ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12/04/2018 15:25 EEST | Updated 12/04/2018 21:04 EEST

Μητσοτάκης: Η διγλωσσία της κυβέρνησης δημιουργεί εθνικό ζήτημα στη χώρα

SOOC

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τη θέση της στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους ξένους ανταποκριτές που εργάζονται στη χώρα.

«Ο έτερος κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Έχω θέσει το πλαίσιο για μία ενδεχόμενη συμφωνία. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνταγματική αναθεώρηση και η αντιμετώπιση των θεμάτων αλυτρωτισμού και εθνικής ταυτότητας.

Η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με τελείως λάθος τρόπο. Δεν ξέρω αν ήθελε να το λύσει ή να δημιουργήσει πρόβλημα στη ΝΔ. Δίχασε την κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας πως αντί η κυβέρνηση να διαμορφώσει μία εθνική θέση, άσκησε μυστική διπλωματία.

SOOC

Σε ερώτηση μάλιστα για το αν θα δεσμεύει την ΝΔ μία συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή και η οποία θα ψηφιστεί παρά τη διαφωνία της ο κ. Μητσοτάκης απάντηση πως προφανώς οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τις χώρες.

«Θα εκφράσουμε τη διαφωνία μας στη Βουλή αν η λύση δεν θέτει ως προαπαιτούμενο την συνταγματική αναθεώρηση», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε σχέση με την ένταση στο Αιγαίο και την τουρκική προκλητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως σε καμία περίπτωση δε θα είχε ως υπουργό Άμυνας τον Πάνο Καμμένο.

«Δεν θα είχα τον κ. Καμμένο υπουργό. Η αφόρητη κυβερνητική διγλωσσία δημιουργεί μείζον εθνικό ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας είναι αδύναμος και αναγκάζεται να κρατήσει υπουργό τον Καμμένο αλλά το κόστος για τη χώρα είναι μεγάλο. Άλλα λέει το υπουργείο Άμυνας και άλλα το Μέγαρο Μαξίμου», σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κράτησε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους αναφορικά με τα όσα ακούγονται και γράφονται περί θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

SOOC

«Δε θέλω να μπω σε υποθετικά σενάρια, ούτε θέλω να γίνω μάντης κακών. Ο δημόσιος διάλογος για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο δεν εξυπηρετεί κατ′ ανάγκην εθνικούς σκοπούς. Είναι απαραίτητο για μία γρήγορη αποκλιμάκωση, η Τουρκία να εγκαταλείψει αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη συμφωνία της Λωζάνης και να αντιμετωπίσει επιτέλους το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Το ανέδειξα στο ΕΛΚ και θα συζητηθεί και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Είμαι φανατικός εχθρός της λογικής να ανεβάζουμε τους τόνους για να τονώσουμε εθνικιστικά ένστικτα.

Οι χαμηλότεροι τόνοι είναι επιβεβλημένοι», ξεκαθάρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με τα γεγονότα στη Συρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων, η οποία γίνεται και πιο αποκρουστική έναντι αμάχων, όπως είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την διαρκή ανησυχία του για τις μεταναστευτικές ροές.

Κατηγορηματικά όχι απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ σε ερώτηση για το αν το σχέδιο της ΝΔ για το δημόσιο τομέα περιλαμβάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. «Στο σχέδιο μας δεν υπάρχουν απολύσεις. Υπάρχει αξιολόγηση, αναδιάταξη δομών δημοσίου όπως έγινε όταν ήμουν υπουργός.

Χρειάζεται δραστική αξιολόγηση εσωτερικών διαδικασιών δημοσίου για να μειωθεί η γραφειοκρατία. Δραστικό σχέδιο εφαρμογής εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Θα έχω την ευκαιρία τις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσω αναλυτικά το σχέδιο μου. Στον πυρήνα του έχει τη σωστή αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων τους οποίους τιμώ», ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης.

Eurokinissi

Η ΝΔ σήμερα είναι η μόνο αξιόπιστη πολιτική δύναμη στη χώρα, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ερώτηση για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

«Υπάρχει ένας κοινός τόπος όλων των δημοσκοπήσεων ότι το 80% Ελλήνων πιστεύει ότι η χώρα πάει στη λάθος κατεύθυνση. Παρέλαβα ένα κόμμα που είχε ηττηθεί με επτά μονάδες και σήμερα είμαστε με διάφορα διψήφια από τον ΣΥΡΙΖΑ και υπεροχή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρά τις δυσκολίες η ΝΔ σήμερα η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Η δύναμη της ΝΔ είναι ασυνήθιστα μεγάλη σε σχέση με τα ποσοστά άλλων κεντροδεξιών κομμάτων στην ΕΕ.

Μετά την περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ και την καταστροφική διετία, οι πολίτες θα αναζητήσουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σκοπός μου είναι η ΝΔ να παράγει την πραγματική ευημερία και η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που έχει σχέδιο για το τι θα γίνει μετά το μνημόνιο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε για μία ακόμα φορά πως η Ελλάδα δεσμεύεται από τους δημοσιονομικούς στόχους που δεν μπορούν να αλλάξουν μονομερώς αλλά δε δεσμεύεται για το μείγμα πολιτικής, που σημείωσε ότι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ θα αφορά στην οργάνωση του κράτους.

Ειδικά αναφορά μάλιστα έκανε και στο σχέδιο που έχει στείλει προς τους δανειστές η κυβέρνηση και αφορά στην μεταμνημονιακή εποχή.

«Δε ξέρω το σχέδιο που έχει στείλει η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Την καλώ να το δώσει στη δημοσιότητα. Δεν έχει πολιτική η κυβέρνηση. Τώρα είναι σε δύσκολη θέση και είναι δέσμια των ιδεοληπτικών της δεσμεύσεων. Η ΝΔ δεν θα ανακυκλώνει ιδεοληψίες άλλης εποχής. Τέτοιο σχέδιο δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Από τη συνέντευξη Τύπου στους ξένους ανταποκριτές δεν έλειψαν και οι προσωπικές αναφορές.

«Εκτός Ελλάδος φοράω τη φανέλα της εθνικής Ελλάδος αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η κυβέρνηση είναι προβληματική και στα εθνικά θέματα και στην οικονομία. Δεν έχω βρεθεί στο εξωτερικό με επενδυτές και να μην παρουσιάσω την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό επενδυτικά. Μιλάω με γεγονότα», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: «Να σταματήσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης να κάνει το πολιτικό εκκρεμές»

«Να σταματήσει επιτέλους να κάνει το πολιτικό εκκρεμές, ανάλογα με το ποιος τον πιέζει κάθε φορά στο εσωτερικό του κόμματός του», καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή τασσόταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις. Μετά ζήτησε να αναζητηθεί λύση σε άλλη χρονική συγκυρία. Πριν μία εβδομάδα ισχυρίστηκε πως δεν έχει προεξοφλήσει τη στάση της ΝΔ και θα εξετάσει την όποια λύση εφόσον έρθει στη Βουλή. Σήμερα έκανε πάλι ένα βήμα πίσω και ισχυρίστηκε πως η ΝΔ θα εκφράσει την εντονότατη διαφωνία της σε περίπτωση που δεν έρθει στη Βουλή μία «ενιαία, συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα». Όλα αυτά για να συνεχίσει να κρύβεται και να μην πάρει σαφή θέση για το κατά πόσο στηρίζει ή όχι την εξεύρεση λύσης με σύνθετη ονομασία erga omnes, που προϋποθέτει και συνταγματική αναθεώρηση.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει επιτέλους να κάνει το πολιτικό εκκρεμές, ανάλογα με το ποιος τον πιέζει κάθε φορά στο εσωτερικό του κόμματός του», αναφέρει σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost