Μητσοτάκης: Ενίσχυση Πολιτικής Προστασίας, οικονομία και μεταρρυθμίσεις οι βασικοί άξονες της ομιλίας του στο Βελλίδειο

Οι φονικές πλημμύρες και πυρκαγιές άλλαξαν τα δεδομένα και άδειασαν το «καλάθι» της ΔΕΘ.
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περσινή ΔΕΘ
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περσινή ΔΕΘ
MotionTeam

Υπό κανονικές συνθήκες η παρουσία του -εκάστοτε- πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και οι μόνες συζητήσεις θα αφορούσαν στις εξαγγελίες του που παραδοσιακά περιείχαν και ορισμένες παροχές.

Πιο βαρύ το κλίμα στην 87 ΔΕΘ λόγω Θεσσαλίας

Η φετινή ΔΕΘ όμως διεξάγεται υπό την σκιά της μεγάλης καταστροφής στη Θεσσαλία αλλά και των συνεπειών των μεγάλων πυρκαγιών σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέθεσε κατά μία εβδομάδα τη μετάβαση του στη Θεσσαλονίκη για να βρεθεί στις πληγείσες περιοχές, δεν θα πραγματοποιήσει τις συνήθεις επισκέψεις σε περίπτερα ενώ θα είναι μικρός ο αριθμός των υπουργών που θα τον συνοδεύουν. Συγκεκριμένα θα βρεθούν στη ΔΕΘ μόνο υπουργοί παραγωγικών υπουργείων ενώ «όσοι ασχολούνται με την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στη Θεσσαλία θα βρίσκονται στο πεδίο ή στο γραφείο τους», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Τα όσα έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες δεν άλλαξαν μόνο το πρωθυπουργικό πρόγραμμα αλλά και το περιεχόμενο των εξαγγελιών που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης απόψε στο Βελλίδειο, στις 20:00.

Στόχος η αποτελεσματικότερη δράση της Πολιτικής Προστασίας

Ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι εστιασμένο στις αλλαγές που δρομολογούνται στην Πολιτική Προστασία. Η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση και που τα τελευταία χρόνια διαδέχονται το ένα το άλλο, απαιτεί και έναν διαφορετικό τρόπο δράσης του κρατικού μηχανισμού. Στις αλλαγές που σχεδιάζονται θα αναφερθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μία από αυτές πιθανόν να έχει σχέση με την ταχύτερη και ουσιαστικότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων -όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο- στο έργο της Πολιτικής Προστασίας. Το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύει σε μία ουσιαστική ενίσχυση της, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε μέσα, καθώς και στον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού.

Π. Μαρινάκης: Ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τις προτεραιότητες του

Η κατάσταση στη Θεσσαλία αλλά και σε άλλες πληγείσες περιοχές επηρεάζει και την οικονομία. Πλέον η προτεραιότητα είναι η στήριξη των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών -σημεία στα οποία επίσης θα εστιάσει ο πρωθυπουργός- οπότε αναπροσαρμόζονται και τα σχέδια της κυβέρνησης. Ήδη ο Κωστής Χατζηδάκης έβαλε «φρένο» στην επέκταση του “market pass”η οποία ήταν περίπου δεδομένη πριν από το «χτύπημα» της κακοκαιρίας “Daniel” ενώ φαίνεται ότι μετατίθεται για τον Ιανουάριο η καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Οι περισσότερες κινήσεις που δρομολογούνται από το κυβερνητικό επιτελείο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, θα είναι στοχευμένες στην προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών. «Φρένο» στην παροχολογία έβαλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο τελευταίο μπρίφινγκ.

«Ως προς το ζήτημα της ομιλίας στη ΔΕΘ και με τον όρο «καλάθι», που χρησιμοποιείται πολύ διαδεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα «καλάθι» ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία. Είναι ακόμα μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητές του, να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Θα μετατραπούν, δηλαδή, σε νόμους, σε πράξεις, σε κινήσεις, σε πρωτοβουλίες», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης, δίνοντας έτσι ένα μικρό περίγραμμα της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επενδυτική βαθμίδα κομβικός παράγοντας για την πορεία της οικονομίας

Βέβαιο θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις αναπτυξιακές προοπτικές που θα έχει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ενώ βαρύτητα θα δώσει στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς – κυρίως σε υγεία, παιδεία, δικαιοσύνη- με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του κράτους. Κάτι που θα αλλάξει προς το καλύτερο και την καθημερινότητα των πολιτών.

Δημοφιλή