Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Τι είπε για ελληνοτουρκικά και εκλογές ο πρωθυπουργός - Τα 4 μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», δέχθηκε ερωτήσεις για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Όπως ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υπήρξε συμφωνία του με τον Ταγίπ Ερντογάν κατά την τελευταία τους συνάντηση, να μην υπάρξουν περαιτέρω προκλήσεις και από τις δύο πλευρές. «Η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα.

«Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να διεθνοποιεί το θέμα σε όλα τα μεγάλα φόρα. «Εύχομαι και ελπίζω αυτή η ρητορική να μην μεταφραστεί σε ένταση στο πεδίο. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, ενώ μιλώντας για τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις, σημείωσε ότι κάπου αυτή η τουρκική ρητορική γίνεται και γραφική. Όσο για τις σχέσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ότι και στο παρελθόν –μετά τα γεγονότα στον Έβρο- ο Τούρκος πρόεδρος δεν μιλούσε στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση, τονίζοντας ότι «μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με τραγικές καταστάσεις», προσθέτοντας ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία μπορεί να έχουν ρόλο στην προσπάθεια μεταφοράς των σιτηρών από την Ουκρανία.

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία»

Όπως ήταν επόμενο, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το θέμα των εκλογών. Για μία ακόμα φορά ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, σημειώνοντας ότι το κυβερνητικό έργο θα είναι πολύ πλούσιο το επόμενο εξάμηνο.

Μιλώντας για το πολιτικό σκηνικό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρέπει να εγκλωβιστεί η χώρα σε μία πολιτική τοξικότητα, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για μηδενιστική κριτική και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αφορισμούς και ψέματα, φέροντας ως παράδειγμα την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη φωτιά στη Βούλα, η οποία όπως είπε αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά όπως είπαν και οι κάτοικοι της περιοχής.

Σε ερώτηση για το θέμα της ακρίβειας, τόνισε ότι η κρίση είναι παγκόσμια και ότι κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την κοινωνία αλλά δεν θα θέσει σε κίνδυνο τον εθνικό στόχο για έξοδο της χώρας από την επιτήρηση. Παράλληλα, μίλησε αναλυτικά για τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνοντας ότι γίνεται αναδρομικά διόρθωση μίας αδικίας.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα του 2012, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να καβαλήσουν το άλογο της δυσαρέσκειας, νομίζω ότι κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος», είπε σχετικά με τις πολιτικές αντιδράσεις που προκαλεί το κύμα των ανατιμήσεων.

«Πιστεύω σε ένα ισχυρό ΕΣΥ»

Το θέμα του Συνεδρίου αφορούσε στο χώρο της Υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει και να αναβαθμίσει το ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποκτήσει η χώρα Σύστημα Υγείας ανάλογο με τις προσδοκίες των πολιτών. «Το νέο ΕΣΥ είναι στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ενώ έκανε έναν απολογισμό της διαχείρισης της πανδημίας.

Ειδικά για το θέμα του κορονοϊού ανέφερε ότι τώρα φαίνεται ότι η πανδημία είναι σε ύφεση αλλά και ότι είναι πιθανό να υπάρξει νέα έξαρση από το φθινόπωρο, ξεκαθαρίζοντας ότι αν απαιτηθούν μέτρα, αυτά δεν θα είναι οριζόντια αλλά θα εστιάζουν στην προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την επόμενη τετραετία, ανακοινώνοντας τους άξονες εκείνους που θεωρεί ως τα μεγάλα στοιχήματα για την κυβέρνηση.

Όπως εξήγησε, βαρύτητα θα δοθεί στην πρόληψη, στον πρωτοβάθμιο τομέα της υγείας με την εφαρμογή του προγράμματος για τον προσωπικό γιατρό, στον δευτεροβάθμιο τομέα με το νέο νοσοκομειακό χάρτη, καθώς και στην ψηφιακή υγεία.

Δημοφιλή