Μητσοτάκης στο CNN: Αβάσιμοι και παράλογοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας

«Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη Νέα Υόρκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στη Νέα Υόρκη
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στο CNN, μίλησε για την τουρκική επιθετική ρητορική ενώ σχετικά με τις κατηγορίες του Ταγίπ Ερντογάν κατά της χώρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που σώζει ζωές μεταναστών.

«H Ελλάδα έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Μόλις σήμερα, είχαμε δύο ναυάγια. Σώσαμε περισσότερα από 100 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Επομένως, το να κατηγορεί κάποιος την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας -και αυτή η κατηγορία προέρχεται στην πραγματικότητα από μια χώρα που έχει ιστορικό εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς- είναι εντελώς παράλογο», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός ενώ υπενθύμισε την τακτική της Άγκυρας να ενθαρρύνει τον Μάρτιο του 2020 δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να περάσουν στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Επομένως, δεν είμαστε εμείς που εργαλειοποιούμε τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς. Έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας. Αλλά με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και κάθε φορά που υπάρχει έστω και ένα άτομο που χρειάζεται να διασωθεί στη θάλασσα, η ακτοφυλακή μας έχει παρέμβει», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ έκανε λόγο για fake news από την πλευρά της Τουρκίας. «Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας. Και είμαι πραγματικά απογοητευμένος από αυτού του είδους τον διαρκή πόλεμο ψευδών ειδήσεων», είπε ο πρωθυπουργός, εξήγησε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν στο μεταναστευτικό ενώ πρόσθεσε ότι «σίγουρα δεν είναι ο τρόπος, από την πλευρά της Τουρκίας, να διαχειρίζεται τις διεθνείς υποθέσεις».

Σε ερώτηση για το πως εξηγεί την στάση της Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τους τελευταίους μήνες, έχουμε δει ένα κρεσέντο τουρκικής ρητορικής που στρέφεται κυρίως κατά της Ελλάδας με εντελώς αβάσιμους, παράλογους ισχυρισμούς που αμφισβητούν την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών. Έχουμε πει πολύ ξεκάθαρα ότι αυτό το μοτίβο ρητορικής είναι απαράδεκτο. Υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για την επίλυση διαφορών μεταξύ των κρατών, και αυτό είναι η αυστηρή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, και στην περίπτωσή μας, η τήρηση του Δίκαιου της Θάλασσας. Και ενθαρρύνουμε συνεχώς την Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει με βάση αυτές τις αρχές. Εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας με πολιτισμένο τρόπο».

«Η Ευρώπη πρέπει να μείνει σταθερή απέναντι στη Ρωσία»

Απαντώντας σε ερώτηση για το πως θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρώπη στην τακτική της Ρωσίας και στη ρητορική του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτος.

«Μένοντας σταθερή στον δρόμο που έχει επιλέξει. Με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα ταχθήκαμε υπέρ της επιβολής πολύ αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία. Γνωρίζουμε πως αυτές οι κυρώσεις φέρνουν αποτελέσματα, αλλά χρειάζεται χρόνος ώστε να επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας. Εν τω μεταξύ, φυσικά, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας, τα νοικοκυριά μας, από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, αφού η Ρωσία έχει προχωρήσει στην εργαλειοποίηση του αερίου με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει εκτοξευθεί και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας για ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, πρέπει να διατηρηθεί η συνοχή των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα και η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει μια πιο αποφασιστική στάση για να περιορίσει τις επιπτώσεις του αυξανόμενου κόστους του φυσικού αερίου. «Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή υποστηρίζοντας την ανάγκη να επιβληθεί πλαφόν στο σύνολο του φυσικού αερίου που εισάγεται σήμερα στην Ευρώπη, όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. Νομίζω ότι αυτή η πρόταση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, και προσβλέπουμε σε πιο συγκεκριμένες κατευθύνσεις εκ μέρους της Επιτροπής σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας δεν θα είναι υπερβολικές»

Μιλώντας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Ελλάδα: «Αυτό που κάναμε στην Ελλάδα, και νομίζω ότι ήμασταν πρωτοπόροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να δημιουργήσουμε έναν αρκετά εξειδικευμένο μηχανισμό που ουσιαστικά «πιάνει» τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στην πηγή.

Στη συνέχεια διοχετεύουμε αυτά τα κέρδη σε ένα ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης που μάς βοηθάει να επιδοτήσουμε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Έτσι, είπαμε στους πολίτες ότι θα πληρώσουν περισσότερα για την ενέργεια, αλλά προσπαθούμε να απορροφήσουμε το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας -λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα- δεν θα είναι υπερβολικές. Αυτή είναι η λογική που υιοθέτησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Νομίζω ότι έχουν δει τι κάναμε στην Ελλάδα. Έχουμε αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος πραγματικά λειτουργεί».

Παράλληλα μίλησε για την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας που γίνεται στη χώρα.

«Και αυτός είναι ο λόγος που στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, επιβραβεύουμε τους ανθρώπους εφόσον μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15%. Επομένως, είναι σημαντικό να στείλουμε ένα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση: «Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό γιατί η ελληνική οικονομία είχε εξαιρετικά καλές επιδόσεις τον περασμένο χρόνο. Αναμένω ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το 5%, και αυτό μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά».

Δημοφιλή