Μεξικό: Κατάρρευση οροφής εκκλησίας εν ώρα λειτουργίας - Τουλαχιστον εννέα νεκροί (βίντεο)

Άλλοι 40 έχουν τραυμαστιστεί, ενώ άλλοι 30 είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
via Associated Press

Εννέα άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί, 40 να έχουν τραυματιστεί κι άλλοι 30 περίπου να έχουν παγιδευτεί μετά την κατάρρευση της οροφής μιας εκκλησίας στο Μεξικό χθες, Κυριακή 1 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της Σάντα Κρουζ στη Σιουδάδ Μαδέρο της πολιτείας Ταμαουλίπας (βορειοανατολικά).

Η αστυνομία δήλωσε ότι περίπου 100 άτομα παρακολουθούσαν τη λειτουργία τη στιγμή της κατάρρευσης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επρόκειτο για βάπτιση, σύμφωνα με το BBC.

Ορισμένα παιδιά πιστεύεται ότι βρίσκονται μεταξύ των παγιδευμένων και οι προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται.

Ο τοπικός δημοσιογράφος Franc Contreras δήλωσε στην εκπομπή Newsday του BBC World Service ότι η κατάρρευση συνέβη σε μια σημαντική στιγμή της λειτουργίας της εκκλησίας, στις 14:18 (τοπική ώρα), πιθανόν εξαιτίας κατασκευαστικής αστοχίας.

«Η εκκλησία ήταν γεμάτη με περίπου εκατό άτομα και οι άνθρωποι είχαν παραταχθεί για να κοινωνήσουν - φυσικά αυτό είναι το αποκορύφωμα της καθολικής λειτουργίας - και τότε ήταν που έπεσε η οροφή από πάνω τους: τούβλα, σκυρόδεμα και ατσάλινες δομές στήριξης έπεσαν πάνω στους ανθρώπους», είπε.

Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού η οροφή έπεσε πάνω στα στασίδια της εκκλησίας, ενώ λέγεται ότι έφταναν άνθρωποι με φτυάρια και αξίνες για να προσπαθήσουν να μετακινήσουν τα συντρίμμια.

Μεταγενέστερες αναρτήσεις έδειξαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης βρίσκονταν στο σημείο, μετά την κατάρρευση το απόγευμα της Κυριακής.

Έγιναν εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ιατρικό και διασωστικό υλικό για να βοηθηθούν όσοι αναζητούν επιζώντες.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει τη στιγμή της κατάρρευσης της οροφής του ναού, γκρι σύννεφο σκόνης να υψώνεται και τους κίτρινους εξωτερικούς τοίχους της εκκλησίας να πέφτουν με τη σειρά τους.

«Ζούμε πολύ δύσκολη στιγμή (...) η οροφή εκκλησίας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του εορτασμού των Ευχαριστιών», ανέφερε ο Χοσέ Αρμάντο Άλβαρες, ο επίσκοπος της Ταμπίκο, στο ποίμνιο του οποίου υπάγεται η εκκλησία, σε βίντεο που μεταφόρτωσε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτή τη στιγμή «βρίσκεται σε εξέλιξη το απαραίτητο έργο για να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που βρίσκονται ακόμα κάτω από τα συντρίμμια», πρόσθεσε ο ιερωμένος, χωρίς να διευκρινίσει για πόσους πρόκειται.

Εικόνες που κατέγραψε η τηλεοπτική υπηρεσία της εφημερίδας Milenio εικονίζουν δεκάδες ανθρώπους καθώς προσπαθούν να στηρίξουν μέρος της εκκλησίας που κατέρρευσε χρησιμοποιώντας στύλους, ενώ άλλοι προσπαθούν να ανοίξουν δρόμο στα συντρίμμια για να βρουν επιζώντες.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, BBC)