Μητσοτάκης: Να ξεπεράσουμε τον φόβο της ασθένειας του καρκίνου

Ξεκινά το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» παρουσιάστηκε το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην Ελλάδα, το οποίο ξεκινά από αύριο (10/6) και που φέρει το όνομα της Φώφης Γεννηματά.

«Είναι μία συγκινησιακά φορτισμένη ημέρα» ανέφερε στην παρέμβαση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για τη μάχη που έδωσε η Φώφη Γεννηματά, τόσο για να ξεπεράσει τη δική της ασθένεια αλλά και για να ευαισθητοποιήσει άλλες γυναίκες ώστε να δώσουν βαρύτητα στην πρόληψη. «Είναι ένα πλήρες πρόγραμμα που αξιοποιεί δημόσιες αλλά και ιδιωτικές δομές», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια που γίνεται για την επέκταση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου του γυναικείου πληθυσμού στις δυτικές χώρες και στη χώρα μας γίνονται 215 νέες διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Οι πιο κρίσιμες ηλικίες είναι τα 50-69 έτη και πλέον, με την εφαρμογή του προγράμματος που ξεκινά από αύριο, 1,3 εκατομμύρια γυναίκες της χώρας θα μπορούν να κάνουν εντελώς δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να ξεπεραστεί ο φόβος του αγνώστου και να προχωρήσουν οι γυναίκες στις προληπτικές εξετάσεις, καθώς αν διαγνωστεί έγκαιρα ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να ιαθεί. «Να ξεπεράσουμε τον φόβο της ασθένειας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορά και στη μάχη που είχε δώσει στο παρελθόν η μητέρα του, Μαρίκα Μητσοτάκη.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η ατζέντα της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας είναι πλούσια και αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, ενώ μιλώντας για την αξία της πρόληψης τόνισε πέντε σημεία που εφόσον τα εφαρμόζουν οι πολίτες, τότε όχι μόνο θα ζήσουν 18 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο από αυτούς που δεν εφαρμόζουν κανένα, αλλά θα έχουν και καλύτερη ποιότητα ζωής. Έτσι μίλησε για την ανάγκη να βγάλει κάποιος από τη ζωή του το κάπνισμα, το αλκοόλ, να προσθέσει τη γυμναστική στην ημέρα του, να μην είναι υπέρβαρος και να έχει ποιοτική διατροφή.

«Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική» - Πως θα λειτουργεί το πρόγραμμα

Για το πρόγραμμα ”Φώφη Γεννηματά” μίλησαν επίσης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δύο υπουργοί που συνεργάστηκαν για την προετοιμασία του προγράμματος.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης σημείωσε ότι το πρόγραμμα σχετίζεται με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ότι αξιοποιήθηκαν οι εμπειρίες από την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού «Ελευθερία».

«Το κράτος υπενθυμίζει στον πολίτη να φροντίσει τον εαυτό του», τόνισε ο υπουργός, ενώ εξήγησε το πως θα γίνει η διαδικασία.

Από αύριο, 10/6, ξεκινά η σταδιακή αποστολή SMS σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών οι οποίες διαθέτουν ΑΜΚΑ. Η αρχή με τις γυναίκες που διαμένουν στην Αττική.

Με το μήνυμα θα λαμβάνουν παραπεμπτικό για ψηφιακή μαστογραφία και θα επιλέγουν την ιδιωτική ή δημόσια δομή για τη δωρεάν διενέργειά της. Μετά την εξέταση, η δικαιούχος θα λαμβάνει τα αποτελέσματα και εφόσον υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω έλεγχο, θα λαμβάνει σχετικό παραπεμπτικό ώστε να υπάρξει οριστική διάγνωση.

«Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική», υπογράμμισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ ανακοίνωσε ότι ανάλογα προγράμματα θα γίνουν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου παχέος εντέρου καθώς και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

«Σήμερα είναι μία καλή ημέρα για τη δημόσια υγεία», τόνισε στην παρέμβαση του ο Θάνος Πλεύρης, εξηγώντας ότι στόχος της δημόσιας υγείας είναι το πως θα κρατήσει τους πολίτες υγιείς. Όπως είπε ο υπουργός, «η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι εμείς πάμε να αναζητήσουμε τους πολίτες», ενώ μιλώντας για την αντιμετώπιση του καρκίνου σημείωσε ότι «κάθε μέρα δίνουμε τη μάχη να τον κερδίσουμε».

Στην παρουσίαση του προγράμματος παρέστησαν επίσης βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων, άνθρωποι που νόσησαν και ξεπέρασαν το πρόβλημα τους, μέλη οικογενειών ανθρώπων που έχασαν τη μάχη. Για τον αγώνα της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο σύζυγος της Ανδρέας Τσούνης, ο οποίος παραβρέθηκε μαζί με τα παιδιά του. Όπως είπε ο κ. Τσούνης, η Φώφη Γεννηματά είχε αναδείξει την σημασία της πρόληψης και είχε προσπαθήσει να πείσει τις γυναίκες να αποβάλουν το φόβο.

Βιντεοσκοπημένο μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παραβρέθηκαν και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Δημοφιλή