Μεγάλη δασική πυρκαγιά στη νοτιοδυτική Τουρκία

Μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Anadolu Agency via Getty Images

Πυροσβέστες έδιναν μάχη με εναέρια και επίγεια μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη νοτιοδυτική Τουρκία την Τετάρτη, ανέφεραν αξιωματούχοι, σε σκηνές που έφερναν στο νου τις περσινές φωτιές που κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες εκτάρια στην περιοχή.

Είκοσι ελικόπτερα και 14 αεροπλάνα συμμετείχαν στον αγώνα, είπε ο αρμόδιος υπουργός, Βαχίτ Κιρισί, που επισκέφθηκε την περιοχή, γνωστή ως Μπορντουμπέτ, κοντά στο θέρετρο της Μαρμαρίδας.

«Οι έντονες προσπάθειες των ομάδων μας να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο συνεχίζονται» είπε ο Κιρισί μέσω Twitter. «Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές».

Εικόνες από αέρος από τις τοπικές αρχές έδειχναν πυκνούς καπνούς καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν στα δάση, στην αραιοκατοικημένη περιοχή, υποβοηθούμενες από ισχυρούς ανέμους. Το γραφείο του κυβερνήτη της Μούγλα είπε πως οι φωτιές είχαν αρχίσει γύρω στις 8 μμ την Τρίτη και το αίτιο ήταν άγνωστο.

Περίπου 1.500 άτομα και πάνω από 360 οχήματα συμμετείχαν στις προσπάθειες, ανέφερε το διευθυντήριο επικοινωνίας της Τουρκίας.

Οι φωτιές του περσινού καλοκαιριού ήταν οι πιο έντονες που έχουν καταγραφεί στην Τουρκία, ανέφερε πέρυσι παρατηρητήριο ατμόσφαιρας της ΕΕ, προσθέτοντας πως η Μεσόγειος έχει γίνει «hotspot» για πυρκαγιές.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ερντογάν δέχτηκε επικρίσεις ως ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις φωτιές πέρυσι, με την ίδια να απανατά πως οι φωτιές ήταν οι χειρότερες στην ιστορία της Τουρκίας.