Μητσοτάκης με Αντιπρόεδρο Google: Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Συζήτηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Yossi Matias, για τα 15 χρόνια της Google στην χώρα μας.
Eurokinissi

Η Ελλάδα να «βρίσκεται σε ρόλο ρυθμιστή» με «στόχο να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο» της Τεχνητής Νοημοσύνης ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντιπρόεδρο Engineering & Research της Google, Yossi Matias, στo πλαίσιο της εκδήλωσης για τα 15 χρόνια τoυ τεχνολογικού κολοσσού στην χώρα μας.

Μιλώντας για τις ευρύτερες διαστάσεις της Tεχνητής Nοημοσύνης, ο Ελληνας πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις μεγάλες ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται με τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η συζήτηση με την συμμετοχή της γενικής διευθύντριας της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυς Αντωνάκου, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα.

HuffPost Greece

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δημιουργούνται τεράστιες ευκαιρίες σε διεθνές επίπεδο από την Τεχνητή Νοημοσύνη, την ίδια όμως στιγμή δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα που συνδέονται με την ΤΝ επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά στην ηθική και τον κώδικα δεοντολογίας της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κωδικα δεοντολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης» είπε, Παράλληλα, εστίασε σε θεματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ παρέθεσε παραδείγματα με τα οφέλη τη χρήσης της ΑΙ σε πολλούς τομείς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με συναρπάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη».

Eurokinissi

Κατά τη συζήτηση τους αναφέρθηκαν ακόμη στην ανάγκη διατήρησης ισορροπίας μεταξύ της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης και των ανθρώπινων κινήσεων, ώστε να μην περιοριστούν τα οφέλη της. «Πώς οι μεγάλες εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν τα δημοκρατικά κράτη από αυτούς που επιχειρούν να την υπονομεύσουν;» ήταν το σχετικό ερώτημα του Κ.Μητσοτάκη στον Αντιπρόεδρο της Google.

Ο πρωθυπουργός έδωσε επίσης έμφαση στην αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων που συνδέονται με την ΤΝ και τις τεχνολογίες, όπως η παραπληροφόρηση και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με παραμέτρους της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ζητήματα που απαιτούν την συνεργασία των τεχνολογικών εταιριών και των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

Eurokinissi

Από την πλευρά του ο Yossi Matias τόνισε ότι στόχος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να αναπτυχθεί με υπεύθυνο τρόπο προκειμένου να δώσει να συμβάλει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στην βελτίωση της ζωής των πολιτών σε κάθε τομέα της ζωή τους. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη της ΤΝ επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν.

Εφαρμογή σε 3 τομείς με πολλαπλά οφέλη

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τρεις τομείς στο δημόσιο χώρο, όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει εφαρμογές και στην Ελλάδα με σαφή οφέλη για το κοινωνικό σύνολο.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στα πιο εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων και πιο ακριβών εκτιμήσεων, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είναι εφικτό τώρα.

Στον τομέα της Υγείας, εκτίμησε ότι παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με πάρα πολλά νέα εργαλεία για την έρευνα, που ήδη έχουν αποτελέσματα - ανέφερε ενδεικτικά τον καρκίνο του δέρματος - και τα οποία «λύνουν τα χέρια» στους ειδικούς.

Eurokinissi

Σχετικά με την εκπαίδευση, τόνισε τις προκλήσεις οι οποίες σε αυτή την περίπτωση είναι πιο μεγάλες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υποκατασταθεί ο άνθρωπος στην παραγωγή κειμένων και ομιλίας. Σημείωσε ότι χρειάζεται να αναπτυχθούν και εργαλεία, τα οποία θα μπορούν να αναγνωρίσουν αν ένα κείμενο είναι δημιουργημένο από αλγόριθμο ή από άνθρωπο.

«Ο ανθρώπινο εγκέφαλος βασίζεται στη διάδραση με τον κόσμο. Αν εμείς μειώσουμε αυτή τη διάδραση, τι θα συμβεί;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι το σημαντικό ερώτημα είναι ποιος θα λαμβάνει τις αποφάσεις.

Eurokinissi

«Ενα από τα πιο περίπλοκα ηθικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Η μεγάλη υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνησς η ενδυνάμωση της κοινωνίας» πρόσθεσε ο Yossi Matias, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες αλλά και πάρα πολλές ευθύνες.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία με τη Google» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην επετειακή εκδήλωση της Google η κ. Αντωνάκου επανεπιβεβαίωσε την επένδυση που ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν για τη δημιουργία data center στη χώρα μας σε ορίζοντα τριετίας.

Το κέντρο θα γίνει στην Αθήνα. Όπως έχει ανακοινωθεί πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, η οποία, σύμφωνα με έως το 2030, θα συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας.

(Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)

Δημοφιλή