Μητσοτάκης για Γλυπτά του Παρθενώνα: Εκλάπησαν. Δεν πρόκειται για επιστροφή αλλά για επανένωση

«Οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας», δήλωσε στο BBC One για την πορεία της οικονομίας ο πρωθυπουργός.
Σημαντικό μέρος της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στο BBC One αφορούσε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση τους
Σημαντικό μέρος της συνέντευξης του Πρωθυπουργού στο BBC One αφορούσε στα Γλυπτά του Παρθενώνα και στο ελληνικό αίτημα για την επανένωση τους
Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Λονδίνο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη και το πρωί της Κυριακής έδωσε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό BBC One και ένα από τα θέματα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει, αφορούσε στα Γλυπτά του Παρθενώνα για τα οποία γίνεται αγώνας από την κυβέρνηση να επανενωθούν με αυτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Δεν πρόκειται για ζήτημα επιστροφής αντικειμένων αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός ενώ έδωσε και ένα αφοπλιστικό παράδειγμα.

«Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο; Αυτό ακριβώς συνέβη με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και γι′ αυτό συνεχίζουμε να ασκούμε πίεση για μία συμφωνία που θα είναι ουσιαστικά μια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου, αλλά που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και να τα εκτιμήσει ο κόσμος στο αρχικό τους περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ μιλώντας για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τη βρετανική πλευρά, εξήγησε ότι δεν υπάρχει η πρόοδος που θα ήθελε αλλά θα συνεχίσει να επιμένει. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και σε ανώτατο επίπεδο, τόσο με τον Βρετανό ομόλογο του όσο και με τον επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, με τον οποίο επίσης θα συναντηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός στη βρετανική πλευρά.

«Αλλάξαμε την πορεία της χώρας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι «αλλάξαμε την πορεία της χώρας». Όπως ανέφερε, «η οικονομία έχει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις. Αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα. Παρακολουθούσα την προηγούμενη συζήτηση που είχατε, σχετικά με τους φόρους και την επιβάρυνση του μέσου πολίτη. Έχουμε μειώσει τους φόρους αλλά έχουμε επίσης αυξήσει την ανάπτυξη. Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, μπορούμε να πούμε πειστικά ότι οι δύσκολες μέρες για την Ελλάδα είναι πίσω μας», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πορεία της οικονομίας και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Εκτός από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πορεία της οικονομίας και για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Dimitris Papamitsos

«Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική»

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει ως αφετηρία μία θεμελιώδη παραδοχή: ότι πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των σκαφών που αποπλέουν από τα τουρκικά παράλια».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, κάτι που συνιστά μεγάλη ανακούφιση για τους κατοίκους τους ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον ταχεία αξιολόγηση των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου.

«Πείσαμε, επίσης, την Ευρώπη ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς το μεταναστευτικό πρόβλημα εάν δεν δώσεις ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε «εξωτερική διάσταση» της μετανάστευσης, που είναι ουσιαστικά η προστασία των κοινών μας συνόρων», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ τόνισε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να συνεργαστεί με την Τουρκία για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η δημοσιογράφος του BBC One μίλησε για την κριτική που ασκούν προσφυγικές οργανώσεις κατά της Ελλάδας για αυστηρή προσέγγιση στο θέμα του μεταναστευτικού και αναφέρθηκε στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και στην στάση του Λιμενικού.

«Έχουμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους»

«Αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό είναι υπό έρευνα, αλλά αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι το Λιμενικό Σώμα μας έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για το έργο που επιτελεί. Ταυτόχρονα, ήμουν πολύ ανοιχτός και ειλικρινής ότι θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε αυτά τα σκάφη να επιστρέψουν στις ακτές από όπου απέπλευσαν», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ σχετικά με το ναυάγιο πρόσθεσε ότι «ρωτήσαμε τους επιβαίνοντες στο πλοίο αν ήθελαν βοήθεια. Αρνήθηκαν οποιαδήποτε βοήθεια, ήθελαν να φτάσουν στην Ιταλία. Και, στο τέλος της ημέρας, οι διακινητές πρέπει να βρίσκονται υπόλογοι, όχι το Λιμενικό Σώμα που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

«Εναι σημαντικό να καταλογίσουμε την ευθύνη στους διακινητές, διότι εκείνοι, στο τέλος της ημέρας, είναι υπεύθυνοι που προσφέρουν αυτό που πολλοί απελπισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ένας ασφαλής διάπλους. Και μετά καταλήγουν σε αυτό το σκάφος και συνειδητοποιούν ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα πολύ, πολύ επικίνδυνο ταξίδι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιμένω τόσο πολύ να διασφαλίσω ότι τα σκάφη δεν αποπλέουν καν από τις ακτές. Γι′ αυτό συνεργαζόμαστε με την Τουρκία και την τουρκική Ακτοφυλακή. Αυτός, πραγματικά, είναι ο τρόπος για να σώσουμε ζωές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοφιλή