Μητσοτάκης: Στην προκλητικότητα, απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα

Οι θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο απορρίπτονται ασυζητητί, τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Λευκωσία.
Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ παραβρέθηκε και μίλησε στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, στην Κύπρο, με στόχο –όπως είπε και στην ομιλία του- να στηρίξει τον Αβέρωφ Νεοφύτου, Πρόεδρο του αδελφού κόμματος της ΝΔ, στην προσπάθεια του να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο»

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Κύπρος και κυρίως στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

«Δεν ανοίγουμε διάλογο με το παράλογο. Όμως συζητούμε για να οικοδομούμε και είμαστε πάντα έτοιμοι να συζητήσουμε για το νέο περιβάλλον ασφάλειας και συνεργασίας μεταξύ των λαών μας, με καλή πίστη, με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και με υποχρέωση να σεβόμαστε πάντα τους κανόνες καλής γειτονίας στην περιοχή μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας παράλληλα στις ισχυρές συμμαχίες που έχουν Ελλάδα και Κύπρος: «Και αν κάποιοι επιλέγουν την προκλητικότητα, απαντάμε πάντα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Στα επιθετικά πυροτεχνήματα αντιτάσσουμε ακλόνητα επιχειρήματα. Άλλωστε Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν θράσος. Έχουν θάρρος. Όπλο μας το Διεθνές Δίκαιο, η δυνατή μας άμυνα, οι ισχυρές μας συμμαχίες, η βελτιωμένη εικόνα Ελλάδος και Κύπρου στον κόσμο».

«Για το Κυπριακό, οι θέσεις περί δύο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι πρόκειται για μία ανοιχτή επίθεση με καταπάτηση των υφιστάμενων συνόρων. «Απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μία γειτονική χώρα. Ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να το μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι το οποίο αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στο Κυπριακό.

«Γιατί πουθενά αλλού όσο εδώ, δεν αποτυπώνεται τόσο ηχηρά και εύγλωττα η ανάγκη της άρσης των στρατιωτικών τετελεσμένων και ταυτόχρονα της αποκατάστασης της ενότητας και της εδαφικής κυριαρχίας ενός κράτους, με βάση τη διεθνή νομιμότητα», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι δεν πρέπει το Ντονέτσκ και η Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος.

«Γι’ αυτό το Διεθνές Δίκαιο παραμένει η μόνη πυξίδα μας στο εθνικό ζήτημα, με σαφή τον κοινό μας στόχο: δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Χωρίς ξένους εγγυητές, χωρίς κατοχικούς στρατούς. Λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «ακριβώς γι’ αυτό οι θέσεις περί δύο κρατών απορρίπτονται ασυζητητί».

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Κυπριακό να αναδειχθεί ως νέα προτεραιότητα στον χάρτη των καινούριων γεωπολιτικών και ενεργειακών δεδομένων.

Η «γέφυρα» Αφρική - Μέση Ανατολή - Κύπρος - Ελλάδα - Ευρώπη γίνεται γέφυρα του κόσμου

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στην συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για τη διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Στο διεθνές περιβάλλον η αβεβαιότητα, δυστυχώς, είναι η μόνη βεβαιότητα. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσει τις συνέπειες ενός πολέμου και μιας «έκρηξης» χωρίς προηγούμενο στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. Ταυτόχρονα οι χώρες μας, όπως συζητήσαμε και σήμερα, εντείνουν την ενεργειακή τους συνεργασία στην διακίνηση υγροποιημένου φυσικού αερίου, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Η «γέφυρα» Αφρική - Μέση Ανατολή - Κύπρος - Ελλάδα - Ευρώπη γίνεται γέφυρα του κόσμου. Εξαιρετικά σημαντική σήμερα στην προσπάθεια της Ευρώπης να επιταχύνει την ενεργειακή της απεξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ελληνική κυβέρνηση, για τη μάχη κατά του λαϊκισμού και αναφέρθηκε στους στόχους της ΝΔ και του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενόψει και των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο.

«Το στοίχημα είναι να μην περιοριστούμε απλά στη διατήρηση της εξουσίας, αλλά να αποτρέψουμε την κατεδάφιση όσων με κόπο χτίστηκαν και στις δύο χώρες μας. Να εξηγήσουμε τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας. Κυρίως, όμως, να εγγυηθούμε τη σταθερότητα, τη δημοκρατική συνέχεια, στις εποχές που έρχονται, φίλες και φίλοι, στους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Kyriakos Mitsotakis
Kyriakos Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

«Εκλογές στο τέλος της 4ετίας όμως μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο και πρέπει ο κομματικός μηχανισμός να προετοιμάζεται»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβρέθηκε σε εκδήλωση της ΝΟΔΕ Κύπρου στη Λευκωσία, όπου συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης. Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε η δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων της Διασποράς, ενώ παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναστροφή του φαινομένου του brain drain, καθώς και στο κυβερνητικό έργο.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η Νέα Δημοκρατία εδώ στην Κύπρο είναι ισχυρή, ανανεωμένη και έτοιμη να δώσει τη μάχη στις επόμενες εκλογές, ώστε αυτοδύναμη να μην είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά αυτοδύναμη να είναι η Ελλάδα στις επόμενες εκλογές. Έχω πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όμως, μπαίνουμε πια στον τελευταίο χρόνο και ο κομματικός μηχανισμός λογικό είναι να προετοιμάζεται», τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα κομματικά στελέχη.

«Ξέρετε, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία να εγγυάται τη συνέχεια και τη σταθερότητα. Αυτά τα τρία χρόνια που καλούμαστε να διαχειριστούμε τις τύχες του τόπου, κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλαπλές κρίσεις. Δε νομίζω ότι καμία κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τόσες πολλές επάλληλες και διαφορετικές κρίσεις, όπως η δική μας η κυβέρνηση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

″Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι αυτοδύναμη και πρέπει να είναι αυτοδύναμη”

«Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν εκλογές δύο φορές. Και είναι πιθανό να χρειαστούν δύο φορές για τον απλούστατο λόγο ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με ένα εκλογικό σύστημα στο οποίο δεν πιστεύουμε, το οποίο δεν στηρίξαμε και το οποίο θεωρώ ότι μόνο προβλήματα μπορεί να εγκυμονεί για τον τόπο. Και γι΄ αυτό κι έχω μιλήσει πολλές φορές και εξακολουθώ να μιλώ για την ανάγκη της αυτοδύναμης Ελλάδος, στόχος ο οποίος εξυπηρετείται από μία ισχυρή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι αυτοδύναμη και πρέπει να είναι αυτοδύναμη. Αυτό δεν σημαίνει όμως κατ΄ ανάγκη ότι δεν είναι ανοιχτή στην κοινωνία, ότι δεν ενσωματώνει νέα ρεύματα και ότι δεν μπορεί να είναι ανοιχτή και σε νέα στελέχη τα οποία θα στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό. Άρα αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, προϋπόθεση για την αυτοδύναμη Ελλάδα δε σημαίνει κατ΄ ανάγκη κυβέρνηση μόνο της Νέας Δημοκρατίας. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι έχουμε αποδείξει διότι πάνω απ΄ όλα και πρώτα απ΄ όλα το βασικό μου κριτήριο είναι η αξιοκρατία, η εργατικότητα και η δυνατότητα σύνταξης μίας ομάδος η οποία καλείται να διαχειριστεί μεγάλες δυσκολίες» επεσήμανε ο πρωθυπουργός

Μιλώντας για τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «σήμερα η Ελλάδα πιστεύω ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα την οποία παραλάβαμε πριν από τρία χρόνια. Μόλις χθες το Eurogroup πήρε μία σημαντική, μια ιστορική απόφαση: να συναινέσει στην έξοδο της Ελλάδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας σε δύο μήνες από τώρα, τον Αύγουστο. Κλείνει έτσι, ως προς την εποπτεία τουλάχιστον των ευρωπαϊκών θεσμών, ένα εξαιρετικά επώδυνο κεφάλαιο, το οποίο άνοιξε το 2010 με τη χρεοκοπία της χώρας και δυστυχώς παρατάθηκε το 2015 όταν φτάσαμε ένα βήμα πριν από το γκρεμό, πριν από την έξοδό μας από την Ευρωζώνη και μας επιβλήθηκε ένα εντελώς αχρείαστο τρίτο μνημόνιο το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείτο αν η χώρα είχε συνεχίσει την πορεία την οποία είχε προδιαγράψει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

«Δεν παρασυρόμαστε σε εύκολες ρητορικές εξάρσεις»

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή, ο Πρωθυπουργός είπε: «Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Δεν είναι μόνο ισχυρή οικονομικά. Είναι ισχυρή και γεωπολιτικά. Και είναι ισχυρή γεωπολιτικά όχι μόνο διότι από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου επενδύσαμε και επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις. Είναι ισχυρή γεωπολιτικά διότι φροντίσαμε να οικοδομήσουμε έγκαιρα τις κατάλληλες συμμαχίες. Διότι διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο και ένα πλέγμα κρατών που αντιλαμβάνονται τις εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από την ίδια οπτική γωνία».

«Υπογράψαμε μια σημαντική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία. Υπογράψαμε μια καινούργια συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χτίσαμε γέφυρες με τον αραβικό κόσμο. Ενισχύσαμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ. Ελλάδα και Κύπρος πρωταγωνιστούν σε μια σειρά από τριμερή σχήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ταυτόχρονα, θέσαμε το πλαίσιο της επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία, στη λογική του ότι μόνο εάν κάποιος σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και δεχθεί ότι μόνο μέσα από το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να αντιμετωπίσει διακρατικές διαφορές, μπορεί τελικά να επιλύσει αυτά τα ζητήματα. Και παραμένουμε απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη θέση. Δεν παρασυρόμαστε σε εύκολες ρητορικές εξάρσεις, οι οποίες συχνά γίνονται μόνο για να αντιμετωπιστούν εσωτερικά προβλήματα που μπορεί να έχει η γειτονική χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δημοφιλή