«Θα θέσω θέμα στον Ερντογάν για τη Μονή της Χώρας» - Σακελλαροπούλου: Είναι Οικουμενικό Μνημείο

Στην Άγκυρα τη Δευτέρα με Ερντογάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης - «Θέλω να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου» δηλώνει για τη μετατροπή της Μονής σε τζαμί», δηλώνει.
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Eurokinissi

Δύο ήταν τα βασικά μηνύματα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντηση του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των μηνιαίων ενημερώσεων.

Το πρώτο αφορούσε στην εκλογική αναμέτρηση της 9 Ιουνίου, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει την «ανάγκη για μαζική συμμετοχή των πολιτών στις ευρωεκλογές», εξηγώντας πως «αυτή η διαδικασία αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, καθώς αυτά τα οποία θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι βέβαιον ότι θα έχουν επιπτώσεις και εντός της πατρίδας μας».

«Να μιλήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις μεγάλες γεωπολιτικές εξελίξεις υπογραμμίζοντας πως «πολλά σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος. Είτε μιλάμε για μια αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, στη συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα».

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει τελικά και την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα».

Παράλληλα ευχήθηκε για την προεκλογική περίοδο «να μιλήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη και να μείνουμε μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η ευχή μου θα εισακουστεί».

«Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες»

Το δεύτερο θέμα στο οποίο εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του προαναγγέλλοντας ότι θα θέσει το συγκεκριμένο θέμα στον Ταγίπ Ερντογάν με τον οποίο θα συναντηθεί στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου.

«Θέλω να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω, τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού τεμένους της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Είναι, πιστεύω, μια ενέργεια η οποία προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον Πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σχετικά με το ταξίδι του στην Τουρκία πρόσθεσε ότι «είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μια αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία σίγουρα σε αρκετά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα. Προσεγγίζουμε πάντα τις συζητήσεις μας με την Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες. Οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Παραταύτα θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε τα κανάλια επικοινωνίας, να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμάκωση στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια».

Κ. Σακελλαροπούλου: «Η χώρα μας πρέπει να έχει πάντοτε ενεργή φωνή στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα»

«Όταν θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, πρέπει να σεβόμαστε τις κοινές αξίες», σημείωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξηγώντας πως «η λειτουργία ως τεμένους της Μονής της Χώρας δεν είναι καλό μήνυμα. Δεν είναι ένας απλός ορθόδοξος ναός, είναι ένα οικουμενικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σημείωσε ότι είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή προκειμένου να μπορεί η Ευρώπη να αντιμετωπίσει μία σειρά από μεγάλες προκλήσεις όπως την κλιματική κρίση, την ενεργειακή, την συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αλλά και την τεράστια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. «Η χώρα μας πρέπει να έχει πάντοτε ενεργή φωνή στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα» υπογράμμισε η κυρία Σακελλαροπούλου προσθέτοντας ότι «η συμμετοχή στις εκλογές είναι στην ουσία συμμετοχή στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος. Και αυτό δεν είναι μόνο προνόμιο αλλά υποχρέωση και καθήκον όλων μας».

Δημοφιλή