λοιμωξιολόγος και ακαδημαϊκός Σωτήρης Τσιόδρας. (Photo by GR Prime Ministry Press Office/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας –για φοβερή ταχύτητα μετάδοσης του κορονοϊού έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας - ήταν αυτά που υποχρέωσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λάβει τώρα την απόφαση για νέο καθολικό «κλείσιμο» της χώρας. Χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί ακόμα επιστημονικά αυτή η συμπεριφορά του φονικού ιού, αλλά που οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της ήδη μεγάλης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτέλεσε μονόδρομο για την κυβέρνηση να πάρει τώρα την απόφαση για lockdown. «Επιλέγω να πάρω δραστικά μέτρα παρά αργότερα», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας το νέο «κλείσιμο» για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, εξηγώντας παράλληλα ότι με τα δεδομένα έδειχναν ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα έπρεπε να νοσηλευθούν πάνω από 1000 πολίτες με περισσότερους από 150 να χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο την ζωή συμπολιτών μας», τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να μην αφήσει το σύστημα υγείας να φτάσει στα όρια του και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μέτρα θα αποδώσουν. Ένα άλλο κριτήριο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του πρωθυπουργού ήταν και η ανάγκη να λειτουργήσει η αγορά τον Δεκέμβριο.

Για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων τώρα που μπαίνει ξανά «λουκέτο» στο μεγαλύτερο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχουν διαθέσιμα 37 δισ. ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, ενώ τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων θα ανακοινώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Anadolu Agency via Getty Images
5 Noεμβρίου 2020. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει την επιβολή lockdown ενόψει πανδημίας, ενώ δίπλα του κάθεται ο γιατρός-λοιμωξιολόγος και ακαδημαϊκός Σωτήρης Τσιόδρας. (Photo by GR Prime Ministry Press Office/Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων και τη μεγάλη διαφορά σε σύγκριση με το lockdown της άνοιξης, το γεγονός δηλαδή ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι ήταν ένα θέμα που δίχασε και τα μέλη της επιτροπής των ειδικών. Μετά όμως από συνεχείς συσκέψεις, μελέτη των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την συμβολή των παιδιών στη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και τελικά ψηφοφορία, κρίθηκε αναγκαίο τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά να παραμείνουν ανοιχτά. Ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αλλά και στις απαντήσεις του στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, τόνισε αρκετές φορές τους κινδύνους από τα fake news, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε ξανά τον χαρακτηρισμό «ψεκασμένοι» για αυτούς που αμφισβητούν την ύπαρξη του φονικού ιού. «Μία βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να υπογραμμίζει ότι «ο ιός είναι εδώ, η πάλη μαζί του συνεχίζεται. Να αποφύγουμε το στίγμα και να επιλέξουμε την σύμπνοια». Παράλληλα ο καθηγητής έκανε την εκτίμηση ότι έως τον Φεβρουάριο του 2021 θα χάσουν τη ζωή τους σε παγκόσμιο επίπεδο 2-4 εκατ. άνθρωποι.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια, ενώ ζήτησε να μην είναι αιτία αντιπαράθεσης τα επιστημονικά δεδομένα. «Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άποψή του. Tις πολιτικές αποφάσεις τις παίρνει η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά και αναλαμβάνω την ευθύνη των αποφάσεων αυτών. Αλλά τα επιστημονικά δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. 

Σε ερώτηση για αν υπάρξει πιθανότητα να χρειαστεί να γίνεται επιλογή από τους γιατρούς για το ποιοι ασθενείς θα διασωληνωθούν αν υπάρξει μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι λαμβάνονται αυτά τα μέτρα ακριβώς για να μην χρειαστεί να γίνει κάτι που έχει ήδη γίνει σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον Σωτήρη Τσιόδρα, η μεγάλη περιπέτεια με τον κορονοϊό θα τελειώσει μόνο όταν βγει το εμβόλιο ή τα εμβόλια. Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να πειστούν οι πολίτες ότι το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, ανακοίνωσε ότι εκπονείται σχέδιο ταχύτατου εμβολιασμού και ότι θα υπάρξει και κέντρο μαζικού εμβολιασμού, καθώς η χορήγηση του θα χρειαστεί ειδικό σχεδιασμό με πολλές παραμέτρους.

Για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε πολλές φορές, ένα θέμα που έχει προκαλέσει και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι ειδικοί ζήτησαν την ενίσχυση των ΜΜΜ και ότι η κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε προς αυτή την κατεύθυνση. Σημείωσε όμως ότι λόγω του ρόλου τους είναι δεδομένο ότι θα κινούνται μαζικά οι πολίτες, για αυτό και είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να αποφευχθεί η συγκέντρωση αρκετών πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το μεγάλο λάθος που έγινε ήταν αυτό του εφησυχασμού αμέσως μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, ενώ συμπλήρωσε ότι αν γύριζε το χρόνο πίσω ίσως να έπαιρνε νωρίτερα μέτρα για να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, τα μέτρα θα αποδώσουν, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά δεν σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο θα επανέλθει αμέσως η χώρα στην κανονικότητα. Είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει όσους πληγούν οικονομικά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.