Mια είναι η στρατηγική που περιορίζει την κατανάλωση αλκοόλ και δεν θα την περιμέναμε ποτέ

Πρόσφατη έρευνα μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό.
skynesher via Getty Images

Πρόσφατα, οι ερευνητές ανακάλυψαν μια αποτελεσματική μέθοδο, προκειμένου να μας βοηθοήσουν να πίνουμε λιγότερο αλκοόλ: Και αυτή δεν είναι άλλη από την επισήμανση του αυξημένου κινδύνου καρκίνου που συνδέεται με το αλκοόλ, αλλά και την καταμέτρηση κάθε ποτού.

Ο συνδυασμός των πληροφοριών που απαντούν στο γιατί και το πώς να περιορίσουμε την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να φανεί χρήσιμος για την προώθηση της καλής υγείας, σύμφωνα με τα όσα ανακάλυψαν οι ερευνητές σε μια μελέτη του 2021.

Φυσικά, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν συνδέεται μόνο με τον καρκίνο, αλλά και με μια σειρά προβλημάτων, όπως ο πρόωρος θάνατος, οι καρδιακές παθήσεις, τα πεπτικά προβλήματα και ο αυξημένος κίνδυνος άνοιας.

«Διαπιστώσαμε ότι ο συνδυασμός των πληροφοριών για τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο σε μια συγκεκριμένη πρακτική δράση, όπως η καταμέτρηση των ποτών είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μειώσουν την ποσότητα αλκοόλ που κατανάλωναν», δήλωσε η οικονομολόγος και ψυχολόγος Σιμόν Πετιγκρού.

Η διεξαγωγή της μελέτης, πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις: 7.995 άτομα πέρασαν την πρώτη, 4.588 από αυτά ολοκλήρωσαν το δεύτερο στάδιο τρεις εβδομάδες αργότερα και 2.687 άτομα έφτασαν ως την τελική φάση της έρευνας ύστερα από άλλες τρεις εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν διαφορετικές διαφημίσεις, που όλες τους μετέδιδαν μηνύματα σχετικά με το ποτό.

Αυτή που ξεχώρισε ως προς την επιδραστικότητά της ήταν μια τηλεοπτική διαφήμιση που συνέδεε το ποτό με τον καρκίνο και συνιστούσε να μετράμε τα ποτά μας ένα προς ένα. Αυτό ήταν το σποτ που κινητοποίησε περισσότερους ανθρώπους να προσπαθήσουν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Ήταν επίσης ο μοναδικός συνδυασμός πληροφοριών που έπεισε τους ανθρώπους να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων εβδομάδων μετά την προβολή της διαφήμισης.

Άλλες προσεγγίσεις, όπως η ενθάρρυνση των ανθρώπων να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο στα ποτά που θα πιούν και μετά να το τηρήσουν, δεν αποδείχθηκαν εξίσου αποτελεσματικές.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το αλκοόλ είναι καρκινογόνο», εξηγεί η Πεντιγκρού. «Κι όμως αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία, στην οποία θα πρέπει να έχουν πρόσβαση οι πότες. Αλλά το να προειδοποιούμε τους ανθρώπους ότι το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο, είναι μόνο ένα μέρος της λύσης. Θα πρέπει επίσης να τους προτείνουμε αποτελεσματικούς τρόπους, προκειμένου να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ, η οποία ευθύνεται για το 7% των πρόωρων θανάτων παγκοσμίως», καταλήγει η ερευνητής.

(Με πληροφορίες από sciencealert).